
Cântați Domnului un cântec nou
Cui nu-i plac noutățile? Mai întotdeauna, când se întâlnesc, oamenii se întâmpină cu întrebarea: "Ce noutăți mai sunt?"
Mijloacele de informare în masă se întrec în a ține la curent societatea cu știri, care de care mai senzaționale, contând pe curiozitatea crescândă a oamenilor.
Pentru orientarea sănătoasă și profitabilă a celor care îl au pe Dumnezeu în centrul atenției, psalmistul, inspirat de Duhul Sfânt, înscrie în psalmul 97 îndemnul de "a cânta Domnului un cântec nou". Motivația este cât se poate de limpede: "pentru că a făcut lucruri minunate" (v. 1), pentru că "și-a făcut cunoscută mântuirea și a descoperit dreptatea înaintea neamurilor" (v. 3).
Întreaga planetă este chemată să participe la simfonia continuă, cuvenită Creatorului: "Înălțați către Dumnezeu strigăte de bucurie toți locuitorii pământului" (v. 4), acompaniați de instrumente muzicale: harpă, trompetă și corn. Alături de oameni, este invitată întreaga natură: "Să vuiască marea și tot ce cuprinde ea" (v. 7), adică imensa lume acvatică. Unele elemente sunt personificate: "Râurile să bată din palme", "Munții să tresalte de bucurie în fața Domnului" (vv. 8-9).
Considerând mulțimea sufletelor consacrate slujirii lui Dumnezeu și oamenilor, dar și pe cei care li se alătură, mulțime prinsă zilnic în orchestra divină a Liturgiei orelor, avem convingerea că invitația psalmistului este o realitate îmbucurătoare, permanentă.
Participarea frecventă, duminicală și festivă, pentru unii chiar zilnică, la acest concert bine plăcut Domnului atrage, cu siguranță, binecuvântări îmbelșugate de care avem mereu trebuință.
Obligativitatea acestor cântări este strâns legată de responsabilitatea inerentă ființei umane, deoarece "Domnul va judeca lumea cu dreptate și popoarele cu nepărtinire" (v. 9).
Așadar, "Lăudați pe Domnul în sanctuarul său..., să laude pe Domnul toată suflarea" (Ps 150,1a.6).
"Să trăim bine" în acest concert, întru mulți ani!