Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem...

* Ne-au scris de sărbători: Alexandra Morogan (Bacău), Acțiunea Catolică (Valea Mare) și Surorile românce din Congregația "Surorile Divinei Providențe" (Italia).

* Iosif Iacob (Roman). Suntem întru totul de acord cu dv. cu privire la cele scrise: "Timpul Postului Mare este un timp de pocăință și convertire, un timp în care ne pregătim să întâmpinăm cât mai bine sărbătoarea Învierii Domnului. De aceea, în această perioadă trebuie să parcurgem Calea sfintei cruci, să ne spovedim, să participăm cât mai des la sfânta Liturghie și la sfânta Împărtășanie. În Postul Mare trebuie să facem mici sacrificii, să renunțăm la televizor, să ne îmbrăcăm decent etc. Apropo de îmbrăcăminte: nu mi se pare normal ca o tânără sau o doamnă să meargă la amvon, pentru a citi lectura, îmbrăcată indecent. Nu mă scandalizează, dar cred că atunci când ne prezentăm în fața Domnului, indiferent dacă trebuie să citim lectura sau nu, trebuie să avem o ținută demnă, așa cum trebuie să fie un creștin adevărat. Moda poate fi practicată ori unde, dar nici într-un caz la biserică... O spovadă făcută cu toată căința și sinceritatea ne inundă sufletul de bucurie și pace, ne face să plutim...".

* Fabian Gherghel (Italia). "Sfântul Paul reamintește: «Cel care-l iubește pe semenul său a împlinit legea Domnului» (Rom 13,10). Sunt foarte mulți tineri care în zilele noastre nu mai au respect față de părinții lor. Am rămas uimit când o tânără de 18 ani mi-a spus: «Sunt foarte mândră că tatăl meu a plecat în străinătate». Mi s-a rupt inima. Nu-și vor da seama de lipsa părintească până-n ziua în care vor fi singuri. Mulți tineri își înjură părinții, ba chiar îi bat; oare nu-și aduc aminte de porunca a IV-a a lui Dumnezeu? Dragă tinere, din toată inima, cinstește-l pe tatăl tău și nu uita durerile mamei tale în clipa când tu ai luat viață. Dă-ți seama că ei te-au adus pe lume, ți-au dat viață. Tu ce le vei da în schimb pentru ceea ce au făcut pentru tine? Neînțelegere, ură, dușmănie, greutăți? Tinere, dă-le bucurie părinților, să fie "mândri" de fiul pe care l-au crescut și pentru aceasta să poată aduce mulțumire și laudă lui Dumnezeu. Ceea ce tu le faci alor tăi vei primi și tu de la fiii tăi. Tinere, ascultă-ți și respectă-ți părinții, cât timp îi mai ai lângă tine, va veni ziua când vei regreta. «Cine cinstește pe tatăl său primește iertarea păcatelor și cine cinstește pe mama sa este ca omul care strânge comori. Cine cinstește pe tatăl său va avea bucurie în copiii săi și rugăciunea sa va fi ascultată de Domnul. Cine cinstește pe tatăl său va avea viață lungă și cine ascultă de Domnul face bucurie mamei sale. Domnul îl înalță pe tatăl în fiii săi și întărește autoritatea mamei asupra copiilor ei»" (Sir 3,3-7).

Sperăm ca mesajul dv. să sensibilizeze pe cât mai mulți copii și tineri, dar și pe părinții acestora care au și ei o mare responsabilitate în felul cum își cresc și își educă pruncii.

* Ana Baciu (Balan). "Vă mulțumesc din tot sufletul pentru darul cel mare pe care mi l-ați oferit prin revista «Lumina creștinului». În greutățile în care eram atunci, la timpul cel mai potrivit am putut uita și de durere și de timpul rece de afară. Când simt că îmi este rău iau o revistă sau o carte pe care le-am primit, după ce citesc încep să vorbesc singură și spun: Doamne, ce grijă ai de noi, bătrânii, câtă mângâiere ne dai la timpul potrivit. Doamne, dă-ne harul necesar pentru a avea timp să ne împăcăm cu bunul Dumnezeu înainte de a muri, să ne unim în rugăciune pentru frații noștri misionari care duc cuvântul sfintei evanghelii în toate colțurile pământului, să ne rugăm pentru preoți și surori pentru munca lor sfântă pe care o depun pentru cei săraci, bătrâni, bolnavi și orfani".

Vă mulțumim și noi pentru gândurile frumoase, dar mai ales pentru rugăciunile care le înălțați către Dumnezeu. Domnul să vă răsplătească așa cum numai el o știe!

* Anton Silește (Târgu Trotuș). "Am 70 de ani și sunt mândru de cei 14 copii (zece băieți și patru fete). În luna iulie vom împlini 50 de ani de căsătorie. Vrem să transmitem celor tineri că numai cu rugăciune și frică de Dumnezeu poți treci peste toate necazurile vieții. Și noi am avut obstacole în viață, dar zilnic am recitat sfântul Rozariu..."

Vă mulțumim pentru mărturia dv. și vă dorim La mulți ani! la nunta de aur. Dumnezeu să vă sprijine și să vă dea haruri multe!

* Cristian Enășel (Bârgăuani). Nu v-a rămas decât să vă rugați pentru odihna veșnică a pr. Anton Gabor care a slujit în parohia dv. timp de 33 de ani și să nu uitați de lucrurile bune pe care le-ați învățat de la Sfinția sa.

* Ana-Maria Antoci (Săbăoani). Scrisoarea ta am înmânat-o redacției "Isus, prietenul copiilor".

* Valeriu Mateeș (Ștefan cel Mare). Este un gest frumos că-i transmiteți părintelui paroh urări de bine de ziua onomastică. Rugați-vă pentru Sfinția sa și pentru toți preoții.

* Ioan Cojan (Traian). "În vara anului trecut am avut ocazia să văd la televizor o secvență de la o reuniune a masoneriei care a avut loc la București. M-am simțit profund indignat când am văzut un crucifix în poziție culcat pe masă în fața celor care prezidau ședința, deși n-am înțeles semnificația crucifixului răsturnat, totuși am dedus că nu poate fi decât un gest de profanare față de sfânta cruce!".

De ce ar trebui să ne mirăm de alții, care nu sunt creștini. Oare nu sunt mulți care se consideră creștini și poartă crucea la gât, în urechi sau o păstrează în casă și nu o respectă?! Din poezia dv. am reținut o strofă: Creștinule, fii bun, blând și credincios, / La necaz ajută-l pe cel neputincios. / Fii milostiv cu cei din jurul tău, / Să fii lumină celor care-l caută pe Dumnezeu.

* Liza Maria Dorvoș (Satu Nou, Bacău). Mesajul poeziei dv. cu titlul "Înviere" este clar: "Bucuria noastră va fi mare / Dacă ducem cruce grea cu resemnare / Și având mereu căință / Vom învia alături de Isus cu biruință".

* A. (Butea). O poezie sau un articol ca să poată fi publicate trebuie să aibă autor. Ne-au plăcut versurile din poezia "Dangăt de clopot": "După o cruntă moarte, Cristos a înviat / Și celor trei femei, apoi s-a arătat / Să afle omenirea misterul așteptat".

* Ana-Maria Blaga (Onești); Fr. Nicole Zamfirache (Onești) și Andrei Petrea (Iași). Articolele dv. sunt în studiu. Dacă vor fi găsite bune vor fi publicate.

* N.V. (Italia). "Încep această scrisoare prin a vă felicita pentru reușita acestei reviste. Din punctul meu de vedere este o revistă completă. De ani de zile sunt abonată, din păcate în acest an nu sunt pentru că intenționez să mă mut. Deși sunt plecată din țară, revistele nu îmi lipsesc și adesea am întâlnit articole care judecau pe cei plecați din țară «că au uitat de familie, părinți... etc.» Este adevărat sunt și astfel de persoane, dar sunt și persoane care înainte de a pune capul pe pernă varsă o lacrimă. De aceea mai jos vă redau «Rugăciunea emigrantului» scrisă de mine în momentele de nostalgie: «Doamne, știu că trebuie să mă rog, dar... cum pot eu să mă rog când sunt atât de nefericită? Cum pot eu să vorbesc cu tine în situația în care mă aflu? Sunt tristă, sunt descurajată, de multe ori sunt disperată, mai mult aș vrea să plâng decât să mă rog, sufăr mult pentru că sunt aici, departe de ai mei, fără libertate și fără onoare. Acum privesc la tine..., ai fost pe o cruce răstignit. Și tu, Doamne, ai suferit și încă mult. Știu că erai bun, erai perfect, erai nevinovat și totuși te-au calomniat, te-au dezonorat, te-au batjocorit, te-au răstignit, te-au ucis. Dar... de ce? Unde este dreptatea? Și totuși, Doamne, i-ai iertat pe cei ce te-au tratat așa nedrept, ba chiar te-ai și rugat pentru ei, mai mult: te-ai lăsat ucis de acea lume pentru salvarea semenilor tăi, pentru cei păcătoși»".

Articolele publicate cu privire la cei plecați din țară îi atenționează pe aceia care și-au lăsat acasă familia cu gândul să realizeze ceva, dar când au ajuns în străinătate au uitat complet de țară, de familie, de Biserică și ce este mai grav și de Dumnezeu; pe acei părinți care și-au lăsat copiii în voia soartei crezând că banul le va umple viața. Iubirea și afecțiunea părintească nu se aseamănă cu cea a vecinilor, rudelor sau a bunicilor, nici dojana nu se poate compara cu cea a părinților. Când un părinte își ceartă copilul o face cu autoritate și iubire, iar copilul de cele mai multe ori înțelege acest lucru, dar când o face o rudă s-ar putea să i se pare că o face din ură.

* A. (Jud. Vaslui). "Vă scriu în speranța de a mă ajuta cu un sfat, cu o învățătură. Sunt un tânăr de 18 ani. Până în prezent de la părinți și de la rude am primit o educație religioasă foarte bună, deci din acest punct de vedere stau foarte bine. Am fost învățat de mic să fac bine și să mă feresc de rău. În această creștere a mea am avut însă și momente de slăbiciune, am păcătuit destul de grav. Mi-am asumat răspunderea, m-am spovedit, am mers mai departe. Am crescut, am devenit licean. Aici am întâlnit o lume cu totul diferită. Școala - un loc unde tinerii se împrietenesc cu păcatul, vă rog să mă iertați dacă întind puțin coarda - cu dorința de a săvârși ceva necurat. Aici, iar am greșit. Am ascultat câteva discuții despre "diferite lucruri", ca între colegi. Acestea au rămas întipărite în mintea mea și de aici a pornit totul. Mă gândeam mereu, mereu și mintea mea le înflorea. Un timp destul de lung am păcătuit nu cu fapta, ci cu gândul, însă atât de grav încât chiar eu mă îngrozesc și sunt scârbit. Oare mă mai iartă Dumnezeu? Mă mai pot eu bucura de viața veșnică? Vă rog să nu credeți că eu nu am avut ce face și m-am gândit să scriu la redacție. Vă rog să mă ajutați să scap de acest negru păcat de care îmi pare sincer rău. Vă rog, de asemenea, să mă ajutați ca nici de acum înainte să nu-l mai săvârșesc".

Cel mai bun sfat vi-l oferim din spusele sfintei Tereza a Pruncului Isus din cartea "Istoria unui suflet": "Simt într-adevăr că de-aș avea pe conștiință toate păcatele care se pot comite, aș merge cu inima plină de căință să mă arunc în brațele lui Isus, căci știu că-l îndrăgește pe fiul risipitor care se întoarce la el". Așa trebuie să faceți și dv. Să mergeți și să vă aruncați în genunchi la scaunul de spovadă pentru a vă mărturisi toate păcatele. Numai atunci veți fi liber cu adevărat. În plus, suntem convinși că veți citi mesajul Sfântului Părinte pentru tineri de anul acesta. Acolo este notat: "Sute de mii de tineri s-au rugat în jurul crucii. Așezând la picioarele ei poverile care îi apăsau, au descoperit că sunt iubiți de Dumnezeu și mulți dintre ei au aflat și forța de a-și schimba viața". Sperăm s-o faceți și dv.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat