Tereza a Crucii
Îndemnându-ne să recurgem adesea la mijlocirea sfinților, în finalul Mesajului pentru Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului, papa Ioan Paul al II-lea a propus-o, printre alții, și pe sfânta Tereza Benedicta a Crucii - Edith Stein (1891-1942) - ca model de trăire a eroismului evanghelic. Este sfânta care "a căutat adevărul cu pasiune" și nu a ezitat "să-și pună capacitățile intelectuale în slujba credinței". Despre viața acestei martire, comemorată la 9 august, cititorii pot găsi și alte articole în Lumina creștinului nr. 8 (1997) și nr. 11 (1998).
S-a născut la 12 octombrie 1891 la Breslau (astăzi Wroclaw, în Polonia), într-o familie de naționalitate prusacă și evreiască. După terminarea studiilor liceale, în perioada 1911-1915, Edith a urmat cursurile Universității din Breslau și din Göttingen, unde l-a cunoscut pe filozoful Edmund Husserl. În anul 1915 și-a întrerupt studiile pentru a lucra ca infirmieră într-un spital militar. În anul următor și-a susținut teza de doctorat la Universitatea din Freiburg, devenind apoi asistenta lui E. Husserl.
În noiembrie 1918, Edith și-a întrerupt colaborarea cu Husserl și s-a întors la Breslau pentru a pregăti examenul de numire în învățământul universitar. În anul 1921, în timpul șederii la Bergzabern, E. Stein a citit autobiografia sfintei Tereza din Avila, luând drumul convertirii. Astfel, în anul 1922 a primit botezul catolic, luându-și numele de Tereza Hedviga, a făcut prima Împărtășanie și a primit Mirul.
În perioada 1923-1931 a predat la Institutul de Formare Pedagogică, a tradus Corespondența și Jurnalul lui J.H. Newman, precum și lucrarea "De veritate" a sfântului Toma de Aquino. În anii următori a fost conferențiară la Institutul de Pedagogie Științifică de la Münster, fiind mai apoi destituită în virtutea legilor antisemite.
La 14 octombrie 1933, Edith a intrat în conventul carmelit din Köln-Lindenthal, luându-și numele de Tereza-Benedicta a Crucii. Pentru a fi ferită de persecuția nazistă a fost transferată, în anul 1939, în conventul olandez din Echt, de unde totuși a fost arestată în anul 1942 și dusă la Auschwitz, unde a murit la 9 august într-o cameră de gazare, împreună cu sora ei, Roza.
A fost beatificată de papa Ioan Paul al II-lea la 1 mai 1987, apoi canonizată la 11 octombrie 1998 și proclamată copatroană a Europei la 1 octombrie 1999, alături de sfânta Brigitta din Suedia și Ecaterina din Siena.
Motoul sfintei Tereza Benedicta a Crucii - "Nu-ți visa viața de creștin, ci trăiește-ți activ visul de credință!" - reprezintă pentru toți un îndemn de a trăi în mod autentic viața creștină și de a crește în credință, contemplându-l pe Cristos în misterul crucii sale.
Emanuel Imbrea
* * *
Din scrierile sfintei Tereza a Crucii
* "Rugăciunea reprezintă o scară a lui Iacob, pe care spiritul omului se ridică spre Dumnezeu și pe care harul lui Dumnezeu coboară către om... Deși vedem sufletul uman în singurătate și mizerie, deși suntem martori la ceea ce-l năpădește, la căderile și ridicările sale, suntem însoțiți de certitudinea plină de siguranță că acesta este făurit de mâinile lui Dumnezeu, că drumul și țelul său stau într-un mod vizibil în fața strălucirii Celui Veșnic" (Căi spre liniștea interioară).
* "Drumul neamului omenesc pornește de la Cristos pentru a ajunge la Cristos. El creează omul conform chipului pe care el însuși a dorit să-l realizeze cândva în propria sa persoană" (Ființa finită și Ființa eternă).
* "Atingerea divină nu are nici formă, nici întindere, căci cuvântul este scutit de orice formă și de orice modă. Ea este substanțială, adică se împlinește în suflet pur și simplu prin ființa lui Dumnezeu și este din acest motiv inexprimabilă. Cum este infinită, ea este, așadar, infinit de delicată. În felul acesta, sufletul poate gusta din savoarea vieții eterne" (Știința crucii).