Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografii -

Vatra Dornei

Centenarul bisericii

Orașul Vatra Dornei, situat la confluența râurilor Dorna și Bistrița Aurie, la o altitudine de cca. 800 m, este o renumită stațiune balneo-climaterică unde vin numeroși turiști pentru odihnă sau tratament.

După ocuparea Bucovinei de trupele austro-ungare în 1774, acest teritoriu va trece în subordonarea Arhiepiscopiei de Lemberg-Liov, mai precis la 11 aprilie 1796. Comunitatea catolică din Vatra Dornei nu forma încă o parohie, ea fiind în grija preoților din Câmpulung Moldovenesc, până în 1811, și apoi a celor din Iacobeni, până în 1911. Cu timpul, însă, numărul catolicilor a crescut considerabil, îngreunând astfel munca preoților din Iacobeni care făceau din ce în ce mai greu față cerințelor acestor credincioși. Se va ajunge astfel la separarea celor două parohii. Iacobeniul va deveni filială a Parohiei Vatra Dornei, alături de alte sate aflate în bazinul Dornelor. Primul paroh menționat în documente este părintele Joseph Ettmayr, urmat de părintele Julius Weber.

Prima biserică, înălțată în anul 1850, în care se adunau catolicii din Vatra Dornei pentru celebrarea sfintelor taine s-a dovedit a fi neîncăpătoare o dată cu creșterea populației catolice. După ce a fost mutată în cimitir, în 1895, s-au început lucrările de construcție la noua biserică, mult mai mare, într-un stil roman simplu cu unele adăugiri în stil gotic. Lucrările au fost încheiate în anul 1905.

Deși biserica a fost avariată în timpul Primului Război Mondial, totuși a rămas în picioare, prin grija credincioșilor care s-au străduit să o refacă, dând mărturie și astăzi despre credința și curajul înaintașilor.

La începutul secolului al XX-lea, datorită construirii căii ferate ce făcea legătura între Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, numărul credincioșilor din zonă a crescut în medie cu 40-50%. Astfel, la 11 februarie 1907, în urma unui recensământ, numai în Vatra Dornei erau 907 suflete, aparținând etniilor germane (majoritatea), poloneze și ucrainene, alături de credincioșii de origine română.

Comunitatea a avut de suferit de pe urma celor două războaie mondiale, dar, mai ales, ca urmare a strămutării germanilor din Vatra Dornei (6 decembrie 1940 și 1941). În ianuarie 1942, numărul credincioșilor catolici era doar de 250, din care 100 erau de origine poloneză iar restul erau germani, ucraineni și români. În deceniile care au urmat acestor evenimente, situația catolicilor din Vatra Dornei nu a înregistrat creșteri semnificative, menținându-se în jurul cifrei de 250 de familii cu aproximativ 400 de credincioși.

Având hramul "Schimbarea la Față a lui Isus", parohia Vatra Dornei împreună cu filialele Iacobeni - "Sfântul Ioan Nepomuk", Dorna Cândreni - "Sfântul Mihail" și Dornișoara, are un total de 177 de familii cu 435 de credincioși. Din anul 1996 paroh al comunității este pr. Anton Egner.

Paul Baciu

* * *

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când se celebrează sfânta Liturghie în biserica din Vatra Dornei. În ea atâția oameni s-au întâlnit cu Dumnezeu și și-au regăsit pacea sufletească. Biserica, cu turnul ei zvelt ce străjuiește de un secol și clopotele ei ce împrăștie norii negri, cheamă pe toți dornenii din toate colțurile țării și ale lumii la sărbătoare. Sunt invitați toți cei care vor să se alăture în rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru credința și tăria dăruită înaintașilor, pentru faptele minunate pe care, cu braț puternic, le-a săvârșit în mijlocul poporului său. Bucuria va fi pe deplin împlinită prin prezența episcopului de Iași și a celorlalți preoți care au lucrat în această parohie. Programul ceremoniilor ce se vor desfășura cu această ocazie este următorul: sâmbătă, 6 august, la ora 19.00: adorație de mulțumire organizată de tineri; duminică, 7 august, la ora 9.30: sfânta Liturghie în limba germană; la ora 11.00: Liturghia pontificală de hram, urmată de o agapă frățească pentru toți cei prezenți.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat