A face binele
Eugenia Ravasco
În ziua de 27 aprilie 2003, papa Ioan Paul al II-lea a beatificat-o, alături de Giacomo Alberione, Marco d'Aviano, Maria Cristina Brando, Maria Domenica Mantovani, Giulia Salzano, și pe Eugenia Ravasco (1845-1900), fecioară, fondatoare a Congregației Fiicele Preasfintelor Inimi a lui Isus și a Mariei.
Eugenia Ravasco s-a născut la Milano la 4 ianuarie 1845 și este a treia din cele șase fiice ale bancherului genovez Francesco Matteo și a nobilei doamne Carolina Mozzoni Frosconi. A fost botezată în bazilica "Sfânta Maria a Patimii" și a primit numele de Eugenia-Maria. În 1848, după moartea tinerei soții, tatăl s-a întors la Genova. Eugenia a rămas la Milano, împreună cu sora sa Constanța și au fost date în grija mătușii lor Marietta Anselmi. Ea, precum o mamă adevărată, s-a îngrijit de creșterea lor, educându-le cu iubire, dar și cu fermitate. Eugenia, plină de viață și expansivă, a considerat-o drept mamă și s-a apropiat foarte mult de ea. În 1852 s-a întâlnit cu toată familia la Genova, unde s-au stabilit definitiv. Aici l-a întâlnit pe unchiul Luigi Ravasco care a luat parte, de asemenea, la formarea ei.
După trei ani, în martie 1855, a murit și tatăl. Unchiul, Luigi Ravasco, bancher și creștin convins, dorește să ia în grija sa pe nepoții orfani.
La 21 iunie 1855, în biserica "Sf. Ambrozie" din Genova, la zece ani, a primit prima sfântă Împărtășanie și Mirul. Din acea zi s-a simțit mai atrasă de misterul prezenței lui Isus în Euharistie, încât dacă trecea prin fața unei biserici, intra pentru a adora preasfântul Sacrament. Cultul pentru sfânta Euharistie devine un punct principal al spiritualității sale, împreună cu devoțiunea către inima lui Isus și a Mariei Neprihănite.
La 31 mai 1863, în biserica "Sfânta Sabina" din Genova, unde intrase pentru a-l saluta pe Isus euharisticul, printre cuvintele preotului care în acel moment vorbea credincioșilor, Eugenia Ravasco înțelege invitația divină la "a se consacra pentru a face binele din iubire pentru inima lui Isus". A fost evenimentul care i-a iluminat viitorul și i-a schimbat viața. Sub îndrumarea directorului spiritual a încredințat, fără rezerve, la dispoziția lui Dumnezeu toate forțele minții și ale inimii.
La 6 decembrie 1868, la 23 de ani, a fondat Congregația Fiicele Preasfintelor Inimi a lui Isus și a Mariei, cu misiunea de "a face binele", în special pentru tineri. Proiectul educativ al maicii Ravasco era de a educa tinerii și de a-i forma la o viață creștină solidă, deschisă, pentru a fi "cetățeni cinstiți în mijlocul societății și sfinți în cer"; a dorit să-i educe, propunându-le lor sfințenia ca scop al vieții.
În anul 1884, împreună cu alte surori, Eugenia Ravasco a făcut profesiunea perpetuă. A lucrat mult pentru dezvoltarea și consolidarea institutului care, aprobat de Biserica diecezană, a devenit de drept pontifical în 1909. Țelul său în viață era "a trăi abandonată lui Dumnezeu și în mâinile Mariei Neprihănite".
În 1892 a reușit, cu prețul a numeroase sacrificii și umilințe, construirea unui edificiu în piața Carignano din Genova, cu numele "Casa pentru tinerele lucrătoare". Cu doi ani înainte de a muri, încrezătoare în providența divină, a construit un teatru pentru momentele de relaxare ale tinerelor din oratoriu și ale numeroaselor asociații ale institutului, inspirându-le bucuria unei atmosfere educative mai bună: "Fiți bucuroase - repeta - distrați-vă, dar sănătos..."; și către surori: "Bucuria voastră atrage alte inimi să se încredințeze Domnului".
Eugenia Ravasco a murit la Genova, la 55 de ani, în casa mamă a institutului, în dimineața de 30 decembrie 1900. Cuvintele sale de rămas bun au fost: "Vă las toate în inima lui Isus".
În 1948, cardinalul Giuseppe Siri, arhiepiscopul de Genova, a introdus cauza de beatificare. La 1 iulie 2000, anul jubiliar, papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut eroicitatea virtuților și a declarat-o venerabilă.