Maria și Euharistia
Viața Mariei a fost marcată de misiunea primită de la Dumnezeu: să fie mamă pentru Fiul său care avea să-i răscumpere pe oameni prin jertfa euharistică.
Citind versetele: "La împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său născut din femeie, născut sub lege, ca să-i răscumpere pe cei de sub lege, ca să primim înfierea" (Gal 4,4-5), spunem Tatălui ceresc: Îți mulțumim că te-ai coborât în sânul Mariei, pentru a zămisli în trupul ei natura umană a Fiului. Prin consimțământul Fecioarei, se deschide aurora prezenței lui Isus în lume, începe era Euharistiei, Maria devenind primul tabernacol.
De la Buna-Vestire până la Crăciun, o însoțim pe Maria. Cu nerăbdare, așteptăm clipa când Fecioara Mamă ni-l va arăta pe copilașul Isus, așezat în iesle. Alături de sfânta familie, ne bucurăm de venirea păstorilor; îngenunchem alături de cei trei crai de la răsărit, adorându-l pe prunc în spirit de credință, speranță și iubire. Îi însoțim pe parcursul fugii în Egipt și înapoi la Nazaret. Oare nu au fost anii de aici, pentru Maria, un continuu Magnificat euharistic? Evanghelistul Luca ne asigură că "mama lui Isus păstra toate aceste lucruri (evenimentele de la Buna-Vestire până la vârsta de 12 ani, când au fost împreună la templu) în inima ei" (Lc 2,51). A păstra în inimă toate cele privitoare la copilul dumnezeiesc, Isus, nu înseamnă oare contemplație și adorație? Acestea au continuat și în viața publică a lui Isus, culminând cu momentul crucii. Învierea și înălțarea la cer a lui Isus i-au umplut inima de bucurie și speranță. Putem bănui extazul de iubire al Mariei, când, după Rusalii, plecând la Efes împreună cu sfântul Ioan, căruia i-a fost încredințată, îl primea pe același Fiu dumnezeiesc în sfânta Împărtășanie. Într-un astfel de extaz a fost și trecerea ei în slava cerească.
Ca mamă a Bisericii, care trăiește din Euharistie, Maria ne însoțește cu prezența ei spirituală la celebrările euharistice și la adorația perpetuă a lui Isus în taina sfântă.
Marie, mijlocește-ne, în Anul Euharistiei în care ne aflăm, sporirea credinței, tăria speranței și flacăra iubirii!
P.A.D.