Rugăciuni și lacrimi
După atentatele de la Madrid
Ziua de 11 martie a adus durere și suferință în multe case. Treisprezece bombe au explodat într-o gară din Madrid și în patru trenuri de navetiști. Mulți morți și răniți. Scene de groază: trupuri sfârtecate, răniți, panică, persoane disperate, oamenii în căutarea rudelor.
Seria sângeroasă de atentate s-a soldat cu aproximativ 200 de morți și 1.500 de răniți. "Am scăpat", spuneau cei care au supraviețuit. Putea să fie oricare.
Victimele sunt spanioli, români, chilieni, columbieni, ecuadorieni, peruani, cubanezi, polonezi, marocani, nigerieni... România este a doua țară ca număr de morți: 16 persoane.
Un comunicat atribuit organizației Al-Qaida a revendicat atentatele. În marea de oameni și de bagaje din tren și din stații era greu de depistat rucsacurile cu bombe. Terorismul a lovit din nou în nevinovați pentru motive pe care majoritatea nu le înțeleg.
În Spania au fost trei zile de doliu național, după o zi care trebuia să fie ca oricare alta. Manifestații, momente comemorative, gesturi și mesaje de solidaritate au fost în întreaga lume.
Sfântul Părinte și-a exprimat durerea și a condamnat atacurile teroriste, considerându-le "acte nejustificate ce îl jignesc pe Dumnezeu, violează dreptul fundamental la viață și subminează coexistența pașnică"; a asigurat de propriile rugăciuni pentru cei morți și pentru cei apropiați lor, "pentru familiile care îi plâng pe cei dragi".
Episcopii spanioli le-au cerut credincioșilor "să accepte iertarea în inimile lor" și să se roage pentru ca "Dumnezeu să schimbe inimile ucigașilor".
"În numele Conferinței Episcopale Române și al meu personal", scrie ÎPS Ioan Robu, într-un mesaj adresat președintelui Conferinței Episcopale Spaniole și ambasadorului Spaniei la București, "exprim condoleanțele mele și solidaritatea cu familiile îndoliate și cu toți cetățenii Spaniei surprinși ca și noi de atacurile teroriste din Madrid. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ferească poporul spaniol și lumea întreagă de asemenea evenimente".
Preasfințitul Petru Gherghel a trimis sâmbătă, 13 martie, o telegramă cardinalului Antonio Rouco Varela, arhiepiscop de Madrid, în care își exprimă durerea și solidaritatea cu familiile îndoliate și cu cei care sunt în suferință. O altă telegramă a fost trimisă și ambasadorului Spaniei la București, ES Jesus Atienza Serna.
Duminică, 14 martie, în bisericile romano-catolice din Iași și în multe biserici romano-catolice din Moldova credincioșii s-au rugat pentru victimele terorismului, pentru toți cei în suferință și pentru poporul spaniol. "Am aflat cu multă durere de actele teroriste din 11 martie și ținem să exprimăm condoleanțele și solidaritatea cu familiile îndurerate", se spune în telegrama trimisă de episcopul de Iași. "Îl rugăm pe Dumnezeu să aibă în grija sa poporul spaniol și întreaga lume" și "îl rugăm să se îndure de toți cei care sunt în suferință".
Lacrimi și jale. Oamenii și-au condus pe ultimul drum pe cei dragi, în localitățile de unde erau. Cei mai mulți erau tineri. Durerea părinților, a soților, a copiilor rămași este mare. Cine poate s-o măsoare? Cine poate să șteargă lacrimile unei mame? Mulți nu înțeleg nici acum ce s-a întâmplat și mai ales de ce. Unii îi așteptau pe cei dragi ai lor să vină acasă de sărbători. Întrebările se îngrămădesc în mintea și în inima multora. De ce au trebuit să moară oameni nevinovați, atât de tineri? De ce atâta suferință?
Întrebări noi și vechi în același timp. Iob în Vechiul Testament se întreba și el despre sensul suferinței.
Postul Mare ne-a așezat în fața crucii și a suferințelor lui Isus. Atunci când strigăm după răspunsuri la întrebările noastre, Dumnezeu ne îndreaptă privirile spre Fiul său care moare pe cruce... Când privim spre Golgota nu primim neapărat răspunsuri, dar putem primi curaj și mângâiere, pentru că sub cruce înțelegem că Fiul lui Dumnezeu suferă cu noi. Creștinii mai știu apoi că după Vinerea Mare urmează Duminica Învierii.
Pr. Cornel Cadar