Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Inaugurarea pontificatului

Benedict al XVI-lea

Ales papă la 19 aprilie, Benedict al XVI-lea a prezidat Liturghia de inaugurare a pontificatului duminică, 24 aprilie.

Au participat 150 de cardinali, numeroși episcopi, preoți (printre ei: fratele papei, Mons. Georg Ratzinger), persoane consacrate și peste un milion de credincioși. La eveniment au fost 141 de delegații reprezentând capi de state și guverne și diferite delegații religioase, cu un total de 70 de prelați.

Înainte de începerea Liturghiei, papa s-a rugat la mormântul sfântului Petru. Paliumul și inelul pescarului au fost purtate în procesiune.

Paliumul - cu imaginea lui Isus, bunul păstor, cu cele cinci cruci roșii, în amintirea rănilor lui Cristos, și cu câteva cuie, amintind de crucificare - este un simbol din lână, pe care episcopii romani îl purtau pe umeri încă din secolul al IV-lea. Inelul pescarului, având aceeași imagine ca sigiliul papal folosit la documente (imaginea lui Petru cu barca și cu mrejele), amintește de primul papă care a prins în mod miraculos o mare mulțime de pești.

După proclamarea Evangheliei în latină și greacă i-au fost puse papei pe umeri paliumul, iar în mâna dreaptă inelul; 12 persoane din patru continente, reprezentând diversitatea stărilor de viață din Biserică și dimensiunea universală a Bisericii, au urcat la tronul papei în semn de ascultare: trei cardinali, un episcop, un preot, un diacon, un călugăr și o călugăriță, un cuplu de căsătoriți și doi tineri recent miruiți.

Benedict al XVI-lea a ținut predica în italiană, întreruptă de multe ori de aplauze. El a comentat cele două simboluri. "Paliumul, a spus papa este o imagine a jugului lui Cristos, pe care episcopul acestui oraș, slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu, îl ia pe umerii săi". Făcut din lână de oaie, el "vrea să reprezinte oaia pierdută sau chiar pe cea bolnavă și pe cea slabă, pe care păstorul o pune pe umerii săi și o conduce la apa vieții".

Legat de inelul lui Petru, papa a amintit episodul evanghelic al pescuirii miraculoase, subliniind misiunea sa de pescar de oameni. "Pescarul de oameni, urmându-l pe Cristos, este necesar să-i conducă pe oameni în afara mării sărate cu toate alienările sale, spre tărâmul vieții, spre lumina lui Dumnezeu", a spus suveranul pontif.

Papa a subliniat ideea unității care reiese din cele două simboluri. "Să facem tot posibilul pentru a străbate drumul spre unitatea pe care tu ai făgăduit-o. Să ne amintim de ea în rugăciunea adresată Domnului, ca niște cerșetori: da, Doamne, amintește-ți de făgăduința ta. Fă să fim un păstor și o turmă! Nu permite ca mreaja ta să se rupă și ajută-ne să fim slujitori ai unității!". Repetând apelul lui Ioan Paul al II-lea, papa a încheiat: "Aș vrea, cu mare putere și convingere, plecând de la experiența unei îndelungate vieți personale, să vă spun vouă, iubiți tineri: nu vă temeți de Cristos! El nu ia nimic, ci dăruiește totul. Cine i se dăruiește lui, primește însutit. Da, deschideți, deschideți-i larg porțile lui Cristos și veți afla adevărata viață. Amin".

După Liturghie, cu ajutorul unui vehicul, papa a făcut un tur al Pieței "Sfântul Petru", binecuvântându-i pe credincioși.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat