Știri interne
În frunte
Situl LifeSite care are un serviciu de știri dedicate problemelor de apărare a vieții și familiei informează că în România numărul de avorturi depășește numărul de nașteri. Informația este bazată pe statisticile pentru 2003 privind avorturile și nașterile în țara noastră. Astfel, statisticile arată că în primele nouă luni din 2003 au fost efectuate 170.000 de avorturi, adică cu 8.000 mai multe decât numărul de nașteri din aceeași perioadă. România ocupă astfel un rușinos loc fruntaș în lume, secundată de Rusia. În această țară șase din zece sarcini se încheie prin avort. Autoritățile rusești afirmă că rata mare a avortului a condus la numărul impresionant de șase milioane de femei care nu mai pot avea copii. În România 20% dintre femeile care au făcut avort nu mai pot avea copii. Alte statistici indică faptul că o româncă face în medie 3-4 avorturi într-o viață, în timp ce în Europa Occidentală femeile fac în medie sub un avort. Din toată România, "capitala" avortului se află la Iași.
Mișcarea Focolarelor
Miercuri, 3 martie, la subsolul catedralei romano-catolice "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a avut loc întâlnirea consilierelor pentru Europa de Est a Centrului Mișcării Focolarelor (Opera Mariei), Varia Ronchetti și Giuseppe di Giaccomo, cu preoți, călugări, călugărițe, seminariști și laici din Dieceza de Iași. Pe lângă mărturiile celor doi, au mai fost prezentate două filme: unul cu istoricul mișcării și un altul cu momentele în care papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre Mișcarea Focolarelor. Cu această ocazie a fost lansată și cartea O nouă cale, scrisă de Chiara Lubich. La întâlnire au participat și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Cei doi consilieri au rămas în România timp de două săptămâni. La 2 martie au vizitat orașul Chișinău, la invitația episcopului Anton Coșa.
Ziua tineretului
La Editura Presa Bună a fost tipărită versiunea în limba română a mesajului semnat de papa Ioan Paul al II-lea pentru Cea de-a XIX-a Zi Mondială a Tineretului, care se va celebra în ziua de 4 aprilie în fiecare parohie. La nivel diecezan tinerii se vor întâlni duminică, 2 mai, la Iași. Pornind de la tema aleasă pentru această zi, "Vrem să-l vedem pe Isus", preluată din Evanghelia după sfântul Ioan (12,21), Sfântul Părinte se adresează tinerilor: "Anul 2004 constituie ultima etapă înainte de marea întâlnire de la Köln, unde se va celebra în 2005 Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului. Vă invit, așadar, să intensificați drumul vostru de pregătire spirituală, aprofundând tema pe care am ales-o pentru această a XIX-a Zi Mondială: Vrem să-l vedem pe Isus (In 12,21)". Tinerilor li se reamintește următoarea realitate: "Contemporanii voștri așteaptă de la voi să fiți mărturisitori ai aceluia pe care l-ați întâlnit și care vă face să trăiți. În realitatea vieții de zi cu zi, deveniți martori curajoși ai iubirii care este mai puternică decât moartea". Mesajul a fost semnat la Vatican, în ziua de 22 februarie.
În limba română
- Din luna decembrie 2003, un grup de preoți români, aflați la studii în Italia, celebrează lunar o sfântă Liturghie în limba română pentru comunitatea creștinilor catolici de origine română din Salermo. În această parte a Italiei se află o comunitate de aproximativ 300 de români. Informații suplimentare se pot primi de la pr. Cornel Adrian Benchea (Parrocchia Santa Maria di Costantinopoli a Cappella Cangiani, via M. Semmola, 16, 80131-Napoli; tel. 0039/3203760425; e-mail: cornel_benchea@yahoo.com) și de la pr. Eduard Lucaci (Parrocchia Santa Maria della Rotonda, via P. Castellino, 67, 80128 Napoli; tel. 0039/3355835813; e-mail: luc_edi@yahoo.it).
- Începând cu prima duminică din Postul Mare, 29 februarie, credincioșii catolici din Viena (Austria) au posibilitatea de a participa duminica la sfânta Liturghie în limba română. Ea se celebrează în biserica "Blut Christi", de pe strada Galvanigasse, nr. 1, din sectorul 21 al capitalei Austriei. Până în ziua de Paști, Liturghia se va celebra la ora 15.30, iar după aceea la ora 11.00. Pentru relații suplimentare sau probleme spirituale se poate lua legătura cu pr. Iosif Antoci, tel. 0664/1701445 sau 01/271528320 (în Austria).
Conferință socială
Academia Evanghelică Transilvania a organizat la Sibiu în perioada 1-4 martie o conferință socială cu tema "Sărăcie fără sfârșit? Focare sociale în România și integrarea României în Europa". Au discutat problemele sociale ale României cu privire la integrarea în UE aproximativ 50 de experți sociali din domeniul Bisericii, instituțiilor filantropice, politicii, instituțiilor publice și organizațiilor de binefacere din țară și din străinătate. Din partea Centrului Diecezan Caritas Iași au participat pr. Egidiu Condac, director general, și pr. Mihai Budău, director executiv. Participanții la conferință au constatat cu mare îngrijorare situația socială din România și s-au angajat să găsească soluții pentru eradicarea acestui fenomen. (Mihaela Condac)
Sfințire de mănăstire
Sâmbătă, 20 martie, a avut loc la Iași sfințirea Mănăstirii-Seminar "Maica Bunului Sfat" a comunității "Mica Operă a Divinei Providențe", întemeiată de Don Luigi Orione. Celebrarea a început la ora 11.00. Prezenți au fost: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, oaspeți străini, preoți din Iași și împrejurimi, călugări, surori și mulți credincioși. Din străinătate au fost de față pr. Pierangelo Ondei, superior provincial pentru Provincia Italiei de Nord și pr. Marin Carlo, consilier provincial.
Inițiativă pro-life
Asociația Creștin-Umanitară "Slujirea Vieții" (ACUSV) din Iași și Centrul Diecezan Caritas vor aplica în perioada martie-octombrie a acestui an proiectul "Formarea consilierilor pentru cinci centre pro-life". Proiectul se dorește a fi un curs de formare, divizat în șapte sesiuni a câte trei zile fiecare, acumulând un total de 100 de ore. Seminariile își propun să fie o pledoarie pentru viață, să ajute maturizarea iubirii, să promoveze valorile creștine ale familiei, să aducă argumente împotriva avortului, să recomande planificarea familială naturală după morala catolică. Primul stagiu de formare s-a desfășurat la Iași, la Centrul Cultural și Spiritual "Xaverianum", în perioada 26-28 martie. Informații suplimentare și înscrieri la tel. 0232/456793, 0232/237206, 0744/253994 (Daniela Cadar, coordonator proiect). Proiectul este finanțat de World Vision România.
Zi de reculegere
Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" va avea sâmbătă, 17 aprilie, o zi de reculegere cu tema "Liturgia de duminică" (celebrarea Euharistică - pregătire, ascultare și punere în practică). Întâlnirea terezienelor din toată țara va avea loc la Casa Divinei Providențe (str. Plopii fără soț, nr. 7). La ora 12.00, în cadrul sfintei Liturghii, se vor depune angajamentele și se vor reînnoi voturile.
Provincia Franciscană
- În ziua de 17 aprilie, ora 16.00, în bazilica "Sfinții Apostoli" din Roma, va fi hirotonit diacon fratele Adrian Magdici (n. 1 iulie 1976, din Horlești), prin impunerea mâinilor și rugăciunea episcopului Rino Fisichella.
- În ziua de 17 aprilie, ora 10.30, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, Excelența sa Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, va hirotoni întru preoție un număr de 18 diaconi, aparținând Ordinului Franciscan.
Burse de studii
De mai mulți ani KAAD (Serviciul Catolic Academic pentru Străini) oferă burse de studii în Germania pentru studenți, licențiați, doctoranzi, medici etc. Pentru ca solicitantul să intre în circuitul pregătitor trebuie să prezinte: adeverință de la parohia de care aparține; adeverință de bună cunoaștere a limbii germane, eliberată de Catedra de Germanistică a Universității "Alexandru Ioan Cuza", Iași; adeverință că a urmat deja șase semestre de studii universitare; un act doveditor privind necesitatea bursei și interesul părții germane că solicitantul poate fi admis să participe la un proiect de cercetare, masterat, doctorat sau specializare în Germania; declarația că solicitantul nu a beneficiat în ultimii trei ani de o bursă oferită de o altă fundație din UE. Pentru formularele necesare și informații suplimentare, solicitanții se pot adresa prof. univ. dr. ing. Gheorghe Antoniu la tel. 0232/278683, int. 1149; 1216; mobil: 0722/137923; e-mail: gantoniu@tex.tuiasi.ro.
Sfântului Mir
În anul 2004, în Dieceza de Iași, sacramentul Mirului se va administra după următorul program: 30 mai - Piatra Neamț "Sf. Iosif"; 31 mai - Bălțați, Sprânceana; 5 iunie - Răducăneni; 6 iunie - Iași "Sf. Tereza"; 12 iunie - Iugani; 19 iunie - Pralea; 20 iunie - Bacău "Sf. Nicolae"; 3 iulie - Poiana Negri; 4 iulie - Roman "Sf. Tereza"; 10 iulie - Lilieci; 11 iulie - Cleja; 17 iulie - Onești; 18 iulie - Horgești; 24 iulie - Dărmănești; 25 iulie - Călugăreni; 31 iulie - Ciugheș; 1 august - Huși "Sf. Anton"; 7 august - Huși-Corni; 8 august - Săbăoani; 21 august - Traian (NT); 22 august - Luizi-Călugăra; 28 august - Sascut Sat; 4 septembrie - Frumoasa; 5 septembrie - Butea; 11 septembrie - Târgu Trotuș; 12 septembrie - Comănești; 18 septembrie - Mogoșești-Siret; 19 septembrie - Piatra Neamț "Sf. Tereza"; 26 septembrie - Suceava; 3 octombrie - Tomești.
Pe scurt
- 5 martie: Masă rotundă cu tema: "Europa creștină" la Mănăstirea "Xaverianum" din Iași
- 13-14 martie: Vizită pastorală la Solonețu Nou
- 14 și 19 martie: Ministerele lectoratului și acolitatului la Institutul Teologic din Iași și din Roman
- 19 martie: 25 de tineri au depus adeziunea pentru Acțiunea Catolică la Gioseni
- 20-21 martie: Vizită pastorală la Câmpulung Moldovenesc
- 21 martie: Conferința "Frații Carității în întreaga lume", la Mănăstirea "Xaverianum" din Iași
- 8 aprilie: Liturghia crismei va fi la Iași în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" (ora 10.30).
Sfântul Anton în Dieceza de Iași
Din inițiativa fraților franciscani conventuali și sub coordonarea lor, bustul aurit și relicva sfântului Anton vor ajunge pe meleagurile românești. Vor rămâne două luni, străbătând toată țara, intrând în peste 35 de biserici. În ziua de 1 mai vor fi la Oradea și vor rămâne în Transilvania toată luna. La 1 iunie vor fi la București iar în ziua de 8 iunie vor intra în Dieceza de Iași. Pelerinajul se va încheia la sfârșitul lunii iunie când, după o oprire la Arad, va pleca spre Padova. În perioada 8-22 iunie bustul și relicva vor fi în Dieceza de Iași. Responsabil diecezan cu organizarea pelerinajului a fost numit pr. Iosif Comorașu, paroh al comunității "Sf. Anton" din Iași. Programul pelerinajului: 1) Marți, 8 iunie: Galați (sosire - ora 10.00); 2) Miercuri, 9 iunie: Onești (sosire - ora 10.00); 3) Joi (Joia Verde), 10 iunie: Bacău (sosire - ora 16.00); 4) Vineri, 11 iunie: Bacău; 5) Sâmbătă, 12 iunie: Luizi-Călugăra (sosire - ora 10.00); 6) Duminică, 13 iunie: Roman "Sfânta Tereza" (sosire - ora 9.00) și Institutul Franciscan (sosire - ora 17.00); 7) Luni, 14 iunie: Săbăoani (sosire - ora 10.00, plecare - ora 14.00); Iași "Adormirea Maicii Domnului" (sosire - ora 16.00); 8) Marți, 15 iunie: Iași "Sf. Anton" (sosire - ora 10.00); 9) Miercuri, 16 iunie: Iași "Sf. Tereza" (sosire - ora 10.00); 10) Joi, 17 iunie: Suceava (sosire - ora 12.00); 11) Vineri, 18 iunie: Rădăuți (sosire - ora 12.00); 12) Sâmbătă, 19 iunie: Cacica (sosire - ora 12.00); 13) Duminică, 20 iunie: Huși-Corni (sosire - ora 10.00); 14) Luni, 21 iunie: Huși - "Sf. Anton" (sosire - ora 10.00); 15) Marți, 22 iunie: Plecarea relicvei din Dieceza de Iași. În localitățile în care sunt mai multe parohii (Bacău, Roman, Iași, Huși) programul va fi stabilit la nivel local și se va încadra între datele și orele de sosire și de plecare ale relicvei.
A trecut la Domnul
În ziua de 11 martie a trecut la Domnul pr. Kurt Schmegner, în vârstă de 90 de ani. Părintele Kurt Schmegner s-a născut la Câmpulung Moldovenesc la 8 octombrie 1914. După ce a urmat cursurile Seminarului din Iași, a fost sfințit preot la 24 iunie 1939. În primul an după consacrarea întru preoție a activat într-o parohie din Bucovina. În 1940 a fost expatriat în Germania împreună cu mulți români de origine germană, pe care i-a păstorit în orașele: Nordhausen, Mühlausen, Erfurt și Heiligenstadt. A activat apoi în diferite parohii din Dieceza de Fulda, păstrând mereu legătura cu românii exilați. În 1987 s-a pensionat, însă a continuat să lucreze ca preot în Dieceza de Regensbourg, în localitatea Sinzing-Viehhausen. În această localitate a fost înmormântat în ziua de 17 martie 2004.
Să se odihnească în pace!