Campus diecezan al AC
Ai curajul viitorului!
Într-un peisaj mirific, la Mănăstirea Surorilor Borromite din Gioseni, a avut loc în perioada 7-10 iulie campusul diecezan al Acțiunii Catolice cu tema "Acțiunea Catolică Iași, ai curajul viitorului!". Au participat la această întâlnire de formare aproximativ 80 de persoane, reprezentanți ai celor trei sectoare asociative (copii, tineri adulți), din 30 de parohii ale diecezei.
În cadrul campusului de la Gioseni a fost reluată invitația adresată de regretatul și iubitul nostru papă Ioan Paul al II-lea, participanților la Cea de-a XI-a Adunare Generală a Acțiunii Catolice Italiene: "Duc in altum, Acțiune Catolică! Ai curajul viitorului!", iar cele trei zile de formare au avut ca punct de plecare testamentul lăsat de către același papă asociației noastre, prin mesajul de la Loreto: "Dragii mei, vă invit să reînnoiți da-ul vostru și vă încredințez trei însemne: contemplația, comuniunea și misiunea!"
Prima zi a campusului a stat sub semnul Comuniunii și al promovării spiritualității unității. Momentul formativ de dimineață, prezentat de pr. Felix Roca, asistent spiritual diecezan, a fost structurat pe trei părți: comuniunea Acțiunii Catolice cu păstorii, cu celelalte mișcări bisericești și cu toți oamenii de "bună voință". În cadrul discuțiilor în grupuri mici a fost aprofundată această temă.
După-amiaza a avut loc laboratorul "Acțiunea Catolică Iași în dialog", structurat pe zone de activitate (Roman, Bacău, Iași). Fiecare grup a realizat un decalog al dialogului cu păstorii, cu celelalte asociații și un decalog al dialogului între membrii AC. Pe parcursul zilei am fost vizitați și de pr. Mihăiță Blaj și pr. Cristinel Farcaș, colaboratori activi ai asociației.
Misiunea și identitatea laicală - aceasta a fost tema celei de-a doua zi de campus. În cadrul momentului formativ ni s-a vorbit despre vocația laicului. Să fim laici în lume, dar nu ai lumii! Cum anume AC își trăiește laicitatea? Cum m-a ajutat AC să cresc? Cum aș dori să fie AC? - sunt doar o parte din întrebările analizate în discuțiile din grupurile mici.
În cadrul laboratorului "Acțiunea Catolică răspunde chemării sale" au avut loc întâlnirile de sector (copii, tineri, adulți). Participanții au realizat o evaluare a activităților specifice, au identificat dificultățile și urgențele pastorale în favoarea membrilor AC. Fiecare dintre cele trei grupuri a realizat un profil al copilului, tânărului și adultului din Dieceza de Iași. În cadrul întâlnirilor de sector a fost prezent și pr. Iosif Demeter, asistent spiritual ACA.
A treia zi de campus a stat sub semnul Contemplației. "Acțiunea Catolică este chemată a fi o școală a sfințeniei!" În cadrul discuțiilor din grupurile mici, participanții au vorbit despre ceea ce înseamnă astăzi a fi sfânt, au identificat obstacolele pe care membrii AC le întâlnesc în drumul lor spre sfințenie și au analizat viața spirituală a asociației. Am descoperit împreună că rugăciunea, sacramentele, meditarea cuvântul lui Dumnezeu sunt seva care dă sens și viață activităților noastre.
De altfel, pe parcursul întregului campus am participat la momente spirituale profunde. Fiecare zi începea și se încheia în rugăciune, iar sfânta Liturghie reprezenta centrul și apogeul lucrărilor noastre.
Au fost de asemenea și momente recreative, prin jocuri, cântece și bansuri, coordonate de sr. Silvia Brandiu. Momente frumoase de destindere am petrecut împreună în jurul unui foc, în ultima seară a campusului.
Bucurie, entuziasm, tinerețe, reînnoire sunt caracteristici ce s-au văzut la campusul de la Gioseni. Disponibilitatea membrilor AC și curajul înfruntării viitorului sunt o parte din ideile ce s-au enumerat în cadrul concluziilor. Așadar, suntem chemați la a lucra împreună pentru o Acțiune Catolică mai vie, mai puternică și mai frumoasă!
Anca Lucaci