Ordinul "Sfântul Lazăr" la Iași
Timp de două zile, vineri și sâmbătă, 14 și 15 octombrie, catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost gazda a două celebrări cu un caracter special, legate de Ordinul Ospitalier "Sfântul Lazăr" din Ierusalim. În cadrul ceremoniei religioase au avut loc inițierea postulanților, admiterea în ordin prin învestitură, avansarea în cadrul ordinului și acordarea medaliilor de merit.
Vineri seara a avut loc o oră de priveghere. Au fost prezenți membri ai ordinului din mai multe țări ale Europei precum și cei opt candidați care aveau să devină cavaleri ai ordinului în cursul zilei de sâmbătă.
Rugăciunea a fost condusă de pr. Carol Herdo, spiritual al Prioratului din Germania. Au mai participat: pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei, pr. Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, pr. Egidiu Condac, directorul asociației Caritas, pr. Ferenc Agoston de la Satu-Mare, pr. Lucian Farcaș și pr. Paul Chelaru. De menționat prezența în prezbiter a Alteței sale regale prințul Charles Phillipe d'Orleans, duce de Anjou, mare maestru al ordinului, și a lui Axel Mittelstadt, mare prior pentru România.
Discursurile, lecturile și rugăciunile s-au ținut, alternativ, în patru limbi: română, engleză, franceză și germană. Trei tineri studenți au purtat în fața altarului însemnele ordinului: steagul, crucea și sabia.
Celebrarea s-a încheiat cu o procesiune solemnă spre palatul episcopal.
În ziua de sâmbătă ceremonia investirii a început la ora 15.00. Catedrala, împodobită sărbătorește, cu steaguri și însemne specifice ordinului, plină de flori, arăta ca la mari sărbători. Celebrarea a fost prezidată de Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și a cuprins: liturgia cuvântului, în care s-a citit fragmentul evanghelic despre învierea lui Lazăr, și ritualul investirii, în care opt noi candidați au îmbrăcat mantia solemnă a ordinului. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele salezian Karl Oerder, care i-a încurajat pe noii membri. Dintre elementele mai semnificative ale învestiturii sunt de menționat: promisiunea solemnă a candidaților de a sluji cu fidelitate regulilor ordinului, înmânarea mantiei și a crucii.
La sfârșit, episcopul a avut un cuvânt de felicitare pentru ordin și pentru noii membri și a transmis un cuvânt de salut din partea episcopului Petru Gherghel. Cu această ocazie, a fost învestit ca preot spiritual, pentru grupul de membri din Moldova, pr. Egidiu Condac.
Pr. Iosif Dorcu
* * *
Ordinul Ospitalier "Sfântul Lazăr" din Ierusalim reprezintă o asociație creștin-ecumenică, în care membrii (bărbați și femei) catolici, ortodocși și evanghelici au drepturi egale și se ocupă de îngrijirea bolnavilor de lepră și sida, de copiii străzii etc. Condiția pentru a fi membru este de a fi creștin practicant în propria Biserică. La Conciliul din Lion (583) s-a stabilit că leproșii nu mai au voie să circule liberi prin orașe și că trebuie să fie încadrați în comunități închise. Leproșii din Ierusalim au format o comunitate condusă de un bolnav de lepră (maestru), iar membrii se îngrijeau reciproc, depunând deja niște jurăminte simple. În comunitatea respectivă se pot întrezări începuturile ordinului (întemeiat aproximativ între 1120 și 1142) al cărui patron a fost ales sfântul Lazăr. Din anul 1151 au fost admise și persoane sănătoase doar ca îngrijitori sau persoane de legătură cu exteriorul. Abia în 1253 li s-a permis să aleagă o persoană sănătoasă ca maestru al ordinului făcând ca tot mai mulți cavaleri sănătoși să poată intra în această comunitate. Într-un document al papei Urban al IV-lea din anul 1262 se găsește, pentru prima dată, termenul "ordo militiae" (ordin militar). Cavalerul militar nu se mai afla acum numai în slujba bolnavilor, dar purta, pe lângă cruce, și sabia luptând pentru cauza creștină. Astfel, cavalerii lazariți au participat la bătălia decisivă de la Akko (Acre) din 1291, unde musulmanii au fost învingători și, prin aceasta, soarta cruciadelor a fost pecetluită. În secolele următoare ordinul a renăscut.