Noi beatificări
Cardinalul José Saraiva Martins, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a prezidat în ziua de 14 mai, în bazilica "Sf. Petru" din Roma, celebrarea euharistică în cadrul căreia au fost declarate fericite Marianne Cope (1838-1918), membră a Congregației "Surorile Sfântului Francisc", și Ascensión Nicol Goni (1868-1940), fondatoare a Congregației "Surorile Misionare Dominicane a Rozariului". Numele celor două călugărițe sunt primele adăugate în catalogul fericiților de noul suveran pontif, Benedict al XVI-lea.
Marianne Cope
Pe numele ei adevărat Barbara Koob, Marianne Cope s-a născut la 23 ianuarie 1838 în Heppenheim (Germania). În anul 1840 a emigrat împreună cu familia în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la New York. În anul 1862 a intrat în Congregația "Surorile Sfântului Francisc", luându-și numele de Marianne. Un an mai târziu a depus voturile în cadrul aceleiași congregații și timp de 20 de ani a slujit în Dieceza de Syracuse. O perioadă a exercitat funcția de profesor, apoi a fost numită superioară a unui convent. În anul 1870 s-a aflat la conducerea Spitalului "Sf. Iosif", apoi a devenit magistră de novice, iar în anul 1877, superioară provincială.
În noiembrie 1883, împreună cu alte șase surori franciscane, a plecat în Honolulu (Hawaii) pentru a-i îngriji pe cei leproși. Și-a propus să stea doar câteva luni și apoi să se întoarcă în Syracuse, însă a petrecut aici nu mai puțin de 35 de ani în mijlocul bolnavilor. În noiembrie 1888, împreună cu alte două surori, sora Marianne a fondat o casă și o școală pentru tinerele din peninsula Molokai.
Din cauza unei boli cronice de rinichi, ultimii ani i-a petrecut imobilizată într-un scaun cu rotile. A murit la 9 august 1918 la Kalaupapa, în Hawaii, în urma unui atac de cord. Cu ocazia procesului de beatificare, rămășițele ei pământești au fost aduse în acest an la New York, în Dieceza de Syracuse.
Ascensión Nicol Goni
S-a născut la 14 martie 1868, la Tafalla (Spania), primind la Botez numele de Florentina. La vârsta de 14 ani a început cursurile Școlii "Sf. Roza de Lima" din orașul Huesca. Hotărâtă să îmbrățișeze viața dominicană, în anul 1885 a început noviciatul, luându-și numele de "Ascensión". După depunerea voturilor, a început să lucreze ca profesoară, activitate pe care a desfășurat-o timp de 28 de ani.
După ce autoritățile statului au preluat conducerea școlilor existente în oraș, surorile dominicane au fost nevoite să se îndrepte spre alte domenii de activitate. Dorind să lucreze în misiuni, ele au trimis îndată scrisori în America de Sud și Filipine, exprimându-și dorința de a sluji în acele locuri. Astfel, în noiembrie 1913, a avut loc prima expediție misionară. La 30 decembrie 1913, grupul alcătuit din cinci surori și trei misionari a ajuns în Peru, stabilindu-se temporar în Conventul Dominican din Lima. Doi ani mai târziu, surorile misionare s-au stabilit la Maldonado, unde locuiau numeroase triburi. Aici i-au îngrijit pe cei bolnavi, au promovat drepturile femeii și educația copiilor, pentru care au deschis și o școală.
În tot acest timp, sora Ascensión Nicol Goni trăia cu bucurie viața misionară. Susținută de o credință puternică și de un permanent dialog cu Dumnezeu și mergând pe urmele sfântului Dominic, a primit inspirația să înființeze, la 5 octombrie 1918, un nou institut: Congregația "Surorile Misionare Dominicane a Rozariului", pe care a condus-o până la 24 februarie 1940, când pelerinajul ei pământesc s-a încheiat. Procesul ei de beatificare a început la 24 septembrie 1962. La 2 aprilie 2003, în prezența papei Ioan Paul al II-lea, a fost citit decretul privind virtuțile sale eroice, iar la 20 decembrie 2004, cel referitor la miracolul necesar pentru a fi beatificată.
Emanuel Imbrea