Imperativ dumnezeiesc
Este bine știut că deja primul cuplu uman, creat de Dumnezeu cu minte și voință, nu a ascultat de porunca dată de Creator. Neascultarea i-a făcut să piardă armonia paradisului, fiind alungați din el și chiar blestemați. Urmașii lor moștenesc acest păcat strămoșesc.
În orice ființă umană există înclinația spre neascultare, spre păcat. Urmând-o, se comite o acțiune centrifugă, de îndepărtare de Dumnezeu. Asemenea "fiului risipitor", orice păcătos, plictisit parcă de "bunurile de acasă", le lasă baltă și pleacă în țara îndepărtată a relelor.
Cum însă Dumnezeu nu vrea moartea păcătoșilor, "când a venit împlinirea timpului, l-a trimis în lume pe Fiul său, născut din femeie, născut sub Lege, ca să-i răscumpere pe cei care sunt sub Lege ca să primim înfierea" (Gal 4,4-5).
De aproape două milenii, glasul Fiului lui Dumnezeu răsună în lume: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!". Veniți la mine, toți cei care oftați sub povara răutăților! Învățați de la mine blândețea și smerenia! Tatăl ceresc se gândește mereu la voi. Vă așteaptă să vă întoarceți la casa părintească, pentru a nu pieri de lipsă și de foame. Pentru voi e gata să sacrifice vițelul cel mai bun, să vă îmbrățișeze, să se bucure cu voi în societatea tuturor celor de bunăvoință.
Dacă păcatul înseamnă acțiune centrifugă, convertirea este centripetă, îndreptarea spre Dumnezeu, centrul existenței, autorul vieții, izvorul sfințeniei, al harului și al păcii. Tatăl ceresc îl recomandă și azi pe trimisul său, așa cum a făcut la botezul acestuia în râul Iordan și pe muntele schimbării la față: "Acesta este Fiul meu cel iubit... ascultați de el!" (Mt 3,17;17,5).
Timpul prielnic al pregătirii sfintelor Paști ne stă la îndemână. Preocuparea de rostul pentru care am fost creați, în lumina cuvântului lui Dumnezeu, rugăciunea, renunțarea la bunuri personale în favoarea celor care îndură foame, toate acestea ne vor antrena mai mult decât în trecut, deciși ca salutul "Cristos a înviat!" să fie realizat în "Și eu voi învia!".