

Îți mulțumim pentru Maria
Luna septembrie cheamă pe creștini la o nouă euharistie mariană, aceea a aurorei. Cum altfel putem considera nașterea preacuratei Fecioare Maria decât ca o auroră creștină?
Sfânta Biserică, în tresăltare de bucurie, spune: "Din tine a răsărit soarele dreptății, Cristos, Dumnezeul nostru, care, dezlegând blestemul, ne-a dat binecuvântarea și, biruind moartea, ne-a dăruit viața veșnică".
De aceea Dumnezeu a ales-o și a iubit-o mai mult decât pe toate făpturile. Trimisul Domnului, Gabriel, putea să-i adreseze salutul care avea să devină ecou permanent în omenire: "Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine!" (Lc 1,28).
Evanghelistul Luca notează cu precizie numele Fecioarei din Nazaret, căreia i se adresează arhanghelul Gabriel: "Maria", care, pe lângă înțelesul biblic de "doamnă", "stăpână", mai înseamnă și "steaua mării", "pentru că poate fi comparată foarte bine cu un astru care trimite raza fără a fi alterată. Ea este steaua strălucitoare și admirabilă, înălțată deasupra mării", a lumii. Sfântul Bernard, meditând asupra marilor și amenințătoarelor primejdii în care se află sufletul creștinului, oferă încurajarea stăruitoare de a alerga la Maria: "Privește steaua mării, cheam-o pe Maria!". Urmând-o pe ea, nu te vei rătăci; rugând-o pe ea, nu vei dispera; având-o pe ea protectoare, nu te vei teme, vei ajunge la scop și vei înțelege cât de frumos este să spui: "Și numele Fecioarei era Maria!".
Pentru ca Euharistia Mariei să fie la unison cu aceea a Fiului dumnezeiesc Isus, a trebuit să se împlinească în ea profeția bătrânului Simeon: "Sabia îți va străpunge sufletul" (Lc 2,35). Observația sfântului Bernard este cât se poate de grăitoare: "Puterea durerii a străpuns sufletul tău și astfel te putem numi, nu fără motiv, mai mult decât martiră (regină a martirilor), pentru că în tine participarea la pătimirea Fiului a depășit cu mult în intensitate suferințele fizice ale martiriului". Și mai departe, concluzia aceluiași sfânt Bernard, cinstitor și iubitor exemplar al Maicii sfinte: "În Fiul a acționat iubirea mai mare decât oricare altă iubire. În mamă a acționat iubirea cu care nu se poate compara nici o altă iubire, după aceea a lui Cristos".
P.A.D.