Știri interne
Campus interconfesional
În Parohia "Fericitul Ieremia" Tomești (Iași), a avut loc un campus interconfesional în perioada 18-20 august. A fost inițiat de pr. Pavel Chelaru, parohul comunității catolice, de pr. Ștefan Bitere, parohul comunității ortodoxe, și de dl. Ștefan Timofte, primarul comunei. Tema a fost: "Nimeni nu este așa de sărac încât să nu poată oferi ceva și nimeni nu este așa de bogat încât să nu poată primi ceva". Moto au fost cuvintele parafrazate ale poeziei lui Alecsandri: "Hai să dăm mână cu mână cei cu inima creștină". Copiii și adolescenții au avut ocazia să se cunoască, să învețe jocuri, să participe la concursuri cu premii. Scopurile urmărite au fost apropierea dintre oameni, depășirea barierelor confesionale și închegarea comunității civile și creștine din comună. Au participat aproximativ 150 de copii catolici și ortodocși din Tomești cartier și sat, precum și unii veniți din Dancu. Animatori au fost pr. Mihai Fechetă de la Congregația "Don Orione" din Iași, ajutat de cinci seminariști din cadrul aceleiași congregații, precum și de un număr de 11 animatori catolici și patru ortodocși din Tomești și Dancu. S-au implicat și cele două surori ale Congregației "Sfântul Apostol Paul" din Tomești și cele două surori oblate ale Congregației "Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria" din Dancu.
Seminar anual CSMR
Având tema "Spiritualitatea de comuniune în pastorală, a preoților diecezani, a persoanelor consacrate și a laicilor în Biserică", la Casa de Reculegere de la Traian (NT), în zilele de 27 și 28 octombrie, se va desfășura seminarul anual al Conferinței Superiorilor Majori ai Institutelor de Viață Consacrată și ai Societăților de Viață Apostolică din România. Invitat special este ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, alături de alți episcopi și preoți care activează în România.
Problema "alcool"
Un curs de sensibilizare și de formare a viitori responsabili de case pentru persoane dependente de alcool a avut loc în Iași în perioada 5-9 septembrie. Au participat laici și persoane consacrate. Inițiativa a pornit de la Congregația Orioninilor fiind implicate și alte instituții: Caritas Diecezan Iași, Caritas și Centrul European de Alcoologie din Udine, Italia, Surorile Divinei Providențe, Surorile Providenței, Surorile Verbite din Răducăneni, alte surori care sunt la Onești. Au fost prezentate diferite metode de tratare a celor dependenți de alcool, fiind incluse în program și discuții în grup pe diferite teme specifice. Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare are un centru de recuperare la Iași, str. Șt. O. Iosif, 2, (zona Bucium), tel. + fax: 0232/228204; e-mail: acar_2004ro@yahoo.com.
În pelerinaj
Aproape 100 de persoane din Parohia Iași "Adormirea Maicii Domnului" au participat joi, 8 septembrie, la un pelerinaj în cinstea Maicii Domnului la sanctuarul de la Cacica. În rândul pelerinilor s-au mai aflat alte 50 de persoane din Parohia Iași "Sfânta Tereza", 50 de persoane din Parohia Iași "Sfântul Anton" și 50 de persoane din Parohia Roman "Fericitul Ieremia". La pelerinaj au participat pr. Iulian Tancău, pr. Iosif Iacob și pr. Alois Moraru. De asemenea, un grup de 36 de credincioși din Parohia Tomești, însoțiți de pr. Pavel Chelaru, au fost în pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, în zilele de sâmbătă și duminică, respectiv 10 și 11 septembrie.
Celebrare ecumenică
O celebrare ecumenică deosebită a fost organizată pe Dealul Crucii din apropierea comunei Tomești, în ziua de 14 septembrie, zi în care Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci. La ora 17.00, mai mulți credincioși catolici din Tomești și din Dancu, la care s-au alăturat și credincioși ortodocși din Tomești s-au adunat în biserica catolică din Tomești, de unde s-a pornit în procesiune spre vârful dealului, unde, de mai bine de jumătate de an, străjuiește o cruce. Au fost meditate cele 14 stațiuni ale Căii crucii. Prezent a fost și primarul comunei. La finalul zilei, s-a celebrat o Liturghie specială în biserica parohială catolică.
