Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Perspectivele evanghelizării

Simpozion internațional

În zilele de 8 și 9 martie, în aula mare a Seminarului Teologic Romano-Catolic din Iași s-au desfășurat lucrările Simpozionului Internațional "Perspectivele evanghelizării în lumea de azi", organizat sub patronajul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" și a Academiei Catolice "Sfântul Augustin" din Iași. Au participat profesori catolici și ortodocși din țară și din străinătate.

În cuvântul de deschidere, PS Aurel Percă a subliniat rolul fundamental al evanghelizării în societatea de astăzi, punctând aspecte ce privesc în mod direct Sinodul diecezan. Pr. Viliu Dancă a explicat faptul că la bază acestei inițiative a fost procesul de pregătire al Sinodului diecezan. Finalitatea lucrărilor a fost aceea de a produce o maturizare a credinței, adaptând modalitățile de evanghelizare la necesitățile actuale.

"Contextul evanghelizării astăzi în România" a fost titlul sub care s-au desfășurat dezbaterile din prima zi. Prima sesiune a lucrărilor l-a avut ca moderator pe pr. Lucian Farcaș. În prima parte au conferențiat prof. Anton Karpinski despre "Nevoia de filozofie politică în lumea de azi" și lect. Alois Gherguț despre "Cuvântul sacru și era consumismului - o abordare psiho-sociologică".

În cea de-a doua parte a primei sesiuni au conferențiat pr. Viliu Dancă despre "Omul recent și noua evanghelizare", pr. Gheorghe Petraru despre "Dimensiunea cultică a evanghelizării în perspectiva creștin-ortodoxă" și pr. Eduard Ferenț care a vorbit despre "Noua evanghelizare în cadrul Sinodului diecezan de la Iași".

În aceeași zi, după-amiază a fost o masă rotundă. Tema pusă în discuție a fost "Cum să vestim evanghelia la un popor creștin măcinat de fenomenul emigrației, sărăciei și corupției?". Moderator a fost pr. Alois Bulai.

Cea de-a doua zi a simpozionului a avut ca tematică realitatea eclezială internațională. Lucrările au fost moderate de pr. Ștefan Lupu, care în deschiderea primei sesiuni a vorbit despre importanța și limitele a două sectoare cu care se confruntă Europa de astăzi: bioetica și educația. În prima conferință, prof. Vittorio Possenti a vorbit despre "Natura umană și biotehnologiile moderne". "Educația creștină și noul umanism" a fost titlul celei de-a doua conferințe susținute de prof. Flavio Pajer. Realitatea Bisericii din Asia a fost prezentată de către pr. Wilhelm Müller în conferința sa "Perspectivele evanghelizării în Asia". Mons. Gerard Njen a vorbit despre "Problemele evanghelizării în Africa". Ultima conferință a fost susținută de pr. James M. McCann, SJ, având titlul "Cum se poate asculta cuvântul lui Dumnezeu în America de astăzi".

La sfârșitul conferințelor, PS Petru Gherghel, întors dintr-o vizită pastorală din Kenya, vorbind despre experiența pe care a trăit-o acolo, a punctat aspecte ale evanghelizării misionare pe care doi dintre preoții români și mai mulți laici o desfășoară în Africa.

La masa rotundă de după-amiază moderator a fost pr. Viliu Dancă. Tema dezbătută a fost "Puncte calde și perspective ale Bisericii Catolice în Europa, Asia, Africa și America".

Rezumând lucrările simpozionului desfășurate pe parcursul celor două zile, pr. Eduard Ferenț a evidențiat faptul că problemele existente atât în ambientul românesc cât și în cel internațional nu pot fi rezolvate în mod autonom; avem nevoie unii de alții. Rolul tinerilor este marcant deoarece viitorul se construiește în baza disponibilității și responsabilității lor, iar entuziasmul lor poate umple acel gol care derivă din lipsa iubirii, adevărului și a lui Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat