Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Paste 2004 -

Învierea și lumina din noi

Mulți dintre cei care nu obișnuiesc să vină la Biserică în timpul de peste an își amintesc de Isus măcar în noaptea în care sărbătorim Învierea sa. Vin la Liturghie, se spovedesc, se împărtășesc, duc acasă lumina. Dar a ne gândi la Domnul nostru numai de sărbători și a înțelege prin înviere un eveniment strict fizic sunt două lucruri deopotrivă de neconforme cu adevărata trăire creștină.

Sunt unii care, vii fiind, sunt morți pentru că nu trăiesc întru Cristos. Netrăind întru el, chiar dacă au credință, văd în înviere o abstracție și un mister impenetrabil. Dar miracolul biruinței Domnului asupra morții este mult mai mult decât atât. De aceea, învierea nu trebuie s-o așteptăm numai după moarte, ci s-o trăim zilnic, prin faptele noastre. Fiecare lucru bun pe care îl facem atunci când am fi putut face rău e o înviere. Fiecare vorbă de mângâiere pe care o spunem atunci când am fi putut să ocărâm e o înviere. Fiecare umilință, renunțare, iertare e o înviere. Toate sunt învieri spirituale, care ne apropie de taina desăvârșirii propriului suflet și, prin aceasta, de Dumnezeu.

Să nu uităm că noi l-am răstignit pe Fiul lui, în timp ce el n-a făcut altceva decât să ne iubească; și iubindu-ne, ne-a revelat lumina și ne-a călăuzit spre ea. El ne-a spus: "Voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,14). Prin aceasta, învierea a devenit drumul - totdeauna ascendent - spre lumină și statornicia întru lumină. "Eu sunt lumina lumii - spune Cristos. Cine mă urmează nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții" (In 8,12). Cine nu învie zilnic prin împărtășire din lumina divină, nu va învia spre viața veșnică. Treptele către cer sunt făcute din lumină.

Lumina e pură, inocentă, sfântă. Lumina are o proprietate pe care întunericul nu o are: iradiază; tot ce stă în lumină e iluminat, capătă virtuțile purificatoare ale luminii. Mai mult, esența luminii este iubirea, căci numai iubind îl descoperim pe Cristos trăind în noi. El a înviat prin lumină și întru lumină și tot lumina este cea care îi face sălaș în inima noastră. Flacăra lumânării pascale este călăuza spre lumina din noi, spre descoperirea faptului că Isus e viu în fiecare dintre noi numai și numai dacă permitem luminii interioare să iasă la suprafață, să iradieze cu iubire pe cei din jurul nostru. Dar, "dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de adânc va fi întunericul!" (Mt 6,23).

De fiecare dată când îl mărturisim prin viață pe Cristos, înviem; cu fiecare faptă sau gând rău, îl răstignim din nou. Învierea e victoria binelui asupra răului, a ordinii asupra haosului, a luminii asupra întunericului, a speranței asupra deznădejdii, a iubirii asupra urii. Învierea este victoria noastră și toți trebuie să ne împărtășim din ea în fiecare clipă, prin lumină, pentru că ea este darul suprem al Mântuitorului pentru toți oamenii.

Mai presus de orice, învierea e lumina iubirii lui Dumnezeu pentru noi, care trebuie purtată în inimă, zi de zi. "Când mergem spre lumină umbra ne urmează; când ne îndepărtăm de ea, umbra ne precedă" (Mons. Vladimir Ghika). Să mergem, așadar, spre lumină și să ne apropiem de ea cu credință, speranță și dragoste, călăuziți de însăși lumina din cer pe care Domnul ne-o trimite în fiecare an în noaptea glorioasei sale Învieri și încurajați de dumnezeieștile sale cuvinte: "Cât timp aveți lumina, credeți în lumină ca să deveniți fiii luminii" (In 12,36).

Claudia Stan



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat