Răspundem
* P.S.C. (Iași). "Tara noastră este în mare cumpănă... Tara este sub apă, vieți curmate, gospodării surpate, munca de o viață spulberată în câteva clipe. Dumnezeu ne-a pus la încercare, căci încercările sunt semne de iubire ale sale: unora le-a dat suferințe, celorlalți ne cere fapte. Să-l rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să învățăm cu toții ceva din această încercare. Să nu uităm că el ne-a creat, că lui îi datorăm tot ce suntem, că suntem călători pe acest pământ, și va trebui să dăm socoteală de roadele călătorii noastre".
Rândurile dv. sunt fără comentarii! Cele întâmplate sunt o invitație de a medita mai intens la noi înșine, la viața noastră și la raportul pe care îl avem cu cerul. Poate că această meditație ne va face să strigăm mai mult spre cel care poate cu adevărat să ne ierte și să ne salveze.
* Elena (Iași). "Sunt originară dintr-un sat de lângă Iași și atunci când am poposit în orașul Iași am ales ca punct de reper biserica "Sfânta Tereza", această minunată biserică ce nu poate fi confundată cu nici o altă biserică. De când locuiesc în oraș, am găsit aici o comunitate foarte primitoare care mă ajută să mă integrez în activitățile pe care ei le desfășoară în viața de zi cu zi. Mă simt onorată și totodată datoare să împlinesc dorința lui Dumnezeu de a nu mă orienta spre căi greșite și să urmez exemplul sfintei Tereza, patroana acestei biserici. Mi-aș dori ca toți cei care se simt părăsiți și singuri să pășească în această biserică și să simtă și ei ceea ce înseamnă să fii sub aripa ocrotitoare a Tatălui ceresc și a sfintei Tereza a Pruncului Isus".
Este îmbucurător că vă găsiți liniștea sufletească în biserică. Într-adevăr, dacă intri într-o biserică și te rogi cu credință (indiferent de patron) încep să dispară barierele, iar problemele se pot depăși cu ușurință. Biserica e locul întâlnirii cu Domnul, locul unde, prin sfintele sacramente, Dumnezeu revarsă harurile sale asupra celor care-l caută. Fie ca toți cei care vor citi aceste rânduri să vă urmeze dorința.
* Cristian Lung (Carei, jud. Satu Mare). "Tineretul de azi este generația care mâine va prelua de la părinți răspunderea tuturor domeniilor de activitate. De aceea ne îndreptăm întreaga grijă și atenție asupra lui, asupra educației și pregătirii pe care o primește în familie, în școală, în contactul din ce în ce mai intens cu viața. Nu ne poate fi indiferent modul în care percepe de pe acum realitatea, perspectiva din care privește lumea, atitudinea ce o adoptă față de semeni, concepțiile despre existența într-o colectivitate civilizată. Am văzut în țara noastră un tineret lăsat la voia întâmplării, lipsit de un ideal nobil în viață, cheltuindu-și stupid timpul, energiile și sănătatea într-o goană neîntreruptă după plăceri iluzorii. Și iată-mă pus în situația de a-i da dreptate lui Anatole France, care ne spune: Păcat, că un capital atât de prețios, cel mai prețios al unui popor, tineretul, să-și uite rolul în societate, să nu-și dezvolte capacitatea după cum se cuvine, cu tot ce-i oferă educația modernă, știința, arta și literatura, eșuând tragic în distracții zgomotoase și pierderi de timp, fără vreun conținut spiritual, care exaltă și ucid".
Scrisoarea dv. descrie o realitate; de aceea am redat o parte din ea spre a fi citită în special de cei care sunt responsabili de educarea copiilor și a tineretului. Sperăm ca și tinerii să mediteze la cele scrise de dv. Totuși nu credem că educația singură va putea să-i salveze pe tineri și să le dea un "ideal nobil în viață". Într-o cartea Să trecem pragul speranței, apărută în 1996, Ioan Paul al II-lea spune: "În viața unui tânăr importantă este ziua când se convinge că Isus e singurul prieten care nu-l va dezamăgi niciodată, pe care se va putea bizui totdeauna". Tinerii se pregătesc pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Köln. Organizatorii așteaptă aproape un milion de participanți. În mesajul dat cu această ocazie este aceeași idee: numai căutarea și găsirea lui Cristos poate să transforme, să dea sens vieții și idealuri nobile pentru care să trăim. Iată ce este notat în mesajul care are tema: "Am venit să ne închinăm lui" (Mt 2,2): "Tineri, nu cedați iluziilor false și modelor efemere care nu rareori lasă un tragic gol spiritual! Refuzați seducțiile banului, ale consumismului și ale violenței ascunse pe care o exercită uneori mass-media. Adorarea adevăratului Dumnezeu constituie un adevărat act de rezistență împotriva oricărei forme de idolatrie. Adorați-l pe Cristos: el este stânca pe care să vă construiți viitorul și o lume mai dreaptă și mai solidară".