Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Euharistiei -

Ultima cină

Pictura reproduce frescele bisericilor rupestre din Capadocia (Turcia, sec. X-XI). Este ultima cină a lui Isus.

Cei doisprezece apostoli se află în jurul mesei. În partea stângă este Isus. În aureola lui Isus este trasată o cruce.

Apostolii sunt atenți la vocea și la mâinile lui Isus. Doar unul, acela căruia îi lipsește aureola, se gândește la sine și se preocupă de propriul stomac; întinde mâna în vas (cf. Lc 22,21). Isus îl iubește, fără să facă diferență. Mâinile sale sunt ridicate pentru a binecuvânta, aceleași mâini care s-au coborât pentru a spăla picioarele murdare ale tuturor.

Ucenicul din dreapta este cu mâinile întoarse spre el ca și cum ar întreba: "Nu cumva sunt eu, Doamne?". Pare că Isus tocmai a spus că cineva dintre ei îl va vinde ("Adevăr, adevăr vă spun vouă, unul dintre voi mă va vinde" - Mt 26,21).

Fața sa este sigură, iar privirea fermă. Fiul lui Dumnezeu nu are nesiguranțe. Iubirea sa nu se clatină, nici măcar în prezența trădătorului. Este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul: marele pește din centrul mesei anunță acest adevăr. În limba greacă cuvântul pește (ichthys) grupează inițialele propoziției: "Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul" (Iesous Christos Theou Hyios Soter). De aceea în arta creștină peștele a fost printre primele simboluri folosite.

Pictura ne invită să stăm în ascultarea secretelor celor mai dragi și mai profunde ale lui Isus. El știe că este iubit de Tatăl; se abandonează cu încredere acestei iubiri și se oferă pe sine însuși pentru ca iubirea lui Dumnezeu să poată să-i cuprindă pe toți oamenii.

* * *

Nu este îndoială că dimensiunea cea mai evidentă a Euharistiei este aceea a ospățului. Euharistia s-a născut, în seara de Joia Sfântă, în contextul cinei pascale. Prin urmare, ea poartă înscris în structura ei sensul întâlnirii de masă fraternă. "Luați, mâncați... Apoi, luând potirul, ... le-a dat lor spunând: «Beți din acesta toți...»" (Mt 26,26.27). Acest aspect exprimă bine raportul de comuniune pe care Dumnezeu vrea să-l stabilească cu noi și pe care noi înșine trebuie să-l dezvoltăm reciproc.

Totuși nu se poate uita că ospățul euharistic are și un sens profund și primar de jertfă. În el Cristos ne prezintă din nou sacrificiul realizat o dată pentru totdeauna pe Golgota. Deși este prezent în el ca înviat, el poartă semnele pătimirii sale, pentru care orice sfântă Liturghie este "memorial", așa cum ne amintește liturgia cu aclamația de după consacrare. "Moartea ta o vestim, Doamne, și învierea ta o mărturisim.". În același timp, actualizând trecutul, Euharistia ne proiectează spre viitorul venirii din urmă a lui Cristos, la sfârșitul istoriei.

(Mane nobiscum, Domine, 15)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat