Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

La 150 de ani
Papa Ioan Paul al II-lea i-a încredințat Fecioarei Maria respectarea vieții umane și căutarea păcii la celebrarea a 150-a aniversare a dogmei neprihănitei zămisliri, în Piazza di Spagna din Roma din după-amiaza zilei de 8 decembrie 2004. După meditație, papa i-a oferit Fecioarei flori care au fost adunate din Grădinile Vaticanului: 150 de trandafiri așezați într-un coș și legați cu o panglică cu stema Vaticanului. În dimineața aceleiași zile, papa a prezidat sfânta Liturghie în bazilica "Sfântul Petru". "Cât de mare este misterul neprihănitei zămisliri pe care ni-l prezintă liturgia de astăzi! Un mister care nu încetează să atragă contemplația credincioșilor și să inspire reflecția teologilor", a spus Sfântul Părinte. Originea dogmei neprihănitei zămisliri se găsește în scrierile creștine din primele secole. Sărbătoarea a fost celebrată în Apus încă din secolul al X-lea. A fost introdusă în calendarul universal de către papa Sixt al IV-lea în 1476. După o lungă dezbatere între teologi, franciscanul Duns Scotus (1266-1308) a formulat cheia teologică pentru înțelegerea dogmei, declarând că Maria a fost ferită de păcatul original în vederea meritelor lui Cristos. Pius al IX-lea a definit dogma prin bula "Ineffabilis Deus". În contextul aniversării, în zilele de 14-15 august 2004, Ioan Paul al II-lea a vizitat sanctuarul marian de la Lourdes, din Franța; între 4 și 8 decembrie 2004, s-a desfășurat la Universitatea Pontificală din Lateran Cel de-al XXI-lea Congres Mariologic Internațional cu tema: "Maria din Nazaret îl primește pe Fiul lui Dumnezeu în istorie"; marți, 7 decembrie 2004, a avut loc un concert în cinstea Neprihănitei în aula "Paul al VI-lea".

Pentru migranți și refugiați
Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a 91-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului (din 2005) a fost făcut public la 9 decembrie 2004, în limbile engleză, franceză, spaniolă, italiană, portugheză și germană. Documentul a fost semnat la 24 noiembrie 2004, iar tema este "Integrarea interculturală". Mesajul se centrează pe implicațiile dimensiunii interculturale a integrării. Celebrarea primei Zile a Migrantului a avut loc în anul 1914. Începând cu anul 1984, Biserica a trimis mesaje cu această ocazie sub semnătura Secretariatului de Stat și apoi sub semnătura Sfântului Părinte. Această zi are rolul de a sensibiliza conștiințele asupra marii probleme mondiale a migranților și refugiaților. Întreaga Biserică vrea să devină pentru astfel de frați casa și familia pe care ei au fost nevoiți să le lase. Ziua este celebrată de obicei în cea de-a treia duminică după Epifanie (23 ianuarie, anul acesta).

Congres mondial
Primul Congres Mondial al Vieții Consacrate (23-27 noiembrie 2004) s-a încheiat cu o declarație în care persoanele consacrate din lumea întreagă se angajează să dea mărturie pentru evanghelie cu viețile lor, în timpuri de terorism. Formarea și colaborarea în cadrul Bisericii au foste cele două cuvinte cheie ale congresului, a cărui temă a fost "Patimile lui Cristos, patimile omenirii". Declarația finală subliniază câteva dintre principalele rele sociale, precum creșterea sărăciei, războaiele, terorismul și "concentrarea puterii economice". Este primul congres mondial organizat, care reprezintă 200.000 de călugări și 800.000 de călugărițe. Dintre cei aproape 850 de participanți, 3.999 sunt din Europa, 248 din America, 91 din Africa, 95 din Asia și 17 din Oceania. Printre alții, au asistat 113 delegați ai congreselor călugărești, 17 redactori și 60 de tineri călugări, ca și 114 călugări și călugărițe specialiști în teologie.

Sfințenia pentru toți
Sfințenia nu este un privilegiu pentru puțini, susțin conferențiarii în cadrul unei zile de studiu asupra ultimei ediții a "Martirologiului roman", cartea liturgică a sfinților. Ziua, organizată de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, a coincis cu cea de-a 40-a aniversare a constituției despre liturgie a Conciliului Vatican II, "Sacrosanctum Concilium". Întâlnirea de studiere a Martirologiului, care s-a desfășurat sâmbătă, 4 decembrie 2004, în Palazzo della Cancelleria, a reunit printre alții și experți în liturgică. "Martirologiul roman" include numele celor 6.538 de sfinți și fericiți recunoscuți oficial de către Biserica Catolică. Volumul oferă o listă de sfinți și fericiți pomeniți în fiecare zi a anului. Noua ediție a fost prezentată în ziua de 2 octombrie 2001. Congresul a oferit informații actualizate despre cei 483 sfinți și 1.345 fericiți proclamați de către papa Ioan Paul al II-lea, cel mai mare număr din oricare pontificat.

Congres al circarilor
În perioada 12-16 decembrie 2004, la Roma s-a desfășurat Cel de-al VII-lea Congres Internațional despre asistența pastorală a celor care lucrează în circuri și parcuri de distracții. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Pontifical pentru Asistența Pastorală a Migranților și Itineranților. Ultima ediție a acestui congres a avut loc în 1993. Printre cei o sută de participanți s-au numărat episcopi, directori naționali, capelani, persoane consacrate și laici din diferite țări europene, precum și din SUA, Chile și Mexic. În timpul evenimentului, artiști de circ de faimă internațională au dat mărturii creștine, iar în pauză nu au lipsit reprezentațiile.

Ziua Mondială a Păcii
Tema Mesajului pentru Cea de-a XXXVIII-a Zi Mondială a Păcii (1 ianuarie 2005), al cărui text a fost publicat la 16 decembrie 2004, este o frază din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani: "Nu te lăsa învins de rău, ci învinge răul prin bine". "Răul nu se învinge prin rău: de fapt, pe acel drum, în loc de a învinge răul, spune papa, Cel Rău este cel care învinge... Pacea este rezultatul unei bătălii lungi și angajatoare, câștigată atunci când răul este înfrânt prin bine". Vorbind despre opoziția dintre rău și pace, papa scrie: "Răul nu este o forță impersonală și deterministă a muncii omului. Este rezultatul libertății umane". Sfântul Părinte se referă în mesaj la situațiile de conflict din Africa, Israel și din alte zone ale lumii unde războiul încă domnește.

Din misiuni
În ziua de 21 noiembrie 2004 a fost celebrat botezul într-un sat (Kondoukro) într-un bazin. Erau 11 catehumeni care au devenit fii ai lui Dumnezeu. În perioada Adventului au avut loc și cateheze cu adulții și tinerii. Prezența a fost îmbucurătoare, mai ales în ceea ce-i privește pe tineri care se bucură când găsesc răspunsuri clare, sigure, scurte și la subiect la toate întrebările lor. Printre altele, cei doi preoți misionari români, pr. Adrian Stoica și pr. Gabriel Cimpoeșu, au transmis: "Am făcut, de asemenea, și o coroană cu patru lumânări, credincioșii erau foarte mirați și s-au bucurat foarte mult de explicația dată (era pentru prima dată). Pentru sărbătoarea Crăciunului am pus o stea cometă iluminată (în exterior) și o iesle (în interior) care va fi prezentată chiar în noaptea de Crăciun la Gloria (din nou fiind pentru prima dată). Apoi până la Epifanie pot să ofere cadouri nou-născutului, în capelă".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat