Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Educarea la pace

Ziua Mondială a Păcii

La 1 ianuarie este Ziua Mondială a Păcii (a XXXVII-a). Începând cu 1968, Sfântul Părinte dă cu această ocazie un mesaj adresat tuturor oamenilor de bunăvoință. În cele zece numere din mesajul de anul acesta Ioan Paul al II-lea spune că educarea la pace înseamnă a arăta că aceasta este posibilă, respectând dreptul internațional. Este astăzi un mesaj "mai urgent ca oricând..., deoarece oamenii, în fața tragediilor care continuă să lovească omenirea, sunt tentați să cadă în fatalism, ca și cum pacea ar fi un ideal ce nu poate fi atins".

Unsprezece mesaje au fost adresate lumii de papa Paul al VI-lea. Acestea "au trasat în mod progresiv coordonatele drumului care trebuie parcurs pentru a atinge idealul păcii". Ioan Paul al II-lea în cei 25 de ani de pontificat a adresat și el lumii mesaje pentru pace (primul în 1979, cu titlul: "Pentru a ajunge la pace, să educăm la pace"). "S-a născut astfel o sinteză a doctrinei despre pace, care este un fel de abecedar despre această temă fundamentală: un abecedar ușor de înțeles pentru cine are sufletul bine pregătit, dar în același timp extrem de exigent pentru fiecare persoană sensibilă față de soarta omenirii".

Mesajul de anul acesta le este adresat șefilor de state, juriștilor, educatorilor tineretului, bărbaților și femeilor care sunt tentați să recurgă la inacceptabilul instrument al terorismului. Succesorul lui Petru le strigă tuturor: "Și astăzi, la începutul noului an 2004, pacea rămâne posibilă. Și dacă este posibilă, pacea este și o obligație!"

Mesajul, intitulat "O angajare tot mai actuală: educarea la pace", constituie într-un fel o sinteză a mesajelor scrise cu aceeași ocazie de către papa Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea. Este deosebit de semnificativ faptul că Sfântul Părinte a schimbat titlul textului, după ce Biroul de Presă al Sfântului Scaun anunțase că tema va fi "Dreptul internațional, un drum de pace". Biserica, subliniază papa, "a învățat mereu și învață și astăzi o axiomă foarte simplă: pacea este posibilă. Ba chiar Biserica nu obosește să repete: pacea este o obligație. Ea trebuie clădită pe cele patru coloane indicate de fericitul Ioan al XXIII-lea în enciclica Pacem in terris, adică pe adevăr, dreptate, iubire și libertate".

Educarea la pace implică "cu o urgență deosebită necesitatea de a îndruma indivizii și popoarele să respecte ordinea internațională și să respecte angajamentele luate de autorități, care îi reprezintă în mod legitim". "Se dovedește a fi oportun să amintim această regulă fundamentală, mai ales în momentele în care se observă tentația de a face apel mai degrabă la dreptul forței decât la forța dreptului". Mesajul amintește motivele care au dus la constituirea Organizației Națiunilor Unite cu un Consiliu de Securitate.

În final, Sfântul Părinte spune că "pentru instaurarea adevăratei păci în lume, dreptatea trebuie să afle împlinirea sa în iubire".

Pr. Cornel Cadar

* * *

"Fericiți făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu" (Mt 5,9). Cum ar putea avea rezonanțe atât de intense în inima omului aceste cuvinte, care invită la a lucra în imensul teren al păcii, dacă nu ar corespunde unei dorințe și unei speranțe care sunt vii în noi fără a putea fi distruse? Și din ce motiv făuritorii de pace vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu, dacă nu pentru că el prin natura sa este Dumnezeul păcii?

La începutul noului an vreau să amintesc femeilor și bărbaților de orice limbă, religie și cultură vechea maximă: "Omnia vincit amor" (Iubirea învinge totul). Da, iubiți frați și surori din orice parte a lumii, în cele din urmă iubirea va învinge! Fiecare să se angajeze să grăbească această biruință. De fapt, spre ea tânjește inima tuturor.

Din mesajul pentru pace 2004



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat