- În apararea sanatatii - |
Vaccinarea antigripală
Sezonul rece este dominat de îmbolnăviri precum gripa, virozele respiratorii, pneumoniile.
Gripa este o afecțiune contagioasă de etiologie virală. Virusurile care determină declanșarea infecției virale au fost împărțite în trei tipuri (A, B și C); tipul A (și mai puțin frecvent, tipul B) suferă anual mutații antigenice la nivelul a două glicoproteine de suprafață: hemaglutinina și neuraminidaza. Aceste glicoproteine sunt responsabile de declanșarea răspunsului imun în timpul infecției.
Profilaxia împotriva gripei se obține prin vaccinare. Datorită mutațiilor antigenice, în fiecare an în luna februarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) formulează recomandări cu privire la tulpinile virale ce trebuie incluse de către producători în vaccinurile antigripale destinate utilizării în cursul sezonului rece următor. Vaccinurile antigripale sunt preparate din virusuri cultivate pe ou embrionat, după inactivare și în urma unui proces de purificare atent controlat. Spre deosebire de administrarea produselor medicamentoase utilizate în scop de tratament, în cazul cărora substanța activă parcurge un traseu complicat până la exprimarea clinică a efectului, acțiunile de profilaxie (ex. vaccinările antigripale) presupun inocularea directă a antigenelor, cu scopul declanșării unui răspuns imun pe cale "naturală". Modul de prezentare a acestor antigene în cadrul vaccinului (virion întreg, fragmentat sau antigen de suprafață purificat), precum și asocierea altor reziduuri cu caracter antigenic, sunt variabile care modulează răspunsul imun, precum și asocierea acestuia cu apariția unor efecte nedorite. OMS și Comunitatea Europeană (Farmacopeea Europeană) a instituit recomandări sub forma unor standarde de calitate pentru o serie de parametri. Respectarea acestor standarde asigură limitarea sau absența declanșării reacțiilor adverse vaccinale, valorile respective fiind deci expresia obiectivă a "performanțelor", certificatul de calitate al oricărui vaccin.
Prezentarea antigenelor virale în vaccinurile antigripale poate fi sub forma virionului integral, virion fragmentat (inactivate) sau a antigenului de suprafață purificat. Împreună cu acestea, un vaccin antigripal mai conține componente nonvirale. Diferențele între varietățile de antigen gripal pot afecta eficacitatea vaccinului, iar diferențele în concentrațiile componentelor nonvirale determină profile de reactogenicitate postvaccinală diferite. Spre exemplu, pentru vaccinarea antigripală la copii se recomandă doar utilizarea vaccinurilor fragmentate sau a celor cu antigen de suprafață purificat (subunitare).
De asemenea, deși vaccinurile antigripale comercializate în prezent conțin doar urme de proteine de ou (ex. ovalbumina), prezența acestora poate induce declanșarea unor reacții de hipersensibilitate imediată la persoanele cu alergie severă la proteinele din ou.
Pe piața românească se comercializează Fluarix (produs de Smith-Kline Beecham) și Vaxigrip (produs de Pasteur), care sunt vaccinuri fragmentate, și Influvac (produs de Solvay), care este un vaccin subunitar.
În prezent, conceptul de prevenție a bolii câștigă tot mai mult teren, tratamentul bolii o dată declanșate fiind însoțit de manifestări neplăcute pentru pacient și uneori de consecințe ireversibile și de costuri greu de suportat (pentru pacient și pentru sistemul social), fără a mai aminti situațiile în care soluțiile terapeutice oferite nu aduc rezolvarea așteptată.
Subliniem faptul că diagnosticul de gripă (a nu se confunda cu viroza, guturaiul, pneumonia) se pune numai pe baza investigațiilor de laborator. Vaccinul antigripal previne deci gripa.
În ceea ce privește virozele respiratorii, acestea pot apărea chiar dacă a fost efectuată vaccinarea antigripală.
În viroze, simptomele cele mai frecvente sunt: cefaleea (durerea de cap) dureri de gât, rimoree (guturai) dureri musculare, febra, astenie, tuse, conjunctivită. Viroza trebuie tratată pentru a nu se ajunge la complicații. Tratamentul constă în: repaus, consum ridicat de lichide, Paracetamol, Vitamina C, Cofeină, Iburofen sau combinația acestora în produsul farmaceutic tip Coldrex.
Dr. Doina-Lucia Amza, medic de familie