Episcopul diecezei în Spania
Rezultatul concursului
Înainte de a ajunge la Roma, pentru Sinodul episcopilor, PS Petru Gherghel a făcut o vizită în Spania, în perioada 30 septembrie - 2 octombrie. Programul a inclus vizite la diferite locuri religioase, administrarea Mirului și participarea la sărbătoarea românilor din Spania, care s-a desfășurat în orașul Lleida.
Episcopul Gherghel a sosit în Spania în ziua de vineri, 30 septembrie. A vizitat sanctuarul "Sfânta Fecioară de la Montserrat", un loc de pelerinaj care se află în grija pastorală a benedictinilor.
Sâmbătă, 1 octombrie, la ora 12.00, a celebrat sacramentul sfântului Mir în comunitatea parohială "Sfânta Fecioară de pe Muntele Carmel", pentru 16 tineri: nouă din Lleida, doi din Tarragona și cinci din Zaragoza. La predică, Preasfințitul a vorbit despre importanța sacramentelor în viața creștinilor. I-a sensibilizat pe credincioși cu o poezie, încât lacrimile n-au contenit să apară, și a insistat să păstrăm cu sfințenie tot ceea ce am învățat în parohiile noastre.
După sfânta Liturghie, în salonul parohial, credincioșii au împărtășit câteva dintre bucuriile și necazurile cu care se confruntă în Spania.
La ora 18.00 a avut loc o celebrare ecumenică în cadrul căreia s-a binecuvântat o capelă dedicată sfintei Fecioare a Unității, la care, pe lângă PS Francisc Xaveriu Aymi Ciuraneta, episcopul locului și PS Petru Gherghel, a participat și episcopul auxiliar al arhiepiscopului ortodox de Paris.
Duminică, 2 octombrie, a început sărbătoarea românilor din Spania. La ora 9.30, sfânta Liturghie concelebrată: episcopul locului, cu episcopul de Iași și cu episcopul auxiliar ortodox. S-a sărbătorit, așa cum se face în fiecare an, Sfânta Fecioară Albă, patroana orașului Lleida, sărbătoare organizată de Academia Mariană din oraș. Ideea a pornit de la o icoană a sfintei Fecioare, făcută la comanda părintelui Leonard Diac, icoană ce are menirea de a strânge pe toți românii din Spania în jurul aceleiași mame cerești. La Liturghie, deși s-a celebrat în catalană, s-a cântat în special în limba română.
Episcopul de Iași a apreciat modul plăcut al integrării credincioșilor români catolici în parohiile spaniole-catalane, dar și deschiderea pe care o au spaniolii pentru noi.
După celebrarea euharistică, la auditoriul din oraș "Enric Granados", a avut loc un concert de muzică de operă susținut de trei artiști ai Operei Naționale din București: Mariana Colpos (soprană), Dan Iordăchescu (bariton) și Tudor Scripcaru (un pianist de 18 ani).
A urmat apoi decernarea premiilor la concursul literar organizat de Academia Mariană din Lleida, la care au fost invitați să participe și români, cu creații în versuri și proză. Decernarea a fost inaugurată printr-o conferință despre România, prezentată de ambasadorului român în Spania, Excelența sa Stelian Oancea.
Premiile la concursul literar:
- Premiul I, proză: 1.200 euro, pr. Mihai Diac, despre activitatea românilor din Lleida;
- Premiul I, poezie: 600 euro, Mariana Timișan (Timișoara);
- Premiul al II-lea, poezie: 600 euro, Horea Banea (Brașov);
- Premiul al III-lea: Dana Budău (originară din Pildești, locuiește în Barcelona), care a participat cu 10 poezii, a luat premiul special: cele 25 de monede de argint care comemorează Jocurile Olimpice din Canada din 1976 până azi.
Au participat mai bine de 40 de poezii în limba română din țară și din Spania. Deși se anunțase data limită, 31 august, au mai sosit câteva după data fixată de academie și nu au intrat în concurs.
La programul Academiei a mai fost prezent și preotul ortodox Aurel Bunda, care locuiește în Barcelona și se ocupă de credincioșii români ortodocși.
La festivități au participat: primarul orașului Lleida, reprezentanți ai guvernului de la Madrid și cei ai guvernului catalan, reprezentanții culturali ai Ambasadei Române de Madrid.
Pr. Mihai Diac