Grijă pentru copii
Mesajul pentru Postul Mare
"Oricine primește un copil în numele meu, pe mine mă primește" (Mt 18,5) - aceasta este tema mesajului papei Ioan Paul al II-lea pentru Postul Mare, semnat la 8 decembrie 2003 și dat publicității la 29 ianuarie. Mesajul adresează din nou credincioșilor chemarea la o convertire radicală, plină de încredere în milostivirea divină.
"Tema din acest an - «Oricine primește un copil în numele meu, pe mine mă primește» (Mt 18,5) - oferă oportunitatea de a reflecta asupra condiției copiilor (...). Cuvintele lui Isus constituie un îndemn la a analiza cum sunt tratați copiii în familiile noastre, în societatea civilă și în Biserică", afirmă suveranul pontif în primele rânduri ale mesajului.
"Isus i-a iubit pe copii și i-a preferat «pentru simplitatea lor și pentru bucuria lor de a trăi, pentru spontaneitatea lor, și pentru credința lor plină de uimire» (Angelus din 18 decembrie 1994). De aceea el a voit ca toată comunitatea să-și deschidă brațele și inima spre ei ca spre el însuși: «Oricine primește un copil în numele meu, pe mine mă primește» (Mt 18,5). Alături de copii Isus îi așază pe «frații mai mici», adică pe cei săraci, nevoiași, înfometați și însetați, străini, goi, bolnavi, închiși. A-i primi și a-i iubi, sau, dimpotrivă a-i trata cu indiferență și a-i refuza, înseamnă a avea față de el aceeași atitudine, deoarece el se face prezent într-un mod deosebit în ei".
În anii vieții sale publice Isus a repetat în mai multe rânduri că numai cei care știu să se facă asemenea pruncilor vor intra în împărăția cerurilor. "Cine se va umili asemenea acestui copil acela va fi cel mai mare în împărăția cerurilor" (Mt 18,4). Cele două aspecte ale unei singure învățături, pe care Domnul o reînnoiește discipolilor săi în acest timp al nostru, sunt: a se face "mici" și "a primi" pe cei mici. Suveranul pontif afirmă că "numai cine se face «mic» este în măsură să-i primească cu iubire pe frații mai «mici»".
"Aș vrea să amintesc aici pe părinții care nu ezită să se îngrijească de o familie numeroasă, pe mamele și tații care, în loc să considere ca prioritate căutarea succesului în profesie și în carieră, se îngrijesc să le transmită fiilor acele valori umane și religioase care dau un adevărat sens vieții. Mă gândesc cu o admirație plină de recunoștință la aceia care se îngrijesc de formarea copiilor aflați în dificultate și care ușurează suferințele copiilor și ale rudelor lor provocate de conflicte și de violență, de lipsa de hrană și de apă, de o emigrare forțată și de atâtea forme de nedreptate existente în lume".
"Pe lângă atâta generozitate - observă suveranul pontif - trebuie să notăm însă și egoismul acelora care nu-i «primesc» pe copii". Există minori care sunt răniți profund de violența adulților, iar omenirea nu poate închide ochii în fața unei drame atât de îngrijorătoare.
"Ce rău au făcut acești copii pentru a merita atâta suferință? Numai credința ne ajută să pătrundem într-un abis de durere atât de profund", adaugă papa.
"Iubiți frați și surori, să începem cu încredere itinerarul Postului Mare însuflețiți de o mai intensă rugăciune, pocăință și atenție față de cei nevoiași". Sfântul Părinte dorește într-un mod deosebit ca acest timp al Postului Mare să fie o ocazie folositoare pentru a acorda o mai mare grijă copiilor în propriul ambient familial și social, căci ei sunt viitorul omenirii.
În încheierea mesajului, papa ne îndeamnă să repetăm des în acest timp sfânt rugăciunea "Tatăl nostru", căci "spunându-i lui Dumnezeu «Tatăl nostru», ne vom da seama că suntem fiii săi și ne vom simți frați între noi". "Postul Mare să fie, într-un mod deosebit, o ocazie folositoare pentru a acorda o mai mare grijă copiilor, în propriul ambient familial și social: ei sunt viitorul omenirii".