Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem...

* Ne-au scris de sărbători: Galina P. Pajura (București); Antonia - Ștefania (Moinești); Eveline Mărculescu (Oțelari); Cristina Koch Smeu (Piatra Neamț); Surorile lui Isus Răscumpărătorul (Onești); Surorile "Sfântul Carol Borromeu" (Gioseni); Surorile din Congregația lui Isus (Popești-Leordeni); pr. Ioan Pop (Lugoj); Trandafira Rufă și fam. Niculescu (Constanța); Un grup de credincioși (Ștefan cel Mare); fam. Anton Lucaci (Italia); Petre Andrușca (Germania). Vă mulțumim pentru toate gândurile bune pe care ni le-ați trimis!

* Emilia Pușcașu (Vatra Dornei). "Sărbătoarea Învierii Domnului, repetată în viața noastră, reprezintă și trebuie să reprezinte pentru fiecare dintre noi o chemare și o strigare, pentru ca, în sfârșit, să ne eliberăm de robia păcatului, pentru ca să trăim cu toată inima întru Domnul Dumnezeu, cântând prezența și slava lui...".

Într-adevăr, sărbătoarea Învierii Domnului este motivul bucuriei supreme. Cristos cel înviat ne antrenează și ne sensibilizează să fim mai buni, mai încrezători în acela care l-a trimis pe Fiul său să ne mântuiască și să ne spele de păcate pentru a ajunge cu toții acolo unde a ajuns el. Din toată inima ne dorim ca Paște din acest an și timpul pascal să fi adus roade care să rămână în viețile tuturor.

* Ioan Cojan (Traian - Neamț). "Deși sunt încă plin de emoție și de tristețe totuși încerc să scriu câteva rânduri despre cel care a fost Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea și ce a reprezentat el pentru întreaga creștinătate din lumea întreagă. Cred că nu greșesc să spun că a fost un geniu și un papă providențial pe care Dumnezeu l-a ales să conducă Biserica în ultimele decenii ale mileniului perioadă în care creștinătatea era greu încercată și bulversată de ideologia comunist-ateistă. Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea era conștient de greaua misiune ce îl aștepta deoarece încă de la început și-a închinat pontificatul preasfintei Fecioare Maria cu ajutorul căreia a început lupta cu forțele răului...".

Se pot spune multe despre papa Ioan Paul al II-lea. Și în paginile acestei reviste s-a scris despre el. Este interesant cum el avea puterea "nu doar de a exprima adevărul, dar și de a-l face posibil, atractiv și frumos". Trebuie reținute câteva aspecte extrem de importante. În primul rând, suveranul pontif s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva eutanasiei, apărând viața. În același timp, a atras atenția că nu trebuie recurs la tratamente din ce în ce mai sofisticate. Dorința lui de a nu merge la spital, ci de a rămâne în cameră, este în acord cu cele declarate de-a lungul timpului despre felul în care trebuie tratați cei în suferință. În al doilea rând, trebuie să privim la modul cum a murit. Mereu oamenii sunt interesați de ultimele cuvintele și gesturi ale celor care au fost. Poate și pentru faptul că ele sunt ca un fel de testament care le rezumă viața. Papa a primit sacramentul Maslului la 31 martie și la 2 aprilie, sacrament pe care îl mai primise și în ziua de 24 februarie. Vineri, 1 aprilie, dimineața, s-a celebrat în prezența sa Liturghia, Calea sfintei crucii, Breviarul (rugăciunea psalmilor); impresionant este că a cerut să i se citească pasaje din Sfânta Carte.

* Ion Crișu (Pădureni) "Am citit cu drag revista «Lumina creștinului» din luna martie și citind am ajuns la pagina cu titlul «Lagărele naziste» unde m-au îngrozit suferințele cumplite prin care au trecut acei zeci de mii de oameni, iar alții au fost arși de vii. Fiind în ziua celor 40 de soldați martiri sau mucenici mă gândeam: oare acești zeci de mii de oameni care au fost torturați, bătuți sau arși de vii vor fi și ei în fața lui Dumnezeu martiri, ori poate o fi acel blestem al lui Isus?! Oare nu ne aflăm și noi într-un lagăr? Azi nu este cumva lagărul democrației în care lumea se zbate precum peștele pe uscat, mii de tineri care nu mai au un loc de muncă, iar alții mai în vârstă, dacă au ajuns la 40-45 de ani, nu mai sunt primiți la lucru. Bătrânii mor de foame, de frig, sunt dați afară din locuințele lor fiindcă nu au cu ce să-și plătească datoriile la întreținere, alții mor cu zile pentru că nu au bani să-și cumpere medicamente...".

Vă apreciem că citiți revista și că sunteți atent la ceea ce se întâmplă în jurul dv., că vă doare inima de cel care suferă. Cu privire la ceea ce s-a întâmplat în lagărele naziste nu este opera lui Isus. Isus nu a blestemat pe nimeni, dimpotrivă el s-a rugat pentru cei care l-au răstignit și, încă mai mult, i-a cerut Tatălui ceresc să-i ierte. Toate relele vin de la om, nu de la Dumnezeu. Ce spuneți de atâția copii care mor înainte de a se naște? Aceștia ce rău au făcut? Sau ce gândiți de atâtea războaie în care mor oameni nevinovați? Omul fără Dumnezeu calcă totul în picioare: viață, demnitate, sinceritatea, pe semenul său și pe sine însuși.

* Cerasela H. (București). "Este pentru prima dată când vă scriu pe adresa redacției «Lumina creștinului». Citesc cu interes publicația dv. și sunt convinsă că ea are un impact foarte puternic asupra cititorilor. Vă voi descrie în câteva rânduri oful meu. M-am născut pe plaiuri moldave și datorită condițiilor familiale și sociale, am fost nevoiți să «emigrăm» în orașul București. Bineînțeles că din când în când îmi vizitez bunicii și rudele din locurile natale. Am fost (în satul bunicilor) și anul acesta de sfintele sărbători de Paști și am rămas cu un gust tare amar. Faptul că nu trăiesc acolo, alături de acei oameni, îmi permite să judec lucrurile la rece. Satul românesc, și mai ales satul moldovenesc, nu mai reprezintă acea oază de liniște, de încărcare cu energie spirituală și umană, ci un loc al destrăbălării și al «băutorilor de frunte». Sper să nu judec lucrurile subiectiv. Poate nu întâmplător, dar din cauza excesului de băutură, chiar o rudă apropiată de-a mea, ajunsese într-o situație de degradare accentuată. Este strigător la cer cum copii care la vârsta la care ar trebui să-l citească pe Creangă, Slavici sau Rebreanu, stau singuri sau în grupuri prin crâșme și baruri sub influența aburilor lui Bachus. Unde sunt, dragi colegi, părinții acestor copii, unde sunt dascălii acestor copii? Unde este solidaritatea dintre oameni care merg aproape zilnic la sfânta Biserică, care promovează iertarea și pacea între oameni? De ce nu există un psiholog sau un psihiatru care să stea aproape de problemele oamenilor? După spusele bunicilor mei, toți cu o moarte suntem datori, dar această "ciumă a secolului 21", alcoolul și drogurile, lasă copiii orfani de părinți și părinții plângând la mormântul copiilor duși înainte de vreme. Aș dori din tot sufletul ca Biserica să se implice mult mai mult în viața comunității și alături de rude, prieteni să încerce să smulgă aceste rădăcini ale răului care s-au extins în toată țara Moldovei. Dumnezeu să vă ajute și să vă lumineze cu lumina lui pascală".

Conținutul scrisorii ne arată din plin unde se poate ajunge atunci când Dumnezeu este alungat din viața omului, iar în locul lui sunt puse alcoolul, distracția, desfrâul, drogurile. Ne place să credem că mulți vor lua învățătură din ceea ce ne-ați scris. Pe de altă parte, nu am înțeles în ce mod ați dori să se implice Biserica... Bănuim că și dv., dacă faceți parte din Biserică, într-un fel sau altul vă veți implica... În final va fi minunat să spunem că Biserica se implica prin dv. și prin alți oameni.

* Prof. Ștefan Hreniuc (Suceava). "Prilejul de a medita asupra naturii universale a artei ne-a fost oferit de o inspirată expoziție de goblenuri, sub genericul «Icoana miraculoasă a Maicii Domnului», vernisată la 18 februarie în «Complexul Muzeal Bucovina» din Suceava. Autorul obiectelor expuse a fost soția renumitului diplomat ucrainean Vasyli Boeciko, distinsa doamnă Nadia Boeciko. Consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, a precizat că expoziția personală a soției sale este o contribuție la activitatea sa de prezentare a Ucrainei în străinătate... Nu întâmplător s-a vorbit despre Bucovina ca de un pământ binecuvântat de Dumnezeu, născător de genii...".

Ne bucurăm că ne țineți la curent cu evenimentele petrecute la dv. Sperăm că același lucru îl simt și cei din Suceava. Așteptăm să ne mai scrieți!

* Maria Gabor (Italia). V-am îndeplinit dorința publicând o parte din scrisoare pentru a o citi cei care v-au fost elevi: "Nu știu în ce măsură vă mai amintiți de fosta profesoară de religie, adică de mine, Maria Gabor. Aș vrea să vă spun că eu nu v-am uitat; ba mai mult vă păstrez în inimă, iar atunci când mă rog pentru voi dispar distanțele, vă simt aproape. Sunt în Italia din noiembrie 2002, locuiesc aici cu surorile numite «Slujitoarele Iubirii Milostive» care au casă și în România în localitatea Barticești. Sunt în timpul de formare, iar dacă bunul Isus va voi, voi deveni și eu o slujitoare a iubirii sale milostive. Poate vă întrebați de ce soră?... sau de ce am ales viața consacrată?... Un posibil răspuns ar fi acesta: nu am ales eu, ci Dumnezeu m-a chemat, iar chemarea sa e pentru toți, fiecare poate răspunde în mod liber: da sau nu. Îmi amintesc cum de multe ori când vedeam surori le compătimeam gândindu-mă că au fost foarte disperate când au ales acest stil de viață, acum însă îmi dau seama că Isus este motivul principal pentru care se merită să-ți dai viața, să te consacri în slujirea sa și a fraților...".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat