Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri

Testamentul papei
"Testamentul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea din 6 martie 1979 (și adăugările succesive)" a fost dat publicității în ziua de 7 aprilie 2005. Scris în poloneză, testamentul a fost citit într-o traducere provizorie în italiană celor 122 de cardinali prezenți la Adunarea Generală din aceeași zi. În original, testamentul are 15 pagini. A fost scris în diferite momente; unele pagini au doar un paragraf de câteva rânduri, scrise ulterior; în altele, scrisul este doar pe jumătate din pagină. Prima pagină a testamentului a fost scrisă în 1979. Testamentul reprezintă o reflecție despre misterul vieții și al morții. Textul cuprinde meditații și cuvinte de mulțumire. Testamentul a fost tipărit în limba română la Editura "Presa Bună" în colecția "Mesaje".

Întâlnire despre migranți
PS Petru Gherghel a fost printre participanții la întâlnirea europeană despre migranți desfășurată la Bellaria, în Italia, care a avut loc în perioada 11-14 aprilie, având tema "Operatorul pastoral în contextul migrator, între memorie și viitor". Cei 360 de participanți - emigranți și imigranți, episcopi și preoți, persoane consacrate și laici, din Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Elveția și Italia - au discutat și au meditat împreună pe probleme de cultură, societate, politică și pastorație, rezultatele dezbaterilor urmând să fie analizate de Fundația pentru Migranți și o comisie episcopală. Din delegația română au mai făcut parte: Mons. Anton Lucaci, responsabil național cu pastorația migranților români catolici din Italia, pr. Isidor Iacovici, pr. Maricel Medveș, pr. Ciprian Ghiurcă, pr. Francisc Coșa, pr. Ioan Jicmon, precum și doi reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice.

Mirul la Roma
Unsprezece preoți și doi diaconi au fost alături de PS Petru Gherghel care a celebrat la Roma, în ziua de 10 aprilie, o Liturghie solemnă în bazilica "Sfântul Petru", în cadrul căreia 32 de copii și tineri din comunitatea românilor au primit sacramentul Mirului. De pregătirea candidaților s-a ocupat sora Ana Celmare și pr. Cornel Berea. Alături de Preasfințitul au fost și părintele paroh Isidor Iacovici și pr. Benone Lucaci. Cu această ocazie, ep. Petru Gherghel a vizitat și celelalte două comunități de români: Ladispoli și Grotte Celone.

Un nou oratoriu
Parohia "Sf. Cruce" din Bacău a trăit sâmbătă, 9 aprilie, bucuria inaugurării Oratoriului "Maria Bambina". Sprijinul principal pentru construirea acestei clădiri a fost primit din Italia, prin grija surorilor din Congregația "Maria Bambina". Inaugurarea a început cu celebrarea unei Liturghii de mulțumire, care a fost condusă de delegatul episcopal, Mons. Alois Fechet. Printre oaspeții de seamă din Italia s-au numărat sora Giulia (asistenta generală a congregației), sora Maria Vigano (administrator), Gian Franco Cesana (delegat al Firmei "Colombo", sponsor principal), un grup de persoane numit "Osio c'e", de la care a pornit ideea construirii oratoriului, alte persoane care au voit să ia parte la bucuria comunității. PS Aurel Percă, episcop auxiliar, a ajuns în după-amiaza acelei zile, apreciind munca depusă și încurajându-le pe surorile care lucrează în oratoriu. În noul edificiu copiii, tinerii și adulții vor avea posibilitatea să desfășoare variate activități ce țin de formarea lor umană și spirituală, precum și activități recreative.

Piatră de temelie
La Roman a fost sfințită piatra de temelie a bisericii "Isus Bunul Păstor" în cadrul unei celebrări euharistice solemne care a avut loc duminică, 17 aprilie, fiind prezidată de PS Petru Gherghel. După citirea actului oficial, în fața mulțimii de credincioși locali sau veniți din alte zone, alături de această piatră s-au depus: proiectul bisericii cu toate aprobările; câteva fotografii surprinse la celebrările din capela comunității; primele reviste ale parohiei, câteva monede și bancnote din această perioadă. Predicator a fost pr. Alois Bulai, profesor la Institutul Teologic din Iași. Paroh este pr. Francis Fărcășel care păstorește 560 de familii și 1.670 de credincioși.

Copie a giulgiului
O reproducere fotografică a Giulgiului din Torino, în mărime naturală, a fost expusă în ziua de 29 martie în sala polifuncțională a Oratoriului "Don Bosco" din Bacău, unde s-a proiectat și un documentar despre această pânză care se crede că ar fi învelit trupul mort al lui Isus Cristos. Expoziția a continuat la biserica romano-catolică "Fericitul Ieremia" unde s-a încheiat a doua zi. Șase tablouri mari au oferit explicația istoriei giulgiului și interpretarea urmelor sângeroase ale omului din giulgiu. Au fost expuse și două fotografii care reprezintă giulgiul în formă tridimensională, probă clară că acesta nu este pictat; alte fotografii reprezintă fața omului de pe giulgiu și chipul presupus al lui Isus, obținut de oamenii de știință. Evenimentul a fost coordonat în particular de către comunitatea saleziană din Bacău.

Concurs de admitere
Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași anunță înscrieri și concurs de admitere pentru perioada 18-30 iulie. O a doua sesiune de admitere va fi în perioada 9-16 septembrie. Sunt 30 de locuri de la buget și 30 cu taxă. Conform noilor norme, studenții vor avea posibilitatea ca, începând cu anul II de studii, să se înscrie pentru acumularea a 60 de credite la oricare dintre cele 70 de specializări ale celor 15 facultăți din cadrul Universității. La finalizarea studiilor, absolvenții vor primi un supliment la diplomă care le va permite înscrierea la master în cea de-a doua specializare pentru care au optat. Alte detalii privitoare la dosarul de înscriere și taxele aferente pot fi obținute la secretariatul facultății: tel.: 0232/201115, 0232/201114; e-mail: ftrc@uaic.ro, edumea@uaic.ro; www. ftrc.uaic.ro.

Invitație la pelerinaj
Sanctuarul de la Cacica, închinat Fecioarei Maria, invită la pelerinaj. La Cacica, pelerinajele organizate, încep sâmbătă, 7 mai (prima sâmbătă din lună), și se încheie în ziua de duminică, 9 octombrie, când se va celebra hramul secundar al bisericii. Pentru grupurile de pelerini, care vor veni în acest timp la Cacica, este organizat următorul program: 09.30 - primirea pelerinilor; 10.00 - celebrare penitențială; 10.30 - recitarea sfântului Rozariu; 11.00 - sfânta Liturghie în cinstea Maicii Domnului; 13.30 - Calea crucii, urmată de expunerea preasfântului sacrament și de binecuvântarea finală. Mai multe informații pot fi obținute la tel. 0230/237009.

Atelier de tâmplărie
Cu scopul de a finanța activitățile social-caritative, în special Casa de Copii "Sf. Maria" Barați, conducerea casei a decis deschiderea unui atelier de tâmplărie PVC. Astfel, SC "Bucuria Copiilor" SRL produce: uși și ferestre din profil PVC Rehau, Germania, feronerie G-U, grile de aerisire, plase insecte, pervazuri, jaluzele; tehnoredactare lucrări licență; invitații, pliante, broșuri, cărți de vizită, imprimări, prelucrări foto digitale. Adresa societății este: Str. Oituz, nr. 27, Bacău, persoane de contact fiind: Matei Gabriel (tel. 0234/513310; 0721/389823 - responsabil birou vânzări) și Liviu Crăciun (tel. 0740/774148 - responsabil atelier producție).

Ce faci cu 1%
Centrul Diecezan Caritas Iași a lansat campania "Decizi 100% ce faci cu 1%!", care se adresează tuturor credincioșilor care realizează venituri din salarii sau din alte surse. În conformitate cu noile prevederi din Codul fiscal, prin completarea unui simplu formular, Declarația de venit global, fiecare cetățean poate să direcționeze 1% din impozitul datorat statului în contul unei organizații umanitare. Formularul Declarația de venit global este trimis de către administrația financiară locală, prin poștă, tuturor persoanelor care realizează cel puțin două venituri. Persoanele care realizează doar un singur venit pot procura declarația de la sediul Caritas din Iași sau o pot descărca de pe situl Ministerului de Finanțe (http://anaf.mfinante.ro/wps/PA_1_1_1RD/static/decl_fizice/F_200.pdf). Pe acest formular cei interesați vor completa la pag. 2, litera H, punctul 2, următoarele date: Denumire entitate nonprofit: Centrul Diecezan Caritas Iași; Cod de identificare fiscală al entității nonprofit: 4488681; Cont bancar: RO36BRDE240SV08119112400. Pentru mai multe informații puteți apela la tel. 0232/210085.

Numiri și transferuri
Prin decret episcopal, începând cu ziua de 1 aprilie, au fost numiți: pr. Aurel Petrișor paroh la Talpa, pr. Andrei Varga paroh la Văleni, pr. Petre Țîmpu vicar la Cleja. Începând cu aceeași dată, au fost transferați: pr. Adrian Ciobanu, fost paroh în Parohia Talpa, a devenit paroh la Slobozia (jud. Neamț), iar pr. Anton Encuță, fost paroh în Parohia Văleni, a fost desemnat responsabil administrativ și economic la Miroslava (Iași). Pr. Mihai Lucaci (din Parohia Slobozia) s-a pensionat cu reședința la Satu Nou (com. Bâra, jud. Neamț). La aceeași dată, Parohia Târgu Ocna a trecut în Decanatul de Onești.

Știri pe scurt
- 24 martie: A fost investit oficial noul decan de Bacău, pr. Isidor Dâscă
- 28 martie: PS Petru Gherghel a vizitat Penitenciarul din Iași
- 28 martie, 3 și 17 aprilie: Concerte speciale de Paști susținute la Iași, Adjudeni, Butea și Iugani de corul tineretului "Juvenes Ecclesiae" din Iași
- 29 martie: A fost investit oficial noul decan de Bucovina, pr. Ștefan Babiaș
- 30 martie - 1 aprilie: Iosefinii lui Murialdo au organizat la Roman al doilea turneu interparohial de fotbal, pentru promovarea spiritului de prietenie și unitate
- 2-3 aprilie: Câmpina: Zile de reculegere pentru terezine
- 3 aprilie: Sr. Paula Gârleanu din Butea a făcut profesiunea temporară la Huși, în familia Surorilor Franciscane Misionare de Assisi
- 3 aprilie: Șapte surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" și-au reînnoit voturile la Gherăești
- 3 aprilie: A fost investit oficial noul decan de Roman, pr. Toma Encuță
- 8-10 aprilie: La Blaj s-a constituit Federația Română a Acțiunii Catolice (FRAC)
- 9 aprilie: Consiliul Acțiunii Catolice a Copiilor la Roman
- 10, 17 și 24 aprilie: Cursuri pentru animatori la Casa Surorilor Providenței din Iași
- 16 aprilie: La Casa Iosefinilor lui Murialdo din Roman a fost Consiliul Zonal AC
- 16 aprilie: La București a avut loc Family Fest 2005 - Ziua Familiei, simultan cu alte 120 de orașe din lume
- 20 aprilie: PS Petru Gherghel s-a întâlnit cu superiorii OFM Capucini și cu superiorii Operei "Don Calabria" la Onești, apoi cu surorile din Congregația "Slujitoarele Duhului Sfânt" la Roman
- 21 aprilie: La București a fost conferința "Istoria unui lăcaș sfânt: catedrala «Sf. Iosif»" și lansarea cărții Parohia catedralei "Sf. Iosif" din București - Monografii
- 7 mai: Iași (Casa Divina Providență): Zi de reculegere pentru terezine, cu tema "Vocația femeii"
- 8 mai: La Barticești va fi hirotonit preot Iulian Butnaru, primul membru din România al Congregației "Fiii Iubirii Milostive"
- 27 mai - 2 iunie: La Iași va fi un concert și un marș pentru copiii cu dizabilități, organizat de Asociația creștin-umanitară "Slujirea vieții".

Au trecut la Domnul

* A trecut la cele veșnice pr. Anton Iștoc miercuri, 6 aprilie (în jurul orei 14.30), în urma unui blocaj renal. Pr. Anton Iștoc s-a născut la 21 noiembrie 1954, în localitatea Horgești. Școala generală a absolvit-o în 1969 în Horgești. A urmat apoi cursurile Școlii de Cantori (1969-1973) și ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Iași (1973-1979). A fost hirotonit preot la 29 iunie 1979, la Iași. Ca preot, a activat în următoarele parohii: vicar la Huși (1979-1981), paroh de Vizantea (1981), paroh la Galbeni (1981-1982) vicar la Dărmănești (1982-1986), paroh la Stufu (1986-1987), paroh la Schineni (1987-1989), vicar la Cireșoaia (1989-1990), paroh la Moinești (1990-1991), vicar la Răducăneni (1991-1993). După anul 1993, părintele a trebuit să se îngrijească de sănătate și să facă tratament. Între timp, a ajutat la Focșani, Horlești, Iași - "Sf. Tereza", Editura "Presa Bună" (secretar și traducător), Facultatea de Teologie pentru Laici (profesor), Satu Nou, Săbăoani, Barați, Vatra Dornei, Iași - "Adormirea Maicii Domnului". Începând cu 1 august 2004, a fost numit paroh în Parohia Bălțați. Joi, 24 martie, s-a îmbolnăvit grav, în ziua de 30 martie fiind internat în Spitalul Parhon din Iași în stare critică. Trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus joi, 7 aprilie, în biserica din Bălțați, de unde vineri, 8 aprilie, a fost transportat la Horgești, unde a avut loc înmormântarea sâmbătă, 9 aprilie, Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă.

* pr. Anton Dămoc OFMconv. a trecut la cele veșnice duminică, 17 aprilie, ora 9.15. Înmormântarea a avut loc la Târgu Trotuș, miercuri, 20 aprilie, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel. S-a născut în ziua de 24 martie 1910, la Săbăoani. După absolvirea școlii elementare în satul natal, în anul 1926 a intrat la Seminarul de la Hălăucești, jud. Iași. În anul 1931 a început Noviciatul la Săbăoani, tot aici, la 20 august 1932, avea să depună profesiunea simplă. Profesiunea perpetuă a depus-o la 20 august 1935, la Luizi-Călugăra. Între anii 1932 și 1938 a studiat filozofia și teologia la Luizi-Călugăra, unde a fost hirotonit preot, la 4 aprilie 1937. Timp de câteva luni, în 1938, a activat la Adjudeni. Între anii 1938 și 1946 a fost vicar la Luizi-Călugăra. Apoi, între 1946 și 1949, a fost paroh la Faraoani. La 13 aprilie 1949, împreună cu alți trei confrați franciscani și câțiva enoriași din Faraoani, este arestat și dus la închisoarea din Bacău. După 18 luni de interogatorii, este condamnat de regimul comunist la zece ani de temniță grea, pe care i-a executat la o fabrică de nituri și apoi la minele de plumb de la Nistru și Baia Sprie, precum și la Canal, la Aiud și la Gherla. În 1959, i-a fost impus domiciliul obligatoriu și a fost trimis la Fundata, com. Perieți, jud. Ialomița. După eliberare, în 1964, a activat ca vicar la Barticești și la Hălăucești, iar între anii 1965 și 1984 a fost paroh la Luncași. În 1984, pensionându-se, s-a retras la Valea Mare. Din anul 1990 a fost trimis în Conventul din Târgu Trotuș.

* Sora Magda Cochior, din Congregația Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, a decedat în comunitatea "Sfânta Rita" de la Hălăucești, în după-amiaza zilei de 11 aprilie. S-a născut la Răcăciuni (BC) în ziua de 22 februarie 1975. A intrat în congregație la 1 ianuarie 1992 la Valea Mare. A început noviciatul în anul 1998, la București, iar în ziua de 16 iulie 2000 a depus profesiunea simplă la Huși. Profesiunea perpetuă a făcut-o la 12 septembrie 2004, la Hălăucești. A lucrat la Centrul de Zi "Sf. Francisc" din Hălăucești începând cu anul 2000. Liturghia înmormântării a fost celebrată joi, 14 aprilie, în satul natal.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat