Știri externe
Numiri la Vatican
Papa Benedict al XVI-lea l-a numit la 2 mai pe cardinalul Angelo Sodano, secretar de stat al Vaticanului, în funcția de decan al Colegiului Cardinalilor. Postul a devenit vacant o dată cu numirea fostului decan ca papă. Vicedecan al Colegiului Cardinalilor a fost numit cardinalul Roger Etchegaray. De asemenea, noul prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței a fost numit arhiepiscopul american William Joseph Levada.
21 de diaconi
În solemnitatea Rusaliilor, în bazilica "Sfântul Petru", papa Benedict al XVI-lea a prezidat sfânta Liturghie în cadrul căreia a hirotonit întru preoție 21 de diaconi ai Diecezei de Roma. Unsprezece preoți sunt din Italia, doi din Bolivia, și câte unul din Uruguay, Costa Rica, Peru, Irlanda, România (pr. Petru Strango, Satu Mare), Kenya, Angola și Nigeria.
Întâlnire ACI
Desfășurată la Roma în perioada 22-25 aprilie, Cea de-a XII-a Întâlnire Națională a Acțiunii Catolice Italiene a avut tema "A da motive de viață și de speranță. Misiunea Acțiunii Catolice, în parohie și în afară". Din delegația română, din partea Diecezei de Iași, au participat: pr. Felix Roca și Anca Lucaci. Momentul central l-a constituit conferința intitulată "Biserică, ce spui despre tine însăți? Reflecții la 40 de ani de la Conciliul Vatican II".
Congres mondial
La Lyon, în Franța, în perioada 4-13 mai, a avut loc Congresul Mondial pentru Operele Misionare Pontificale. Acestea se ocupă cu vestirea evangheliei în lume. La congres au participat reprezentanții Bisericii Catolice din 130 de țări. Biserica din România a fost reprezentată de Mons. Petru Mareș, directorul național al acestor opere. Cu această ocazie a avut loc deschiderea centrului misionar al venerabilei Paulina Jaricot, fondatoarea acestor opere, precum și a rozariului viu.
Mir în Italia
În cadrul unei Liturghii solemne, la 1 mai, episcopul auxiliar Aurel Percă a administrat sacramentul sfântului Mir unui număr de 16 copii din comunitatea românilor din Padova (Italia), care este formată din aproximativ 350 de familii, cu 1.100 de credincioși. La 8 mai, PS Aurel a administrat Mirul la 46 de candidați din comunitatea românilor din Torino. De curând, comunitatea din Torino a fost recunoscută drept capelanie pentru credincioșii români, cu sediul la biserica "Madonna del Carmine" (Via Del Carmine, nr. 3).
Întrunire de episcopi
Sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România s-a desfășurat în perioada 17-19 mai, la reședința Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din Lugoj. Ca invitați au participat: Excelența sa Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, Mons. Josef Homeyer, președintele COMECE (Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană), și Mons. Aldo Giordano, secretar general al CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale Europene). La deschiderea lucrărilor a participat, ca invitat special, ÎPS Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului. În cadrul lucrărilor, episcopii au dezbătut probleme cu privire la participarea românească la Ziua Mondială a Tineretului de la Köln, Întâlnirea Ecumenică Europeană (2007 - Sibiu), soarta organizațiilor bisericești social-caritative, participarea României la COMECE, precum și alte probleme de ordin intern. Sesiunea de toamnă se va desfășura la Baia Mare, în perioada 26-28 septembrie.
Card. Poupard în România
Card. Paul Poupard, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, s-a aflat într-o vizită oficială în Transilvania, în perioada 19-22 mai, la invitația venită din partea Universității Babes-Bolyai din Cluj. La Alba-Iulia, s-a întâlnit cu ÎPS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, și cu profesorii și studenții Institutului Teologic Romano-Catolic. La Cluj, în aula magna a universității clujene, a susținut o conferință intitulată "O Europă a popoarelor și a culturilor: rădăcinile creștine". La Sibiu i-a făcut o scurtă vizită ÎPS Andrei, episcopul ortodox al locului, și a acordat un interviu la Radio Reîntregirea, vorbind despre felul cum Vaticanul înțelege ecumenismul, accentuând totodată rădăcinile și credința comună a credincioșilor catolici și ortodocși. Vizita cardinalului s-a încheiat cu Liturghia pe care a celebrat-o în catedrala din Alba-Iulia. (Márta Bodó)
INOMC
Întâlnirea Națională a Operatorilor din Mass-Media Catolice (INOMC) din acest an s-a desfășurat în perioada 18-21 mai, la Mănăstirea Franciscană "Maica Domnului" din Oradea. A fost a șasea întâlnire de acest gen, în cadrul căreia s-a discutat despre statut, despre relația dintre mijloacele de comunicare confesionale și cele seculare și despre întâlnirea ecumenică de la Sibiu din 2007. Au participat reprezentanți ai diecezelor și eparhiilor catolice din România care desfășoară activități în presă scrisă, audio vizual, internet, birouri de presă, precum și alți invitați, printre care și un jurnalist profesionist. Din Dieceza de Iași au fost: pr. Cornel Cadar, pr. Iosif Dorcu și pr. Gabriel Bucur. La finalul întâlnirii a fost și o lansare de carte: Amintiri. Călăuze de Ana Boariu. Următoarea întâlnire va avea loc la Baia Mare în mai 2006.