Curier juridic
* Maria (Iași). "În luna martie 2005 am vândut împreună cu fostul meu soț un apartament și am împărțit banii. Deoarece nu aveam banii suficienți pentru a cumpăra o altă locuință am dorit să fac demersurile necesare obținerii unui împrumut cu credit ipotecar, sens în care am apelat la o cunoștință care avea mai multe date cu privire la împrumuturile bancare. Deoarece formele de acordare a împrumutului durau prea mult, persoana la care am apelat mi-a solicitat să-i împrumut o sumă de bani până la obținerea împrumutului. La scurt timp i-am împrumutat alte sume de bani, iar în final suma împrumutată a ajuns la 6.000 de euro. Precizez că pentru aceste sume de bani nu am încheiat nici un act cu această persoană, dar banii au fost dați în fața unor martori. Ce să fac să recuperez aceste sume de bani?"
Pentru a recupera suma de bani împrumutată ar trebui să promovați o acțiune civilă care să aibă ca obiect restituire de împrumut. Acțiunea se depune în dublu exemplar la Judecătoria Iași și se timbrează la valoare.
În ceea ce privește acțiunea civilă, este obligatoriu să aveți fie un act autentic, fie un act scris de mână (chitanță) de la persoana pe care ați împrumutat-o cu banii, deoarece va trebui să dovediți susținerile dv. Proba cu martori, din păcate, este inadmisibilă deoarece în conformitate cu art. 1191 Cod civil "dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depășește suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic sau prin act sub semnătură privată". Cu toate acestea, proba cu martori va fi admisă, iar regulile de mai sus nu sunt aplicabile dacă există un început de dovadă scrisă, adică o chitanță a aceluia care a împrumutat banii. De asemenea, nu este necesar un asemenea act în situația în care banii au fost împrumutați unor rude sau prieteni, sens în care poate fi promovată o acțiune de restituire împrumut, fără a mai fi necesar un astfel de înscris. În cazul în care persoana pe care ați împrumutat-o cu bani nu se află nici în categoria rudelor, nici în cea a prietenilor, în condițiile în care veți solicita proba cu martori pentru dovedirea acțiunii aceasta va fi respinsă ca inadmisibilă, având în vedere textul de lege precizat mai sus.
* Anton Ion (Iași). "Din anul 1991 am cerut Primăriei Iași să-mi dea terenul deținut de părinții mei în Iași. După ce ani de zile am umblat pentru acest teren, a fost eliberat în mod greșit titlu de proprietate unei alte persoane. De la Primărie mi s-a spus că trebuie să cer anularea titlului, lucru pe care l-am și făcut. Procesul s-a judecat vreo doi ani, iar la termenul când trebuia să se dea sentința nu am putut să merg fiind internat în spital. După ce am fost externat am mers la arhivă și mi s-a spus că dosarul este suspendat pentru lipsa părților. Mai pot continua acest proces sau trebuie să fac altul?"
În cadrul procesului civil, părțile pot fi prezente la instanță sau pot solicita în scris, fie prin acțiunea principală, fie printr-o cerere separată, judecată în lipsă, urmând ca toate actele de procedură să fie comunicate solicitantului la adresa indicată de acesta. În cazul în care nici reclamantul, nici pârâtul nu se prezintă la proces și nici nu au solicitat judecata în lipsă, atunci instanța poate considera că părțile nu mai sunt interesate de rezolvarea pricinei și poate proceda la suspendarea cauzei pentru lipsa părților. În situația de față urmează ca în același dosar să faceți o cerere de repunere a cauzei pe rol în termen de un an de la suspendarea cauzei, iar judecata se reia din stadiul în care a rămas înainte de suspendare. Cererea de repunere pe rol se timbrează cu jumătate din taxa de timbru plătită inițial.
Mihaela Ciobanu, avocat