Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem...

- Mulțumim tuturor acelora care ne-au scris de sărbători și le dorim un an plin de binecuvântările lui Dumnezeu cu pace, har și împlinirea tuturor dorințelor. Dintre aceștia îi amintim pe următorii: Isidor Pascaru (Mătăsari, jud. Gorj), Viorica Făgărășanu (București), Cătălina Matei (Fundația W.K.M.S. "Să-i ajutăm iubindu-i", Piatra Neamț), pr. Ioan Pop (Lugoj), Congregația Surorilor Pătimirii lui Isus (Butea), "Mesagerul Sfântului Anton" (Roman), Institutul Teologic Franciscan (Roman). Vă mulțumim!

- Gabriela Mărtișcă (Pildești). "Vă mulțumesc pentru această minunată revistă care este o adevărată hrană sufletească și pe care eu o aștept cu mare nerăbdare... Doresc să vă spun că apreciez toate articolele din revistă, dar în mod deosebit pe ale părintelui Eugen Budău. Pe această cale doresc să-i mulțumesc și să-l felicit pentru toate câte le scrie. Doresc și celor care lucrează la această revistă haruri și sănătate de la pruncușorul Isus".

Cele scrise de dv. ne dau curaj pentru a merge înainte. Vă mulțumim pentru urări și sperăm ca părintele care vă îmbucură inima prin articolele publicate să citească mesajul dv. și să scrie în continuare. Același răspuns și pentru familia Maria și Johannes Bäetz care ne-a scris: "Bunul Dumnezeu să vă dea putere în activitatea pe care o desfășurați și harul de a reuși să contribuiți la înzestrarea inimilor noastre cu rânduri necesare credinței. Totodată, dorim să mulțumim cu un deosebit respect Mons. Anton Despinescu, care, lună de lună, are grijă de noi, cei plecați în Germania, dar care cu inima sunt în România. De la Sfinția sa primim această minunată revistă aducătoare de învățăminte pentru activitatea noastră de zi cu zi și ceas de ceas... Revista pe care o primim, o citim și o dăm mai departe la o măicuță dintr-o mănăstire de aici, care este originară din Brăila. Încheiem aceste rânduri cu mulțumiri deosebite aduse pentru munca pe care o depuneți. Bunul Dumnezeu să vă dea putere de muncă și sănătate în activitatea pe care o desfășurați".

- Ioan Cojan (Traian). "Îmi amintesc cu multă plăcere cu câtă însuflețire așteptam Crăciunul în perioada copilăriei. Cu câtă ardoare doream să merg la sfânta Liturghie în noaptea sfântă a Crăciunului. Pe atunci, iluminatul în biserică se făcea cu lumânările, a căror lumină, deși palidă, făcea ca presepiul cu pruncușorul Isus în mijloc să fie ca un colț de rai. Ne simțeam entuziasmați de frumusețea acestui presepiu înconjurat de brazi. Aceștia păreau atât de fermecători cu luminile lumânărilor care licăreau printre crenguțele lor! Aceste sentimente de adâncă pioșenie legate de sfintele sărbători ale Crăciunului au continuat să mă entuziasmeze în tot decursul anilor care au trecut, chiar dacă, în timpul ultimilor decenii, Biserica a trecut prin încercări destul de grele pe care noi, cei vârstnici, ni le amintim cu multă strângere de inimă. Sunt bucuros să vă pot transmite sincere felicitări cu ocazia sfintelor sărbători ale Crăciunului și ale Anului Nou. De asemenea, mă rog ca pruncul Isus să vă binecuvânteze eforturile și munca nobilă pe care o desfășurați în cadrul revistei «Lumina creștinului». Prin ea reușiți atât de frumos să faceți ca toți cititorii revistei să simtă din plin înălțătorul eveniment al venirii lui Mesia în lume. Pruncul divin să dea multă sănătate, putere de muncă tuturor păstorilor sufletești și, în mod deosebit, neobosiților misionari, care, prin pastorația lor plină de entuziasm, reușesc să transmită vestea mântuirii și fac ca lumina lui Isus să ajungă și să pătrundă și în sufletele acelor locuitori care trăiesc pe pământul arid al Africii".

Crăciunul este, într-adevăr, sărbătoarea cea mai încărcată de farmec, de poezie și de semnificații. Mesajul Crăciunului însă are legătură cu viața. Ne-a plăcut o experiență trimisă dintr-o comunitate înainte de Crăciun, care ne arată acest lucru. "Deja de multă vreme eram certați cu niște vecini. Trecuse atâta timp, că nici nu mai știam bine care fusese motivul neînțelegerii. Dar nimeni nu îndrăznea să facă un pas spre celălalt. Atmosfera dintre noi rămăsese tensionată. Când treceam unii pe lângă ceilalți pe stradă, întorceam capul ca să nu ne întâlnim privirile. Căutam să ne evităm. Dar acum se apropia Crăciunul și «Cuvântul vieții» mă îndemna să iert, așa cum m-a iertat Cristos. Am înțeles că acest lucru însemna să fac eu primul pas spre vecinii mei. N-a fost ușor. M-a costat pasul acesta: a însemnat să-mi înving orgoliul. Dar acum ne salutăm și zâmbim ușurați când ne întâlnim pe stradă. Simt că astfel am făcut loc în sufletul meu pentru lumina Crăciunului" (Maria Matiaș). Vă mulțumim pentru urări și aprecieri! Din poezia trimisă redăm versurile: "Să venim cu mic cu mare / În jurul sfântului altar / Unde Isus dorește / Să ni se ofere în dar".

- Petru Blaj (Săbăoani). Vă felicităm pentru jubileul de aur pe care l-ați sărbătorit în anul 2004. Domnul să vă întărească cu harurile sale și să vă binecuvânteze familia!

- Amphion Buteanu (Butea). "Acum când la orizont se conturează aurora unui nou an, când a sosit momentul bilanțului, cu bucuriile și întristările sale, vă rog să primiți modestele mele urări de bine, sănătate și mult succes în munca ce o desfășurați. Aceleași sentimente, de asemenea, le nutresc și pentru toți aceia care au căutat ca prin materialele puse la dispoziția noastră (prin intermediul revistei) să semene în inimile noastre sămânța iubirii față de Creator și om. Sunt convins că roadele nu se vor lăsa așteptate".

Cele scrise de dv. ne-au îmbucurat. Faptul că citiți cele notate în revistă și vă sunt de folos ne încurajează în munca noastră. Cu privire la poezie, ați intuit bine gândindu-vă la "greșeli teologice".

- Cristina Sturzu (Iași). "Timpul trece, trec și amintirile frumoase și clipele de neuitat. Trec și sărbătorile, dar Isus nu trece niciodată. El trece doar prin inima noastră să ne-o curețe, să ne spele sufletul; noi trebuie numai să-i dăm voie ca el să intervină, să ne cucerească..."

Așa este... Mesajul dv. sperăm să fie pentru mulți un început de meditație.

- Alexandra Morogan (Bacău). "Mulțumesc tuturor colaboratorilor revistei «Lumina creștinului» și vă doresc un an mai bun!"

Vă mulțumim pentru urări. Poezia pe care ne-ați trimis-o este în studiu.

- Prof. Ștefan Hreniuc (Suceava). "Călătorul care străbate străvechiul Ra rămâne înmărmurit la vederea vestigiilor vechii civilizații: piramidele. Dintr-o mare de nisip unduitoare, ele se ridică mărețe spre cer, parcă spre a sfida veacurile. Prin fața lor s-a desfășurat toată istoria lumii. Martore ale căderii și ridicării popoarelor, ale stingerii și apariției unor alte religii, ele ne îndeamnă și astăzi să medităm asupra destinului lumii și a rostului strădaniei omenești. Întorcându-mă de la priveliștea grandorii lor, o întâmplare nu lipsită de sens mi-a reținut atenția parcă pentru a evidenția faptul că între trecut și prezent circulă un flux religios de o înaltă evlavie spirituală. Pe o străduță, El Salmi, din Cairo (cartierul Choubra) privirea este atrasă de o monumentală catedrală catolică «San Marc» și de clădirea Institutului Catolic de limba franceză (Institution des Soeurs de Notre Dame des Apôtres). Aflându-mă în fața unei instituții care îmi amintea de religia noastră, am intrat călăuzit parcă de Dumnezeu. Am fost surprins de politețea cu care am fost întâmpinat și de lămuririle pe care le-am primit despre abnegația catolică. Printre alții, o misionară, cu studii superioare, din Chile, Veronica Fontalbo, cunoscătoare a patru limbi de circulație universală, nu și-a precupețit timpul să mă îndrume pe calea credinței. Ce-i drept, nici eu nu eram departe de această credință, fiind de rit vechi ortodox, însă prin întreaga ei strădanie (cuvinte, gesturi, privire etc.), sora Veronica a sfârșit prin a mă convinge. Revăd încă în amintire lăcașul în care m-a condus și păstrez cruciulița de lemn sfânt pe care mi-a dat-o în dar pentru a răspândi mai departe cuvântul Domnului. I-am spus, între altele, că aș dori să înființez la întoarcere în țară un muzeu religios într-o biserică catolică ce nu mai are enoriași, deoarece posed multe icoane superbe, obiecte valoroase de cult, cărți religioase vechi românești (cu alfabet chirilic), germane (cu alfabet gotic), elene, ruse, engleze, franceze, spaniole, polone, ebraice și ucrainene din care a citit cunoscutul poet bucovinean Nicolae Ustianovici, paroh decan greco-catolic, și scriitoarea Olga Kobyleanska, de religie greco-catolică. «Du-te - mi-a spus ea - Dumnezeu îți va asculta dorința și la rugăciunile mele îți vei realiza planul!»"

Ne-au plăcut și ne-au impresionat cele scrise de dv. Ne rugăm și noi ca intenția dv. bună de a realiza un muzeu cu obiecte religioase să se împlinească într-un spațiu catolic sau în altă parte. Cu siguranță, realizându-se dorința dv., "rugăciunile distinsei misionare Veronica Fontalbo" își vor găsi răspunsul.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat