Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografii -

Catolicii din Iași

Mărturiile istorice confirmă existența la Iași, încă de la începuturile vieții urbane, a unei biserici romano-catolice. De-a lungul timpului a fost menționată o biserică de lemn, apoi una de lemn cu fundament de piatră, ajungându-se, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, la actuala biserică de piatră.

Într-un privilegiu acordat franciscanilor în 1753, care solicitaseră ridicarea unei biserici de piatră în Iași, domnul Moldovei, Matei Ghica scria: "Încă din descălicătoarea țării, din zilele altor luminați răposați domni, au avut ei biserică aici în Iași, și nu numai aici în Iași, ci în toată Țara Moldovei... de când ne-am pomenit, am apucat având ei biserică aici în Iași".

Potrivit tradiției, catolicii din Iași au construit o biserică în intervalul 1540-1594. Această biserică e menționată în documente începând cu ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, în special în relatările și însemnările unor călători străini. Lăcașul de cult este menționat începând cu anul 1586 de numeroși misionari, printre care iezuitul Giulio Mancinelli, episcopul Petru Bogdan Baksich (1641) și Marcu Bandini (1645). Acesta din urmă sugerează ideea că biserica închinată Adormirii Maicii Domnului ar fi fost construită de boierul Ioanachie, un dregător al domnului Vasile Lupu. De menționat faptul că domnii Moldovei au acordat acestui lăcaș numeroase privilegii, așa cum au făcut în 1711 Dimitrie Cantemir, în 1746 Ioan Mavrocordat și în 1752 Constantin Racoviță. Lucrările la biserica de piatră au fost începute în anul 1782 de pr. Anton Mauro și finalizate în 1789 de prefectul Misiunii Franciscane din Moldova, pr. Fidelis Rochi, biserica fiind sfințită la 15 august același an.

În 1864 episcopul Iosif Salandari a început ample lucrări de restaurare a bisericii: a modificat absida, a comandat cele două altare secundare la Padova, a instalat icoanele "Calea crucii" aduse de la Viena, a înzestrat cu o nouă orgă biserica, a amenajat tronul și amvonul etc. Pictura bisericii a fost realizată în 1869 de călugărul franciscan italian Iosif Carta din Palermo.

Orașul Iași a avut un loc aparte în istoria catolicilor din Moldova, fiind reședința prefecților și a vizitatorilor apostolici, iar din 1818 reședința vicariatului apostolic. Din 1884 la Iași își are reședința permanentă episcopul romano-catolic de Iași, după ridicarea la 27 iunie același an a vicariatului apostolic la rang de episcopie. Tot la Iași, în 1700 s-a deschis de către iezuiți prima școală primară catolică din Moldova. Seminarul diecezan "Sf. Iosif" din Iași a fost înființat la 29 septembrie 1886. Comunitatea catolică din Iași a cunoscut o dezvoltare deosebită o dată cu fondarea în 1867 de către episcopul Iosif Salandari a Institutului "Notre Dame de Sion", care se ocupa cu educarea tinerelor. Acest institut a funcționat până în 1948 în clădirea actuală a Filarmonicii.

După 1989, a început construirea unei noi biserici lângă catedrală și au fost înființate alte trei parohii pentru credincioșii din Iași: "Sf. Tereza a Pruncului Isus" (1995), "Sf. Anton" (1996) și Parohia Tomești cu filiala Dancu (1997). Iașiul găzduiește în prezent numeroase ordine și congregații masculine și feminine (Societatea lui Isus, Frații Școlilor Creștine, Mica Operă a Divinei Providențe, Frații Carității, Surorile "Notre Dame de Sion", Surorile Providenței,

Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot, Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, Surorile Campostrini, Congregația Surorilor Oblate Asumpționiste, Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Institutul "Sf. Maria"). După 1989 învățământul catolic la Iași a cunoscut un avânt deosebit prin înființarea unor școli și facultăți specializate.

În ciuda condițiilor grele, catolicii din Iași, susținuți și încurajați de păstorii lor, au reușit să-și păstreze credința, numărul lor fiind mereu în creștere. Astfel, dacă în 1979 în Iași existau 7.320 de credincioși catolici, în 1993 erau 9.914 catolici, astăzi trăiesc în "orașul celor șapte coline" circa 13.000 de catolici.

Pr. Fabian Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat