Știri interne
La 120 de ani
La 15 februarie s-au împlinit 120 de ani de la Liturghia pontificală celebrată de arhiep. Ignatiu Paoli pentru consacrarea și inaugurarea catedralei "Sf. Iosif" din București. Ea a fost construită între anii 1873 și 1884 după planurile arhitectului vienez dr. Friedrich Schmidt, în stil romanic, combinat cu elemente gotice, având 40 m lungime și 22 m lățime. Execuția lucrărilor a fost condusă de către călugărul pasionist olandez, arhitect prin formație, Alfons Zegers, chemat special, de la Mănăstirea Pasioniștilor din Dublin (Irlanda), la București, de către episcopul Paoli. Piatra folosită pentru construire a fost adusă din carierele de la Russe (Bulgaria), iar cărămizile au fost fabricate sau achiziționate din București și localitățile învecinate.
Laicii în atenție
În perioada 25-28 martie va avea loc la Oradea Cea de-a II-a Întâlnire Națională a Responsabililor Diecezani și a Asistenților Asociațiilor de Laici, cu tema: "Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele (In 15,5). Laici apostoli în Biserică, misiune și comuniune", dorindu-se a fi continuarea întâlnirii care a avut loc la Oradea în perioada 6-10 august 2003. La această întâlnire se vor dezbate identitatea laicilor și misiunea lor în Biserică și societate pe baza documentelor conciliare: Lumen gentium, Cristifideles laici și Apostolicam actuositatem. Din fiecare dieceză sunt așteptați să participe șapte laici (reprezentând asociații, mișcări sau grupuri laicale diferite) și asistentul diecezan cu laicii.
Ștafeta rugăciunii
În cadrul Adunării Generale a Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași, desfășurată la Traian în luna noiembrie 2003, s-a propus "Ștafeta rugăciunii". Prin aceasta se dorește ca membrii asociației să experimenteze mai mult decât oricând importanța rugăciunii personale, dar și a celei în grup la nivel asociativ. Această inițiativă presupune că toți membrii asociației (copii, tineri, adulți), precum și toți cei interesați din parohie să pregătească împreună un moment de rugăciune care se poate desfășura pe parcursul unei zile sau doar pentru câteva ore, în funcție de timpul și posibilitățile fiecărei parohii. Prin implicarea mai multor parohii se realizează un lanț al rugăciunii pe întreaga perioadă a Postului Mare. La "Ștafeta rugăciunii" participă 50 de parohii, începând din Miercurea Cenușii până la 7 aprilie.
Sărbătoare Scout
Ziua Scout (22 februarie, ziua de naștere a fondatorului, Robert Baden Powell) a fost sărbătorită într-un mod deosebit de comunitatea Scout, fiind alături de cei 20 de membri noi, care au depus promisiunea în fața lui Dumnezeu și a familiei Scout. Ceremonia a avut loc la biserica "Sf. Cruce" din Bacău, în cadrul Liturghiei de la ora 12.00, prezidată de pr. Sorin Bereș, fiind prezent și pr. Augustin Pușcașu, de la Adjudeni, precum și aproximativ 200 de scoutiști din zece centre. La Mănăstirea Carmelită din Luncani a fost organizată o zi de reculegere, condusă de pr. Sorin Bereș, cei 4 scoutiști din Iași și cei 16 din Stufu având posibilitatea de a conștientiza pasul important pe care urmau să-l facă.
Aniversare la Bacău
Miercuri, 11 februarie, în cadrul Liturghiei de seară (ora 18.00), în prezența PS Petru Gherghel, a multor preoți și a unui impresionant număr de credincioși în biserica "Ss. Petru și Paul" din centrul Bacăului, cu ocazia sărbătorii Apariției Sfintei Fecioare Maria la Lourdes, s-au amintit cei 25 de ani de când părintele decan Ștefan Erdeș este în mijlocul credincioșilor din Parohia "Sf. Nicolae" și la conducerea Decanatului de Bacău. Din fiecare parohie a decanatului a fost prezent câte un reprezentant îmbrăcat în costum național specific comunității.
Exerciții spirituale
"Urmează-mă" (Mc 2,14) - Invitație pe care Isus o adresează fiecărui tânăr pe care îl întâlnește pe drum. Aceasta va fi tema exercițiilor spirituale pentru tineri, cu vârste între 17 și 30 de ani, de la Casa "Maica Speranța" din Barticești (jud. Neamț), din perioada 14-16 aprilie. Cei care doresc să participe sunt rugați să se anunțe din timp la adresa: Slujitoarele Iubirii Milostive (pentru sora Maria Stella), com. Botești, jud. Neamț, 617091-Barticești, tel. 0233/781440, sau sr. Damiana, tel. 0233/781441. Înscrierile se fac cu zece zile înainte. Participanții sunt rugați să aibă: pix, caiet, Biblia, instrument muzical (pentru cei care știu să cânte). Fiecare va contribui aducând unele alimente, sau o taxă, după posibilități.
Simpozion internațional
Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" și Academia Catolică "Sf. Augustin" din Iași organizează în zilele 8 și 9 martie simpozionul internațional "Provocările evanghelizării în lumea de azi". Simpozionul va avea loc în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic. Vor participa și vor conferenția profesori și teologi din țară, de la institut, de la Universitatea "Al.I. Cuza", de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. Au fost invitați și profesori de la Universitățile din Veneția, Roma, Vatican, precum și un reprezentant al Conferinței Episcopale Americane. Cele două zile au ca teme "Contextul evanghelizării astăzi în România" și "Contextul evanghelizării astăzi în lume: Europa, Asia, Africa și America".
Examen de licență
Studenții care au absolvit Facultatea de Teologie Didactică sunt anunțați că examenul de licență va avea loc în zilele de 30 iunie, 1 și 2 iulie (miercuri, joi, vineri) și va consta dintr-o probă de specialitate, o probă generală (ambele din materiile studiate: științe biblice, teologie biblică, teologie morală, catehetică) - plus susținerea lucrării. Dosarele se depun până pe data de 20 iunie 2004, de către fiecare solicitant, direct la Institutul Teologie Romano-Catolic, str. Văscăuțeanu, 6, 700462-Iași. Persoana de contact: sr. Liliana (tel. 0232/225228 sau 0232/201114 și 0232/201115). Amănunte cu privire la dosar, bibliografia pentru examen etc. se găsesc pe Internet la adresa: www.ercis.ro.
Transferuri
Prin decret episcopal, începând cu 1 martie au loc următoarele transferuri: pr. Francisc Fărcășel vicar la Roman "Sf. Tereza" și pr. Marcelin Chelaru vicar la Săbăoani.
Casa de reculegere Traian
06.03: Școală de teologie pentru laici;
06.03: Curs de pregătire pentru Căsătorie;
07.03: Reculegere persoane consacrate - pr. Franco;
07-13.03: Exerciții spirituale: persoane consacrate - pr. Alberto Marson;
13.03: Școală de teologie pentru laici;
13.03: Curs de pregătire pentru Căsătorie;
14.03: Grup biblic - pr. Franco;
14-17.03: Curs pentru postulanți(e) și novici(e): Discernământ și fidelitate - fr. Sorin;
18-25.03: Exerciții spirituale: Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot - reînnoirea voturilor;
20.03: Școală de teologie pentru laici;
20.03: Curs de pregătire pentru Căsătorie;
27.03: Școală de teologie pentru laici;
27.03: Curs de pregătire pentru Căsătorie;
02.03-02.04 Curs pentru postulanți(e) novici(e): Autoritate și responsabilitate - sr. Elisabeta Serena Ciserani;
03.04: Școală de teologie pentru laici;
13-18.04: Formarea catehetelor - CSMR;
17.04: Școală de teologie pentru laici;
18.04: Grup biblic - pr. Franco;
24.04: Școală de teologie pentru laici;
30.04- 04.05: Curs aspirante, postulante, novice: "Persoana lui Cristos, centrul vieții" CSMR.
Pe scurt
31 ianuarie - 1 februarie: Vizită pastorală în Parohia Cleja
31 ianuarie: Sărbătoare Don Bosco la Bacău
2 februarie: Ziua Persoanelor Consacrate sărbătorită solemn la Iași, Traian și Luncani
7-8 februarie: Vizită pastorală în Parohia Cotnari
15 februarie: Grupul de rugăciune Taizé de la Mănăstirea "Xaverianum" a împlinit trei ani
27-29 februarie: Curs de formare pentru animatori la Adjudeni organizat de Acțiunea Catolică, zona Roman
12-14 martie: Curs de formare pentru responsabilii Acțiunii Catolice la Casa Don Orione din Iași.
Au trecut la Domnul...
- Duminică, 22 februarie, în vârstă de 79 de ani, a trecut la cele veșnice pr. Anton Gabor. După o scurtă suferință, s-a stins din viață duminică dimineața la ora 4.30. S-a născut la 28 ianuarie 1925 în localitatea Buhonca (jud. Neamț) din părinții Iacob și Nița. Simțind încă de mic vocația la sfânta Preoție, și-a început cursurile teologice la Seminarul din Iași, dar în urma închiderii acestuia în 1948 a trebuit să-și câștige singur existența. Astfel, s-a angajat mai întâi ca supraveghetor la Sfatul popular al orașului Iași (1952), apoi la C.F.R. (1953-1954), iar când Seminarul din Iași s-a redeschis (1956) și-a reluat studiile de teologie. La 1 iunie 1958 a fost consacrat preot la Alba-Iulia. Întorcându-se în Moldova, a fost numit secretar și profesor de greacă și latină la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași (1958-1962), iar între 1962 și 1964 a fost administrator parohial la Iași. Din anul 1964 până în 1997 a fost paroh de Bârgăuani (jud. Neamț), după care s-a stabilit la Parohia Săbăoani, dedicându-se celor care doreau să se împace cu Dumnezeu în sacramentul Spovezii. În Parohia Bârgăuani, a coordonat construirea a trei biserici în filialele Talpa, David și Văleni, precum și construcția casei parohiale din Bârgăuani. Liturghia de înmormântare a fost celebrată de PS Aurel Percă marți, 24 februarie, ora 11.00, la Săbăoani.
- Pr. Vasile Mare, protopop greco-catolic de București, în după-amiaza zilei de joi, 5 februarie, a decedat în Spitalul Colentina din București. Înmormântarea a avut loc duminică, 8 februarie, în cimitirul Bellu Catolic din București. S-a născut în localitatea Vezendiu (jud. Satu Mare) în ziua de 20 aprilie 1919. În 1946, în ziua de 24 februarie, ÎPS Traian Frențiu îl hirotonește întru preoție la Blaj. Este trimis la București ca preot ajutor în Parohia "Sf. Vasile". După interzicerea Bisericii Greco-Catolice lucrează ca portar, cantaragiu, șef de depozit, dulgher... În iulie 1951 este arestat și condamnat la cinci ani de închisoare, fiind eliberat în octombrie 1955. Între anii 1982 și 1984, a făcut noviciatul cu pr. Iosif Sabău, iar pe 8 septembrie 1984 a depus profesiunea simplă în Ordinul Franciscan, pe care apoi a reînnoit-o în 1987. În ziua de 4 octombrie 1990, a făcut profesiunea solemnă. Necesitățile refacerii fostului Vicariat Greco-Catolic de București i-au determinat pe superiori să-l lase pe pr. Vasile să activeze în capitală, dar rămânând într-o constantă și fidelă legătură cu provincia.
- În după-amiaza zilei de vineri, 13 februarie, sora Letiția (Rodica) Dudău din Congregația Surorilor Franciscane Misionare de Assisi a fost chemată în casa Tatălui, răpusă de o pneumonie virală. S-a născut în orașul Fălticeni, jud. Suceava, la 17 aprilie 1971, fiind ultimul copil al familiei Vasile și Zamfira Dudău. Deoarece se afla în Italia, a fost înmormântată în cimitirul din Assisi la 16 februarie 2004, după o celebrare care a avut loc în capela "Santa Caterina" din bazilica inferioară "Sfântul Francisc". În ziua de 17 aprilie 2004, zi în care ar fi trebuit să împlinească 33 de ani, în biserica "Sfânta Elena" din București, la ora 17.00, va fi celebrată sfânta Liturghie pentru odihna veșnică a ei.
Să se odihnească în pace!