Posibilitate de Liturghie
La Cremona (Italia), începând cu ziua de 1 septembrie, pentru credincioșii romano-catolici, este prezent un preot în persoana pr. Anton Jicmon. Deocamdată, grupul credincioșilor romano-catolici se reunește pentru celebrarea Liturghiei în fiecare duminică, după-amiază la ora 16.30 în biserica "Cristo Re" din Viale Po, unde se întâlneau credincioșii și pe timpul când venea pr. Gelu Miclăuș din Torino. Episcopul din Cremona, Mons. Dante Lafranconi, este foarte deschis și susține inițiativa Episcopiei de Iași de a trimite un preot pentru credincioșii de limbă română. Pr. Anton Jicmon locuiește în via S. Antonio del Fuoco, 11, din Cremona, la Casa dell'Accoglienza, și poate fi contactat la telefonul 0039/3386822767.
Redactarea cărții Sinodului
În vederea redactării cărții Sinodului Diecezei de Iași s-au întrunit la Iași, la sediul episcopiei, membrii comisiei create pentru acest scop. Întâlnirea de lucru a avut loc joi, 1 septembrie, sub coordonarea PS Aurel Percă. S-a stabilit o schemă de lucru și s-a împărțit temele analizate în cadrul Sinodului. Fiecare temă analizată în cadrul Sinodului, ținându-se cont de luările de cuvânt și de propunerile făcute în timpul discuțiilor, trebuie să fie prezentată după următoarea schemă: Baze teologice, Orientări generale, Directive și norme. Până la 31 octombrie temele vor fi finalizate în așa fel încât până la 8 decembrie cartea Sinodului să poată fi tipărită.
Sfințire de biserică
Comunitatea catolică din Satu Nou (Belcești), Parohia Cotnari, județul Iași, va trăi bucuria consacrării altarului și a sfințirii bisericii "Sf. Tereza". Liturghia solemnă și ceremoniile sfințirii vor fi duminică, 2 octombrie, la ora 11.00, episcop consacrator fiind PS Aurel Percă. Lucrările de zidire a bisericii "Sf. Tereza" din Satu Nou, Belcești, au fost începute în vara anului 1992, fiind realizate în cea mai mare parte în regie proprie, sub directa coordonare a parohului Iosif Gherghel. Proiectul de execuție a fost realizat de arh. Mihai Maica, ing. Pavel Leonard Mârț și ing. Iosif Cichi. Execuția lucrărilor de structură, finisaj și a altarului au fost proiectate și coordonate tehnic de ing. Pavel-Leonard Mârț. Biserica este construită în stil neogotic și are lungimea de 35 m, lățimea de 13 m, înălțimea cupolei ogivale centrale de 14 m, iar înălțimea turnului de 32 m.
Ziua Mondială a Misiunilor
Ziua Mondială a Misiunilor va fi celebrată în Dieceza de Iași, în ziua de duminică, 16 octombrie, în catedrala "Adormirea Maicii Domului" din Iași. La ora 15.00, va avea loc o întâlnire în care vor fi prezentate mărturii misionare, iar la ora 16.00 se va celebra sfânta Liturghie, la care sunt invitați tinerii și toți cei interesați din întreaga dieceză.
Curs de misiologie
Un nou curs de misiologie pentru laici va începe în ziua de 23 octombrie în Oratoriul "Maria Bambina" din Parohia "Sfânta Cruce", Bacău. Cursul se va desfășura în fiecare a treia duminică a lunii, între orele 09.00 și 16.00, până în luna iunie. Pot participa toți cei care vor să cunoască mai multe despre misiuni și misionari. Cei interesați se pot înscrie la Centrul Misionar Diecezan (tel. 0233/222112 sau e-mail: misiuni@cmdiasi.ro).
Pe scurt
- 3 septembrie: Sfințirea pietrei de temelie a casei parohiale din Faraoani
- 11 septembrie: La Prăjești, 16 frați franciscani conventuali au depus profesiunea simplă
- 17-18 septembrie: Vizită pastorală în Parohia Huși "Sf. Anton"
- 4-9 octombrie: La Roma, la Cea de-a II-a Întâlnire a Grupurilor de Tineri care Celebrează Euharistia participă și tineri români
- 7-9 octombrie: Consiliul Diecezan AC la Gioseni
- 14-15 octombrie: Investirea la Iași a noi membri, originari din Moldova, în cadrul Ordinului "Sfântul Lazăr" din Ierusalim
- 21-23 octombrie: Adunarea Generală AC din Dieceza de Iași la Pralea
- 1 noiembrie: Consacrarea altarului și a catedralei noi din Iași dedicată Sfintei Fecioare Maria, Regină