Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Curier juridic -

Legea și dreptul tău

- Focșa I. (Oradea). "În luna noiembrie 2003 am cumpărat un apartament de la o persoană din oraș, iar cu ocazia încheierii actelor la notariat, vânzătorul și-a rezervat un drept de abitație pentru o lună de zile. Deși termenul a expirat, acesta refuză să părăsească locuința, iar eu sunt nevoit să locuiesc împreună cu familia mea la rude, la 10 km de oraș. Cum aș putea să intru în locuință?"

În cazul în care vânzătorul refuză să părăsească locuința, proprietatea dv., aveți posibilitatea să vă adresați cu o cerere la Judecătoria din Oradea prin care să solicitați evacuarea persoanelor care vă ocupă fără nici un drept apartamentul. Deoarece din ceea ce ne-ați scris rezultă că termenul de abitație a expirat în luna decembrie, aveți posibilitatea să solicitați, în regim de urgență, pe calea ordonanței președințiale, evacuarea pârâtului. Cererea pe care o veți adresa Judecătoriei Oradea urmează să o timbrați cu o taxă de timbru de 171.000 lei și un timbru judiciar de 3.000 lei. De asemenea, fie cu acte, fie cu martori urmează să dovediți starea de urgență în care vă aflați: nu aveți unde locui, copiii învață în oraș, iar dv. locuiți la 10 km de Oradea etc.

- Balan I. (Iași) "În anul 1992 am promovat la Judecătoria Iași o acțiune de pretenții prin care am solicitat de la niște rude o sumă de bani, reprezentând contravaloarea unor bunuri distruse. Dosarul a fost suspendat până în anul 2003, deoarece au fost introduse mai multe acțiuni care aveau legătură cu dosarul suspendat. În septembrie 2003, Judecătoria Iași ne-a admis acțiunea, dar împotriva acestei hotărâri s-a declarat recurs, iar dosarul în loc să se judece la Iași, a plecat în recurs la București".

Din ceea ce ne-ați scris rezultă că sunteți nemulțumit că dosarul dv. în loc să fie judecat de o instanță de la Iași, a plecat la București, la intervenția adversarilor. Vă informăm însă că în conformitate cu noile modificări din legislația civilă, recursurile civile sunt judecate de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar doar în anumite cazuri expres prevăzute de lege acestea sunt judecate fie de Tribunalul Iași, fie de Curtea de Apel Iași. În cazul în care dosarul dv. ar fi fost soluționat înainte de 28 august 2003, adică anterior intrării în vigoare a noii ordonanțe, atunci recursul dv. ar fi fost soluționat de Tribunalul Iași. De asemenea, precizăm că apelurile declarate împotriva sentințelor civile pronunțate de judecătorii sunt soluționate de curtea de apel la care este arondată judecătoria care a pronunțat sentința.

- C.M. (Șcheia) "Deși am titlu de proprietate încă din anul 1995, nu am putut să intru în posesia terenului pentru că vecinul meu nu-mi dă voie sub pretextul că este terenul lui, deoarece l-a stăpânit în timpul C.A.P. -ului".

Pentru a intra în posesia terenului trebuie să faceți o acțiune în revendicare prin care să solicitați ca vecinul dv. să fie obligat de către instanța de judecată să vă lase terenul în deplină proprietate și posesie. În cadrul acestui proces veți solicita efectuarea unei expertize care va identifica suprafața de teren și va constata dacă vecinul stăpânește terenul menționat de dv. și trecut în titlu de proprietate. După terminarea procesului de revendicare, vă veți adresa unui executor judecătoresc care va aduce la îndeplinire hotărârea judecătorească.

- Lungu Mircea (Schineni). "După sărbătorile de iarnă, când m-am întors la serviciu, eu și alți colegi am fost informați că ne-a fost desfăcut contractul de muncă, fără a ni se da alte explicații. După trei zile am primit acasă, o decizie prin care se arată că mi-a fost desfăcut contractul de muncă".

Ar fi fost foarte bine dacă o dată cu scrisoarea dv. ați fi trimis pe adresa redacției și o copie xerox de pe acea decizie pentru a vă da informații complete. Din ceea ce ne-ați scris dv., rezultă că decizia prin care v-a fost desfăcut contractul de muncă este nelegală întrucât ea trebuia să cuprindă motivele de fapt și de drept care au fost avute în vedere la data emiterii ei. Această decizie trebuie să o contestați la Tribunalul Bacău în termen de 30 de zile de la data comunicării ei și puteți solicita reîncadrarea dv. pe funcția avută anterior desfacerii contractului de muncă, precum și plata drepturilor salariale care vi se cuvin până la data reîncadrării efective.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat