Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Lumina păcii
Continuând tradiția din ceilalți ani, Lumina păcii de la Betleem a fost adusă de la Viena în ziua de 13 decembrie 2004 de către un grup de scoutiști catolici, apoi a poposit la București, Bacău și Iași. În ziua de 18 decembrie 2004, la Bacău a avut loc o Liturghie specială concelebrată de pr. Ștefan Erdeș, decan de Bacău, pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, și pr. Iosif Antile, asistent spiritual Scout. Au participat circa 350 de scoutiști din 11 centre aparținând Diecezei de Iași. La Iași, lumina a fost împărțită credincioșilor catolici și ortodocși duminică, 19 decembrie 2004, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 16.00. (Irina Manea)

Oaspeți de excepție
Doi oaspeți deosebiți au onorat anul acesta marcarea la Iași a 53 de ani de la moartea episcopului Anton Durcovici: scriitorii Ana Blandiana și Romulus Rusan. Oaspeții au ținut prelegeri la Centrul Cultural "Xaverianum", joi, 9 decembrie 2004, când au fost prezenți aproximativ 100 de studenți, alături de profesori de la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași. A fost prezentat și un film despre patrimoniul închisorii Sighet. A doua zi, cei doi oaspeți au fost și la Institutul Teologic "Sf. Iosif", unde, în fața studenților și a profesorilor, precum și a celor doi episcopi din Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, au vorbit despre locul unde a murit Anton Durcovici și despre patrimoniul cultural al închisorii Sighet. Tot vineri, în cadrul unei Liturghii pontificale desfășurate la Seminarul din Iași, PS Petru Gherghel a înmânat diplomele de bacalaureat celor 16 preoți hirotoniți la 29 iunie 2004. (Petru Tamaș)

Academie mariană
Cântul, poezia și conferința s-au îmbinat într-o frumoasă academie în cinstea sfintei Fecioare Maria, organizată de studenții anului al III-lea de la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași. Manifestarea a avut loc miercuri, 8 decembrie 2004, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în aula magna a Seminarului din Iași, începând cu ora 18.00. Profesorilor și seminariștilor prezenți li s-au adăugat trei oaspeți de seamă: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Sfințire de biserică
La 1 august 2004 a fost înființată Parohia Roznov-Dochia, având filialele Dochia, Ruseni și Tazlău. Credincioșii din Roznov, până în prezent, au avut la dispoziție doar o simplă capelă improvizată într-o casă de locuit. Pentru celebrarea demnă a sfintelor Liturghii s-a simțit nevoia construirii unei biserici, iar acest lucru s-a început imediat după numirea primului paroh, pr. Iosif Lucaci. Noua biserică este construită din lemn și a fost sfințită în cadrul unei sfinte Liturghii pontificale prezidată de PS Aurel Percă, sâmbătă, 11 decembrie 2004, cu participarea a numeroși preoți și credincioși, atât din localitate, cât și din filialele menționate. Patronul acestei biserici este sfântul Anton de Padova.

Aniversare
Duminică, 12 decembrie 2004, la Săbăoani, în cadrul Liturghiei solemne de la ora 11.00, PS Aurel Percă și-a sărbătorit cei 25 de ani de preoție și cei cinci ani de episcopat. La sărbătoare au participat preoți din promoția 1979, colegi ai Preasfințitului, preoți din comunitățile vecine, alți preoți oaspeți, precum și un număr mare de credincioși. La ofertoriu, câțiva tineri din cadrul Acțiunii Catolice au prezentat la altar câteva daruri: pâine și vin, Sfânta Scriptură, o lumânare, un rozariu și un buchet de flori. La finalul sfintei Liturghii, pr. paroh Toma Encuță l-a asigurat pe PS Aurel de rugăciunile întregii comunități. Apoi, un grup de copii și tineri au susținut, prin cântece și poezii, un mic program artistic. Episcopului i-au fost oferite din partea comunității și câteva daruri: o statuie a sfintei Fecioare Maria, o stolă și un rozariu, împreună cu Sfânta Scriptură.

Adeziune AC
După ce la 8 decembrie 2004 Acțiunea Catolică a împlinit 12 ani de activitate, în Dieceza de Iași, la 12 decembrie 2004, în peste 40 de parohii din Dieceza de Iași s-a depus adeziunea la Acțiunea Catolică. În anul asociativ 2004-2005, a cărui temă este Euharistia, cu motoul: "Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu, are viață veșnică și eu îl voi învia în ziua de apoi" (In 6,54), după primele date sosite din parohii, Acțiunea Catolică este prezentă în 42 de parohii ale diecezei și are 1.797 de membri (Acțiunea Catolică a Copiilor - 19 de parohii, cu 710 de membri și 89 de animatori; Acțiunea Catolică a Tinerilor - 40 de parohii cu 766 de membri; Acțiunea Catolică a Adulților - 14 parohii cu 232 de membri).

Numiri
Prin decret episcopal, începând cu ziua de 15 decembrie 2004 au fost numiți: pr. Alois Moraru paroh la Parohia "Fericitul Ieremia" din Roman, iar pr. Ludovic Butnărașu a fost desemnat pentru pastorație în Dieceza de Viena, Austria.

Decrete episcopale
* Norme tranzitorii în vederea aplicării deciziilor Sinodului diecezan

Încheindu-se lucrările Sinodului Diecezei de Iași, așteptând normele care vor fi formulate în cartea sinodală în vederea unei orientări pastorale adaptată situațiilor de astăzi, în vederea evitării unor lacune sau dificultăți în trecerea la noi norme pastorale pe teritoriul Diecezei de Iași, promulg următoarele norme tranzitorii până la fixarea noilor structuri în spiritul deciziilor Sinodului diecezan:
- decanii vor rămâne în oficiu până la numirea noilor decani;
- consultările și alegerile decanilor vor avea loc o dată cu reînnoirea consiliului prezbiteral, a colegiului consultorilor și constituirea consiliului pastoral diecezan, precum și a consiliului diecezan pentru probleme economice până la 15 martie 2005;
- responsabilii din cadrul curiei episcopale rămân în oficiu până la confirmarea lor sau numirea altor membri până la data de 15 martie 2005;
- în cursul lunilor ianuarie și februarie 2005 fiecare parohie va proceda la constituirea consiliului pastoral parohial și la numirea membrilor după normele care vor fi promulgate în acest scop;
- în vederea coordonării activităților pastorale și administrative din cadrul curiei diecezane, până la 1 mai 2005 dispunem elaborarea unui regulament de organizare;
- toate comisiile și oficiile diecezane existente în momentul de față rămân mai departe în activitate până la intrarea în vigoare a Regulamentului curiei diecezane;
- comisiile și celelalte organisme propuse în timpul dezbaterilor sinodale, atât la nivel diecezan cât și la nivel parohial, vor lua ființă numai după ce vor fi promulgate statutele și regulamentele de funcționare.

* Numirea comisiei pentru redactarea cărții Sinodului Diecezei de Iași

Încheindu-se lucrările adunării sinodale a Diecezei de Iași, fiind adunate toate textele propuse spre votare cu amendamentele aduse în timpul discuțiilor, cuprinse în "Actele Sinodului diecezan", care mi-au fost înmânate astăzi, în timpul celebrării solemne a sfintei Liturghii, dorind ca forma finală a acestor acte să devină normă pentru activitatea pastorală a Diecezei de Iași într-un timp cât mai scurt, numesc comisia episcopală cu misiunea de a elabora cartea Sinodului Diecezei de Iași, care va fi formată din: episcop auxiliar Aurel Percă, pr. prof. Mihai Pătrașcu - vicar judecătoresc, pr. prof. Viliu Dacă - rectorul Seminarului diecezan, pr. prof. Ștefan Lupu - vicerectorul Seminarului diecezan, pr. Cornel Cadar - directorul Editurii "Presa Bună", pr. Pavel Chelaru - paroh de Tomești, pr. Marius Mârț - vicar parohial - Iași.
Încredințez coordonarea lucrărilor episcopului nostru auxiliar Aurel Percă, indicând termenul redactării finale a cărții Sinodului data de 15 august 2005.
Binecuvântarea mea să însoțească această etapă ulterioară a itinerarului sinodal care a adunat așteptările și angajarea preoților, persoanelor consacrate și a laicilor în timpul desfășurării Sinodului diecezan în toate fazele sale.
Iași, 8 decembrie 2004
Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat