Victorii sau înfrângeri?
Ne este cunoscut episodul din viața lui Ștefan cel Mare, când învins într-o bătălie se întoarce de pe câmpul de luptă, frânt de oboseală pentru a găsi adăpost și odihnă în castelul mamei. Spre surprinderea lui, mama nu vrea să-l primească și nici nu vrea să-l recunoască de fiu. Nu acceptă un fiu învins: "De ești tu acela, nu sunt mumă eu" ...Decât un fiu învins mai degrabă unul sacrificat: "Du-te la oștire, pentru țară mori și-ți va fi mormântu-ncoronat cu flori".
A devenit un lucru obișnuit ca fiii să se întoarcă acasă după miezul nopții, spre dimineață, mai ales la final de săptămână. Se întorc învinși sau se întorc victorioși? Sunt înfrângeri și înfrângeri, victorii și victorii. Unele se văd altele nu.
Tinerii au locurile lor, de unde se întorc istoviți, frânți de oboseală, locuri care au o oarecare asemănare cu câmpurile de luptă ale lui Ștefan. E multă mișcare în acele locuri și sunt multe strigăte. Drept săbii sunt razele de lumini care taie văzduhul. Lumini albe și roșii, de care încerci să-ți ferești ochii, ca oștenii de săbii. Sunete cu mulți decibeli care se aud până departe. Multă transpirație. Or fi și căderi? Înfrângeri? Victorii? Sau e o distracție nevinovată? Bine ar fi să putem vorbi doar de distracții nevinovate. Cine cunoaște un pic viața sufletească a oamenilor poate ușor să identifice căderile, înfrângerile în câmpul moral. Întunericul e folosit drept văl pentru ca să nu se vadă căderile. Se verifică din nou cuvintele Scripturii: "Au iubit mai mult întunericul și nu au venit la lumină pentru ca să nu se vadă că faptele lor sunt rele".
Întorcându-se acasă, tinerii nu cerșesc intrarea în casă cum a făcut Ștefan cel Mare pentru că au cheia lor și pot intra oricând, la orice oră. Nu mai are loc un dialog între ei și mame pentru că mamele nu mai sunt interesate dacă fiii lor se întorc victorioși sau înfrânți. Fiii nu pretind decât un singur lucru: dreptul la libertate. Dreptul de a dormi ziua și de a fi treaz noaptea. E dreptul de a trăi viața în România după ora Americii. Când acolo e noapte la noi e ziuă. E dreptul tinerilor câștigat cândva după mari conflicte cu părinții. De atunci s-a creat un fel de zid între ei și părinți și fiecare își vede de viața lui. Fiii își ascund înfrângerile de pe câmpurile lor de luptă și nu povestesc părinților așa ceva. Ei nu se bat cu turcii ca Ștefan, au alte bătălii pe câmpul moralității, unde nu se poate spune că obțin mari victorii, ci mari înfrângeri. Ei nu construiesc biserici cum făcea Ștefan cel Mare după orice victorie. Victoriile le cam lipsesc. Nici măcar nu merg la biserică, pentru că sunt prea obosiți. Se irită foarte mult dacă părinții le sugerează că ar trebui să mai frecventeze și lăcașul sfânt, să-și mărturisească din când în când păcatele.
Profesorii în școli se plâng de elevii lor că nu-i mai pot stăpâni, că au depășit orice măsură. Nota scăzută la purtare nu schimbă mare lucru. Dacă mai există câte unul care nu se înregimentează în grupul degradant e privit ca o excepție și are de suportat avalanșe de apostrofări din partea colegilor. Am întâlnit persoane care nu au mai suportat mediul infect dintr-un liceu, căutând un loc în altă parte pentru a se transfera. Sunt necesari gardieni, jandarmi prin curțile școlilor pentru ca să mai fie stopat răul. Unde dispare teama de Dumnezeu avem nevoie din ce în ce mai mulți jandarmi, ca viața să fie cât de cât acceptabilă. Dar ce ne facem când și jandarmii se coalizează cu răul?
Răul trebuie stopat în fașă. Ne trebuie mame care să știu să intervină din timp pentru a imprima copiilor o educație nobilă care să reziste peste ani. Ne trebuie mame care să deschidă porțile divinului pentru copiii lor, căci altfel fiecare va fi cu cheia lui și va deschide porți pe care va năvăli avalanșa răului.
Pr. Eugen Budău