Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
O versiune prescurtată a Catehismului Bisericii Catolice, Compendiul Catehismului Bisericii Catolice (CCBC), în italiană, a fost prezentată la Vatican în ziua de 28 iunie. Lucrarea are 205 pagini și conține 598 de întrebări și răspunsuri, 15 imagini, un apendice (cu principalele rugăciuni creștine și cu anumite formule ale doctrinei catolice) și un index alfabetic. Se lucrează la traducerea Compendiului în limba română, fiind în curs de apariție la Editura "Presa Bună".
Lucrarea a fost pregătită de o comisie condusă de cardinalul Joseph Ratzinger, actualul papă, și i-a inclus și pe cardinalii Christoph Schönborn, Arturo Medina Estevez, Tarciscio Bertone, Dario Castrillon Hoyos și Jean-Pierre Schotte.
Nevoia pentru această carte a fost exprimată la Congresul Catehetic Internațional din 2002, convocat la 10 ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice (CBC). Atunci i s-a sugerat papei Ioan Paul al II-lea pregătirea unui Compendiu care să urmărească două obiective esențiale: concizia și concentrarea pe esențial.
Papa a acceptat propunerea și un an mai târziu a constituit o comisie specială a cardinalilor, care a început să lucreze la Compendiu. Un prim proiect a fost trimis cardinalilor și președinților conferințelor episcopale din întreaga lume. După ce s-au primit reacțiile, majoritatea pozitive, comisia a trecut la revizuirea proiectului.
Arhiepiscopul Angelo Amato S.D.B., secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței, a explicat faptul că principalele caracteristici ale Compendiului sunt "stricta bazare pe Catehismul Bisericii Catolice, structurarea textului în formă de dialog și folosirea de imagini pentru cateheză". El a subliniat faptul că acest Compendiu "nu este o lucrare independentă și în nici un caz nu substituie Catehismul Bisericii Catolice, ci dimpotrivă se referă constant la el, atât indicând numerele de referință, cât și referindu-se mereu la structura, dezvoltarea și conținutul" CBC.
Compendiul are patru părți, corespunzând celor patru "legi" ale vieții lui Cristos. Prima parte, "Profesiunea de credință", oferă un scurt sumar pentru lex credendi, cu alte cuvinte pentru credința profesată de Biserica Catolică în baza crezului niceno-constantinopolitan, "proclamarea constantă în care adunările creștine păstrează vii în memorie principalele adevăruri ale credinței". A doua parte, "Celebrarea misterului creștin", prezintă elementele esențiale ale lex celebrandi, deoarece "vestirea evangheliei își găsește un răspuns autentic în viața sacramentală, în care credinciosul experimentează [...] puterea mântuitoare a misterului pascal". "Viața în Cristos" este titlul celei de-a treia părți a Compendiului, dedicat la "lex vivendi, prin care botezații își manifestă angajamentul lor în credința pe care o profesează și celebrează, prin acțiunile lor și prin alegerile lor etice". Ultima secțiune, "Rugăciunea creștină", rezumă lex orandi, viața de rugăciune. Creștinul este chemat la un dialog cu Dumnezeu în rugăciune, o expresie fiind Tatăl nostru, rugăciunea pe care am învățat-o chiar de la Isus.
Referindu-se la faptul că textul Compendiului este dialogal, secretarul Congregației pentru Doctrina Credinței a spus că acesta "face textul mult mai scurt, reducându-l la esențial. Aceasta ar putea ajuta cititorul să îi cuprindă conținutul și să îl și memoreze mai ușor". Arhiepiscopul Amato a explicat folosirea imaginilor în lucrare, invitându-i pe cateheți să fructifice bogata moștenire a iconografiei creștine. "În actuala cultură a imaginilor, o imagine sacră poate exprima mult mai mult decât cuvintele. [...] Are cu siguranță o valoare estetică, dar înainte de toate valoarea ei este de amintire (amintind de misterele mântuirii), catehetică (pentru învățare și educare) și teologică, deoarece prezintă în formă estetică fapte și diferite aspecte ale doctrinei credinței". (După www.catholica.ro)