- În apararea sanatatii - |
Plante medicinale - Anasonul
(Pimpinella Anisum L. - fam. Umbelliferae)
Anasonul, specie anuală care crește numai în cultură, este cultivată în special în județele Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt, Timiș și Constanța.
Este o plantă bogată în uleiuri volatile ce conțin anetol, aldehidă anisică, cetone, colină, având proprietăți aromatizante (în unele culturi este utilizat drept condiment alimentar), carminative, antispastice, expectorant; crește producția de lapte a mamelor ce alăptează, este tonic nervin, stimulând secreția pancreasului și a intestinului, diuretic și antihelmintic (contra viermilor intestinali).
Ceaiul obținut din această plantă este utilizat în special pentru colicile intestinale ale copiilor sau pentru combaterea meteorismului (balonarea) abdominal. Se mai poate utiliza și în tulburările dispeptice (dificultăți legate de digestia alimentelor), atonii gastrice, insuficiență pancreatică exocrină și intestinală, viermi intestinali. Datorită proprietăților sale expectorante se utilizează și în infecții ale căilor aeriene, atât în cele superioare cât și în cele inferioare. Poate fi utilizat de către mamele care nu au o secreție suficientă de lapte pentru nou-născuți.
Ceaiul de anason pentru adulți se obține din infuzarea unei jumătăți de linguriță de fructe pentru 300 ml apă. După 20 minute se strecoară. Întreaga cantitate se bea fracționat în trei reprize, înaintea meselor principale. Iar pentru sugari se folosesc 5-6 fructe la 100 ml apă.
Atenție: Acest ceai are și contraindicații: boală ulceroasă, enterocolite acute sau cronice. Cure scurte deoarece anetolul este toxic!
Dr. Sorin Bolog