Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Când cateheza devine viață

Ceea ce pare astăzi puțin diferit față de altădată este metoda folosită în elaborarea și prezentarea unei cateheze, dar și conținutul ei. Mai mult ca oricând, cateheza a devenit astăzi dialog și nu un simplu monolog. Nu mai vorbește doar preotul, ci este o colaborare strânsă între cel care ține cateheza, care poate fi și altcineva decât preotul și cel care este destinatarul catehezei.

În acest sens, mergând cu autocarul într-o călătorie mai lungă am avut fericirea să constat că un astfel de mod de a prezenta o cateheză, stil dialog, este, pe cât de provocator, pe atât de benefic.

În spatele meu în autocar se afla o mamă cu copilul ei, un băiat de circa șapte ani. Imediat după urcare, împreună, în taina locului lor au spus o mică rugăciune. I-am văzut apoi făcând cu mult curaj semnul sfintei cruci. După un timp autocarul a început să șerpuiască prin sate, prin orașe, prin munți, prin câmpii. "Avem o țară frumoasă", i-am spus eu. "Mulțumim Domnului", a fost răspunsul. "E fiul dv.?" am continuat. "Da", mi-a răspuns. "Are parte de o mamă bună! Felicitări!"

De fapt, pentru ce o felicitasem? Imediat după rugăciunea de după pornirea autocarului, acea mamă nu a contenit să vorbească copilului ei despre frumusețile naturii, frumuseți în care îl invita pe copil să vadă prezența lui Dumnezeu. "Iată, îi spunea, acești munți numai Dumnezeu i-a putut face atât de frumoși". Cât despre oameni, sate, orașe, câmpii, dealuri, în toate încerca să-i arate atotputernicia și știința lui Dumnezeu.

Fără să exagerez, întregul drum a devenit o adevărată cateheză. Profitând de frumusețile pe care le întâlnea de-a lungul drumului, mama a trezit în copil credința în atotputernicia lui Dumnezeu-Creatorul.

La un moment dat am intervenit și am întrebat-o dacă așa face mereu. Mi-a răspuns că orice împrejurare a vieții poate deveni o ocazie potrivită în care se poate vorbi despre Dumnezeu. Cu atât mai mult că fiul ei era doar un copil și avea nevoie de elemente palpabile pentru a-l conduce la cel care le făcuse pe toate atât de frumoase și căruia, îl invita deseori și pe copil, trebuie să-i mulțumim.

În urma unei astfel de atitudini, între acea mamă și copilul ei se crease nu numai obișnuita legătură dintre o mamă și un copil, dar era o relație bazată și pe credință. Acel copil o respecta și o iubea pe mama lui și din credință. El știa destul de bine că Dumnezeu îl dorise, de aceea l-a trimis părinților săi. De asemenea, mai știa un lucru, că tot ceea ce există se datorează lui Dumnezeu care a vrut totul pentru că iubea ceea ce exista, iar el creștea în această iubire.

Până să coborâm mi-am permis să-i mai pun o întrebare acelei mame: "De unde ați învățat acest mod de a vă crește copilul?" Și mi-a răspuns fără să ezite prea mult: "De la catehezele la care am participat. Nu m-am mulțumit niciodată doar cu predica de duminica. Ori de câte ori am avut ocazia, am participat la catehezele care se făceau în parohie. Nu pot decât să mulțumesc preoților noștri care au știut să ne provoace, care ne-au dat curaj atunci când am pus o întrebare, care ne-au dat posibilitatea să ne exprimăm punctul de vedere atunci când era cazul, intervenind când poate vedeam altfel lucrurile față de cum trebuia. Stilul de cateheză la care am participat de atâtea ori mi-a plăcut atât de mult că acum îl folosesc cu fiul meu și mărturisesc că dă roade. Amintindu-i deseori că tot ceea ce există e darul lui Dumnezeu, inclusiv el pentru noi și noi pentru el, îl ajutăm să-și bazeze viața pe respectul față de Dumnezeu, față de om și față de tot ceea ce ne înconjoară, iar eu și tatăl lui suntem mulțumiți". (Cecilia)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat