Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* A. Stan (Iași). "În anul 2002 am plecat în Italia, iar în apartament a rămas soțul, împreună cu copiii noștri. Deoarece am stat ilegal în Italia, nu am reușit să vin în țară până în primăvara acestui an, ocazie cu care am fost informată de soț că urmează să fie vândută casa la licitație pentru că nu a reușit să achite o sumă de bani împrumutată doar de el. Menționez că eu nu am știut de acest împrumut, iar banii au fost cheltuiți doar de către el la jocuri de noroc. Precizez, de asemenea, că la dobândirea acestui apartament un rol important l-au avut părinții mei care au vândut o casă cu teren la țară și ne-au ajutat pe noi la cumpărarea acestui bun. Ce pot să fac pentru a nu pierde casa?"

Pentru a nu pierde dreptul de proprietate asupra apartamentului trebuie să promovați o contestație la executare la Judecătoria Iași prin care să arătați că apartamentul asupra căruia s-a pornit executarea este bun comun, iar dv. nu ați împrumutat niciodată vreo sumă de bani de la persoana care a solicitat executarea silită a soțului dv. De asemenea, în cadrul contestației la executare aveți posibilitatea să solicitați partajul de bunuri comune dobândite în timpul căsătoriei și să arătați că la achiziționarea acestui bun ați avut o cotă de contribuție mai mare, fiind ajutată de părinți, urmând ca persoana creditoare să pornească executarea doar asupra cotei cuvenite soțului în urma partajului. Contestația la executare se timbrează cu taxă de timbru în sumă de 1.830.000 lei și timbru judiciar de 3.000 lei, iar dacă solicitați și suspendarea executării până la soluționarea contestației la executare mai trebuie să achitați și taxa de timbru de 91.000 lei și timbru judiciar de 3.000 lei.

* Ioan Marici (Iași). "În anul 2003 soția mea a plecat în Italia, iar la întoarcerea în țară, în anul 2004, a dat divorț. La acea dată am fost de acord ca cei doi copii să-i fie încredințați spre creștere și educare ei, întrucât am considerat că, fiind vorba de două fetițe, mama ar fi putut să se ocupe mai bine de ele, eu urmând să le văd ori de câte ori voi dori. Din păcate, soția mea a plecat din nou în Italia, iar cei doi copii au rămas cu socrii mei care mi-au interzis să-mi văd copiii".

Deoarece nu ați reușit pe cale amiabilă să stabiliți un program de vizitare a celor doi copii, va trebui să promovați o acțiune prin care să solicitați instanței de judecată să dispună asupra dreptului dv. de a avea legături personale cu copiii, după un program stabilit prin acțiune. Precizăm că puteți solicita vizitarea copiilor săptămânal sau lunar, precum și în perioada vacanțelor școlare. Această acțiune se timbrează cu 55.000 taxă de timbru și timbru judiciar de 3.000 lei.

* Gh. Nicorici (Iași) "În anul 2004 au murit ambii părinți, iar de pe urma acestora au rămas mai multe bunuri atât la Iași, cât și la țară. Deși suntem mai mulți frați, doi dintre aceștia s-au prezentat singuri la notariat și au solicitat eliberarea unui certificat de moștenitor de pe urma părinților în care au fost trecuți în calitate de moștenitori doar ei, alți trei copii fiind trecuți la rubrica renunțători la succesiune. Menționăm că am aflat de acest certificat doar în momentul în care frații noștri au dorit să vândă o suprafață de teren. Ce să facem că să desființăm acest certificat?"

Pentru desființarea acestui certificat de moștenitor va trebui să promovați o acțiune la judecătoria Iași prin care să solicitați anularea actului motivat de împrejurarea că acesta a fost emis cu încălcarea dispozițiilor legale. În mod legal, la eliberarea unui certificat de moștenitor notarul este obligat să citeze toți moștenitorii pentru ca aceștia să fie întrebați dacă acceptă sau nu moștenirea care se dezbate. Din ceea ce ne-ați relatat rezultă că deși nu ați fost citați figurați pe certificat ca renunțători și nu ați avut niciodată posibilitatea să vă exprimați acceptul față de bunurile din masa succesorală. În cadrul procesului de anulare a certificatului de moștenitor va trebui să depuneți acte de stare civilă din care rezultă că sunteți copiii părinților dv. și se va solicita și atașarea dosarului notarial pentru a se verifica dacă s-a respectat procedura de citare la dezbaterea succesiunii.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat