Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Cine primește premiul?

La 14 februarie, Marco Pantani, campion la ciclism, a fost găsit mort într-o cameră de hotel din orașul Rimini. Evenimentul a provocat o avalanșă de comentarii în presă. Mons. Carlo Mazza, responsabilul Oficiului de Sport din cadrul Conferinței Episcopale Italiene a comentat în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Vatican acest tragic eveniment. Comentariul, transmis și în limba română (marți, 17 februarie), pus la dispoziție de Mons. Anton Lucaci, este relevant și pentru spațiul românesc care în domeniul sportului este plin de scandaluri.

În Italia a suscitat emoții de durere, dar și profundă dezorientare moartea renumitului ciclist Marco Pantani. Trupul neînsuflețit al campionului de ciclism, poate cel mai mare după timpurile de glorie ale lui Coppi și Bartali, a fost găsit sâmbătă seara, 14 februarie, într-un hotel rezidențial din orașul Rimini, în care atletul se izolase din ziua de 9 februarie. O progresivă detașare de viață însoțită de consumul de substanțe toxice ar putea constitui cauza care a declanșat un posibil gest tragic. Ipoteza rămâne de verificat. Totul depinde de cercetările conduse de magistratură și de rezultatele autopsiei. În legătură cu acest dureros episod rezumăm, în continuare, avertismentul din partea episcopatului italian.

"Un campion care a suscitat entuziasmul și bucuria mulțimilor". Astfel îl amintește pe Marco Pantani, responsabilul Oficiului de Sport din cadrul Conferinței Episcopale Italiene, Mons. Carlo Mazza, care invită la a reflecta asupra faptului că în lumea sportului lipsesc persoane care să se gândească la "binele atleților"; recheamă necesitatea "unei întoarceri la sportul adevărat", fără medicamente și doping, și reclamă exemple de atleți de propus tinerilor. "Moartea lui Pantani, a spus Mons. Mazza într-un interviu pentru Radio Vatican, este un eveniment care ne dă de gândit profund asupra sportului, asupra acelor activități nesportive care din păcate inundă sportul italian. Cred, a spus el, că există un deficit de umanitate. Am simțit mereu această carență. Desigur, în fața acestui eveniment, trebuie să ne dăm totuși seama de faptul că pentru a fi uman, sportul are nevoie de oameni experți în umanitate, de persoane adevărate care urmăresc binele adevărat al atletului. Acest lucru lipsește. Mi-ar plăcea să-l amintesc ca un campion, a adăugat, pentru ceea ce a fost în stare să ofere iubitorilor de sport. Duminica trecută la sfânta Liturghie, i-am îndemnat pe credincioși să se roage pentru ca rugăciunea să fie, oarecum, o «recompensare» pentru ceea ce el a dat atâtor mulțimi de oameni: o bucurie incredibilă, imensă. Orice atlet poate lua pildă de la el în privința acestor aspecte. În al doilea rând, trebuie să deosebim mereu gestul sportiv, abilitatea sportivă, marile talente, de ceea ce nu este sportiv, de toate acele interferențe, de introducerea unor produse farmaceutice și mari sume de bani care mai de vreme sau mai târziu distrug sportul. Al treilea: trebuie să facem să crească persoane care au vocația sportului curat, modele pentru copii și tineri; să ne străduim ca sportul să dea persoanelor forță, într-un anume mod, de a reuși în viață, chiar și atunci când pierd". În presă se comentează că, altminteri, există riscul de a fi campioni în ciclism, dar nu în viață, campioni ai pedalelor, dar nu ai mersului normal, pe jos, printre oamenii de rând în viața de fiecare zi și fără aplauze. De altfel, campionul italian declarase într-o zi la televiziune: "Folosesc bicicleta, deoarece nu știu să merg". Este o mărturisire onestă și profundă. Dar e mărturisirea unei neputințe. Cursa cu bicicleta, ca și cu orice alt mijloc, poate fi sintomul unei fugi, al fugii de sine, pentru a scăpa de solitudine. Este bine știut că sportul nu epuizează tot sensul existenței.

Comparând viața cu o cursă, apostolul neamurilor scria corintenilor: "Nu știți voi că cei care aleargă pe stadion, toți aleargă, însă numai unul primește premiul? Alergați în așa fel ca să-l câștigați" (1Cor 9,24).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat