Tradiții ewe (togoleze)
Întâlnim în societatea togoleză tradiții care se transmit pe cale orală din tată în fiu. În sate există diferite clanuri, fiecare formând propriul cartier, iar între aceste cartiere există o colaborare firească.
Conducerea satului revine unuia dintre cartierele cele mai vechi. Între familiile cartierului există solidaritatea care este favorizată de interesele comune ale acestora. În același timp, ele tind să stabilească relații matrimoniale cu membrii celorlalte cartiere, convinși că lărgirea contactelor (relațiilor) constituie fundamentul păcii. Prin intermediul bătrânilor, care constituie fundamentul, inima clanului, fiecare cartier își transmite istoria proprie către generațiile tinere, care reprezintă continuitatea vieții. Între acești doi poli esențiali se situează și evoluează ceilalți membri ai familiei, unde cei mai importanți sunt tații, mătușile și fetele care se pregătesc să se mărite.
Acestea părăsesc familia paternală pentru a intra în familia soțului. O dată ce ele vor încheia datoria lor de mame ale copiilor soților, aceste femei, acum în vârstă, vor putea să se întoarcă, dacă ele vor, în casa copilăriei, unde pot să-și exercite rolul de mătuși. Acest rol foarte stimat le asociază pe drept șefului familiei, care, de obicei, este un bătrân. El a trăit toată viața în sânul familiei, a văzut născându-se toții membrii actuali ai familiei. Este persoana cea mai aptă de a conduce și, prin autoritatea sa, impune respect asupra tuturor.
Și mătușile care au trăit în diferite clanuri au experiența lor, foarte hotărâtoare în luarea unor decizii importante. De aceea, părerile lor sunt luate în considerație și participarea lor este considerată indispensabilă. Astfel, femeia își găsește toată plenitudinea. Chiar dacă sistemul matrimonial este cel patriliniar, totuși se accentuează rolul femeii.
Concepția ideală despre familie este structurată sub autoritatea masculină.
Crizele specifice vârstei adolescente se remarcă atunci când foarte mulți tineri se hotărăsc să se despartă de familie și să trăiască singuri. Uneori ei sunt cei care sprijină familia atât financiar, cât și moral.
Poligamia este întâlnită foarte des, chiar dacă astăzi mai există tineri care se decid să fie monogami.
Unitatea familiei este ținută adeseori de nașterile numeroase de copii, în special a gemenilor.
Copiii sunt bogăția familiei. Gemenii sunt considerați ființe sacre, care aparțin în același timp familiei umane, dar și naturii. Se crede că ei au o viață complexă plină de dinamism, dar și de tensiuni malefice. Nașterea lor în familie este interpretată ca un eveniment de fericire, dar suscită în același timp manifestarea unei puteri misterioase care depășește posibilitatea de înțelegere a omului african.
Cel care conduce familia este tatăl, care ajută fiecare fiu al său să-și împlinească menirea.
Și dacă oamenii se nasc și mor ca anii care dispar și revin, timpul vechi este din contra ireversibil, și la rădăcina acestui timp se află "Tatăl ceresc" prin excelență, în ewe (limba locală) "Ata Mawu" ("Dumnezeu Tatăl"), care este motivul existenței întregii umanități.
Mihaela Gherghelucă