Evanghelizare în Coasta de Fildeș
Anul pastoral 2004-2005 s-a încheiat de curând, aducându-ne nu numai greutăți, dar și multe satisfacții. Printre acestea se numără și cele patru mari sate în care am reușit să facem evanghelizare: Mebo, Bledy, Niangban și Gbadaou.
Poate vă întrebați ce înseamnă evanghelizare în Africa? Fiind într-o zonă de misiune, fiecare misionar este liber să aleagă mijloacele pe care le crede bune și mai ales de care poate dispune pentru a face munca de evanghelizare. Acest lucru nu îl facem singuri, dar împreună cu ceilalți creștini pentru că este nu numai datoria noastră, a preoților de a fi misionari, dar a tuturor. Așadar, pentru a demara o zi de evanghelizare mai întâi vedem care sunt comunitățile ce ne pot da o mână de ajutor, după care, împreună facem programul și ne deplasăm în satul ales.
În comunitățile creștine deja închegate, de obicei, avem un cor, o trupă de dansatori, una de teatru etc. toate având în repertoriul lor tematici creștine. Iată cum ar arăta programul unei zile de evanghelizare: în prealabil se cere acordul șefului satului în care vom merge; toți creștinii catolici sunt invitați să ia parte la această manifestare; la ora 10.00 dimineața începem: corurile din comunitățile mai vechi animă adunarea timp de o oră pentru a face "zgomot" și a-i atrage astfel pe săteni (coriștii dansează în ritmul tam-tam-ului); la ora 11.00 începem celebrarea cuvântului: o lectură din Vechiul Testament și una din Noul Testament, ambele în limba locală, baulé, și fiecare în parte urmate de predica ținută de câte un catehet; urmează Evanghelia citită de preot care ține și omilia (toate au un caracter foarte simplu pe înțelesul tuturor). Rugăciunea credincioșilor care urmează după crez este făcută tot de comunitățile care au venit în acest sat și imploră asupra acestuia binecuvântarea lui Dumnezeu. Oferirea darurilor este ca un mic spectacol căci darurile sunt aduse de un grup de fete îmbrăcate în costumul lor popular; ele se apropie de altar dansând. Liturghia continuă ca de obicei, bineînțeles tot ce se cântă se și dansează.
După masa cuvântului și masa Euharistică urmează agapa frățească unde cu toții împărțim ceea ce am adus cu noi de acasă.
În jurul orei 14.00 ne adunăm din nou pentru un program artistic creștin: grupurile de dansatoare, care de obicei atrag mult pe săteni; echipele de teatru, care vin cu costumațiile lor, abordând tematici din viața de fiecare zi, cu un impact deosebit în rândul celor necredincioși.
Toată această manifestare se termină după-amiază între orele 16.00 și 17.00, când ne întoarcem acasă.
Trebuie spus că în Coasta de Fildeș, nouă, creștinilor catolici, ne place mult să arătăm credința și prin hainele pe care le purtăm și mai ales când mergem într-un sat pentru evanghelizare. Hainele au pe ele imprimate imagini cu teme creștine catolice: preasfânta Euharistie, chipul lui Isus Cristos, al sfintei Fecioare Maria, al sfântului Iosif și al altor sfinți bine cunoscuți, imagini cu biserici catolice; toate în culori vii strălucitoare.
Desigur, ceea ce se întâmplă în Coasta de Fildeș acum (un război oprit și o divizare a țării) de multe ori ne împiedică să lucrăm cum ar trebui, dar știm că puținul pe care-l vom face va fi completat de Duhul Sfânt și astfel ogorul Domnului va aduce roade bogate.
Pr. Adrian Stoica