Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Bucură-te, Regina cerului!

Pe toată durata timpului pascal, lumea catolică, însuflețită de Învierea lui Isus, o salută pe preacurata Fecioară Maria, cântându-i: "Bucură-te, Regina cerului, aleluia...!"

Privilegiată din partea Duhului Sfânt încă de la Buna-Vestire, îndrăznesc să cred că același Duh Sfânt a însoțit-o pe tot parcursul vieții și în mod deosebit în zilele cumplite ale pătimirilor și morții lui Isus. Sfâșiată de durere, era susținută de speranța că Fiul lui Dumnezeu, încredințat ei în cei 33 de ani ai vieții pământești, nu va rămâne în întunericul mormântului, el, lumina lumii. Ne putem imagina bucuria ei când i s-a adus la cunoștință că Isus a înviat! Să fi spus ea, oare, Mariei Magdalena, celorlalte femei pioase, apostolilor și tuturor celor care au aflat de sfânta Înviere și chiar l-au văzut pe Cel înviat: "Eram sigură că nu va rămâne în mormânt!"

Bucuria Învierii a încurajat-o, desigur, și după Înălțarea lui Isus la cer, în anii când a mai rămas pe pământ, încredințată grijii apostolului Ioan, până la ridicarea ei la cer, alături de Isus, regele universului. De regalitatea Fiului este părtașă și mama sa. Așadar, pe bună dreptate: "Bucură-te, Regina cerului, aleluia!"

Și noi toți, care credem în Învierea lui Isus, ne încredințăm mijlocirii ei preaputernice. Noi, enoriașii Diecezei de Iași, avem un motiv în plus de a ne simți ocrotiți de Regina cerului, pentru că primul episcop, Nicolae-Iosif Camilli, cu ocazia a 25 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași, a avut inspirația, după ce s-a consultat cu toți colaboratorii diecezei, să ceară papei Pius al X-lea să aprobe ca Maria, ridicată la cer, să fie patroana specială a catedralei și a diecezei întregi. Cu decretul papal nr. 1894/G din 12 ianuarie 1910, papa declară și rânduiește pe preasfânta Fecioară drept patroana principală a diecezei, cu toate privilegiile prevăzute de dreptul bisericesc pentru acest patronaj. Trimițând arhiepiscopului-episcopului Camilli decretul papal, cu adresa nr. 248 din 10 februarie 1910, card. Gotti, prefectul Congregației "De Propaganda Fide", roagă pe Mama cerească să reverse harurile cele mai alese asupra catolicilor din Moldova care o vor chema în ajutor ca patroana lor specială.

Da, o chemăm într-ajutor anul acesta în mod deosebit, când sărbătorim, la 27 iunie, 120 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași. O rugăm cu multă încredere să mijlocească harurile Duhului Sfânt, pentru ca lucrările privind celebrarea primului Sinod diecezan să contribuie la cunoașterea adecvată a vieții creștine și la stabilirea măsurilor înțelepte privind propășirea mult dorită a creștinilor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat