Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

"Inter mirifica" - 40 de ani

Interviu cu Mons. John Foley

La 4 decembrie 2003 s-au împlinit 40 de ani de la promulgarea decretului Conciliului al II-lea din Vatican "Inter mirifica", despre instrumentele de comunicare socială: prin acest document Biserica cerea în mod solemn mijloacelor de comunicare în masă să lucreze spre binele și progresul omenirii, iar autorităților politice să garanteze libertatea de informație, respectând legile morale, drepturile și demnitatea omului. Decretul îi invita cu hotărâre pe catolici să utilizeze aceste instrumente pentru a răspândi evanghelia. Despre acest eveniment a dat un interviu la radio Vatican Mons. John Foley, președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale. Redăm o parte din interviul acestuia preluat de pe www.catholica.ro.

- Ce vă amintiți despre promulgarea decretului "Inter mirifica"?

Îmi amintesc de acea zi ca și cum ar fi fost ieri, pentru că eram prezent în bazilica "Sfântul Petru" pentru promulgarea decretului "Inter mirifica": eram în acea perioadă preot student aici, la Roma, și jurnalist. Eram foarte fericit că pentru întâia oară un conciliu vorbea despre mijloacele de comunicare. În "Inter mirifica" se cer trei lucruri: primul, un dicaster în Curia Romană pentru a trata toate temele legate de mijloacele de comunicare, și iată că astăzi avem Consiliul Pontifical pentru Comunicații Sociale. În acea zi de acum 40 de ani, în bazilica "Sfântul Petru", nu-mi puteam imagina că într-o zi voi fi tocmai eu la conducerea acelui dicaster! Al doilea lucru, pregătirea unei instrucțiuni pastorale, care a fost publicată apoi în 1971: "Communio et progressio", magna charta a Bisericii în domeniul comunicațiilor. Al treilea lucru cerut de "Inter mirifica" era instituirea Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale. Această zi este celebrată în fiecare an, cu roade pozitive, și cred că "Inter mirifica" a sensibilizat Biserica să utilizeze mijloacele de comunicare în mod tot mai inteligent.

- Ce evoluție a avut utilizarea mass-media în evanghelizare?

Este, desigur, un lucru care privește lumea întreagă. Eu am văzut, totuși, un declin în ceea ce privește deschiderea mijloacelor publice sau private către mesajul religios, dar am văzut și o dezvoltare a prezenței Bisericii cu mijloace proprii, îndeosebi în America Latină, în Europa, și acum în Africa, printr-un radio catolic... Cred că în fiecare ambient Biserica urmărește să atingă inimile creștinilor și ale celorlalți prin mijloacele de comunicare socială. Ar fi bine să poată face mereu mai mult; trebuie să facă mereu mai mult!

- După opinia dv., în ce fel s-ar putea realiza acest lucru?

Eu am văzut aici în Italia, de exemplu, faptul că există spoturi prin care se cere persoanelor să semnaleze atribuirea procentului de opt la mie pentru Biserica Catolică; de ce noi nu putem avea spoturi pentru a îndemna lumea să se întoarcă la Biserică? Cred că putem și trebuie să utilizăm publicitatea și alte mijloace pentru o activitate mai inteligentă și creativă de evanghelizare, pentru a atinge inimile oamenilor și pentru a le oferi mesajul vieții veșnice.


Dialog teologic

Revista Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, "Dialog teologic", a ajuns la numărul 11. Intitulat "Conciliul al II-lea din Vatican. Adieri peste cortină", volumul de 144 de pagini este dedicat aniversării a 40 de ani de la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican (11 octombrie 1962). Studiile din acest număr al revistei "Dialog teologic" urmăresc cu precădere modul în care conciliul și documentele sale au fost receptate în Biserica Catolică din România, peste "cortina de fier" a regimului comunist. Alături de aceste studii, mărturiile celor care s-au aflat în prima linie în anii conciliari, precum și a celor care s-au străduit să introducă și în Biserica Catolică din România suflul nou al conciliului dau o notă deosebită revistei și invită la lectură și reflecție.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat