Voievodeasa. Sfințirea și dedicarea altarului
După ce au fost terminate toate lucrările de renovare și refacere a bisericii din comunitatea Voievodeasa, din Parohia Rădăuți, la cererea parohului, pr. Iosif Doboș, a consiliului parohial și a credincioșilor, duminică, 3 iulie, PS Petru Gherghel, în prezența unui mare număr de credincioși și preoți, a sfințit și dedicat altarul principal și biserica în cinstea sfinților apostoli Petru și Paul. În pastorația acestei comunități sunt implicați pr. Anton Bișoc și pr. dr. Eduard Ferenț. Conform unor statistici recente, aici trăiesc 22 de familii și 50 de credincioși.
Orice biserică este un lăcaș sfânt plăcut lui Dumnezeu. Orice biserică este casa lui Dumnezeu și poarta cerului. Sfântul Ioan Gură de aur spunea: "Dumnezeu a orânduit bisericile ca niște porturi așezate la mare, pentru ca noi, copleșiți de grijile pământești, să avem un loc de scăpare și de liniște sufletească". Iar marele predicator Lacordaire zicea: "Lăcașurile sfinte sunt în lumea aceasta ceea ce sunt stelele pe firmament: un izvor de lumină, de căldură și de viață".
Biserica are o istorie ce a rămas scrisă pentru toate generațiile într-un monument ce se află chiar în fața ei, aproape de intrare.
"Monumentum Altaris Ecclesiae veteris ligneae aedificatae anno 1822, abolitae anno 1865" ("Monumentul altarului vechii biserici din lemn clădită în 1822 și desființată la 1865"). Acesta este anul când a intrat în funcție biserica actuală: are deci 140 de ani.
În anul 1775 Imperiul Habsburgic a smuls din trupul Moldovei, care era supusă turcilor, partea de nord, numită Bucovina. Fiind o regiune cu păduri întinse și cu minereuri au venit din toate părțile diferiți coloniști ca să lucreze. Ei s-au așezat pe o vale numită "Furstental". Aici și-au înălțat o biserică din lemn. A venit apoi și un preot și s-a format o parohie. Peste câteva zeci de ani au ridicat biserica actuală și o școală. Totul a mers bine până la al Doilea Război când populația de origine germană s-a repatriat. Au rămas numai câțiva.
Printr-o eroare administrativă biserica a fost trecută în proprietatea statului care a dat-o în funcție cultului ortodox.
După evenimentele din anul 1989, pr. Iosif Doboș, printr-un proces, a reușit să recapete biserica și să fie redată cultului catolic. Lăcașul era într-o stare dezolantă. Era absolut nevoie de o reparație capitală. Dar cine s-o facă și cu ce mijloace? Pe când pr. Eduard Ferenț era paroh de Rădăuți, familia Zaremba Ionel cu soția sa Lenuța din Voievodeasa s-a oferit să susțină lucrările. Cheltuielile au fost mari, dar oamenii au făcut cu multă bunăvoință acest lucru pentru slava lui Dumnezeu.
Biserica a devenit de nerecunoscut. Chiar de la intrare, în curte, te întâmpină o alee cu dale colorate și cu diferite flori deoparte și de alta.
La intrarea în biserică este decretul episcopal în care se spune: "Am sfințit și dedicat cu solemnitate altarul principal și biserica în cinstea sfinților apostoli Petru și Paul. Prin acest act și prin această celebrare vrem să aducem slavă lui Dumnezeu Tatăl prin Fiul său, să arătăm tuturor credincioșilor noștri vii și răposați un semn de recunoștință și respect mai ales față de binefăcători".
Aici se va celebra sfânta Liturghie; aici va rămâne Cristos prezent în sfânta taină a altarului; aici creștinii își vor găsi pacea și liniștea sufletească, atunci când îl vor căuta pe Dumnezeu.
Ferice de cei care își vor găsi timpul pentru a vizita acest lăcaș.
Pr. Anton Bișoc