Mănăstirea "Don Orione"
În ziua de 20 martie va fi sfințit întregul complex al Mănăstirii "Don Orione" din Iași. Duminică, 18 ianuarie, în capela mănăstirii, închinată Maicii Bunului Sfat, s-a celebrat prima sfântă Liturghie publică. Începând de la această dată se celebrează o sfântă Liturghie duminicală la ora 9.00.
Scopul principal al Mănăstirii "Don Orione" este formarea seminariștilor la viața de călugărie și preoție. În același timp, mănăstirea oferă posibilitatea celebrării unor zile de reculegere, exerciții spirituale, dar și a altor momente de formare spirituală (precum "lectio divina", adorație etc.) pentru toți cei interesați. Tot în cadrul mănăstirii există spații, interioare și exterioare, special amenajate, dedicate oratoriului. Începând cu 25 ianuarie aici se desfășoară, pentru toate vârstele, diferite activități: momente de formare umană, spirituală etc. În apropiere mai există două mici clădiri în cadrul cărora, într-un viitor apropiat, se vor desfășura activități pentru orfani și alcoolici. (Mănăstirea este amplasată pe șoseaua Rediu Tătar, nr. 23, 700546-Iași; tel. 0232/266525; 0722/538895; fax 0232/214197; e-mail: don_orione@mail.dntis.ro).
Cei ce se ocupă de aceste activități sunt membri ai Congregației "Mica Operă a Divinei Providențe", înființată în Italia de părintele Luigi Orione, care va fi canonizat anul acesta de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea.
Don Luigi Orione s-a născut la 23 iunie 1872, la Pontecuratore (Italia). În octombrie 1889, a intrat în Seminarul din Tortona și a fost hirotonit preot la 13 aprilie 1895. Prin programul său a urmărit să fie sanctificați nu numai "sfinți ai Bisericii" ci și "sfinți ai poporului". "Isus, suflete și papa! A trăi și a muri pentru Isus, a se jertfi pentru mântuirea noastră și a altora, a munci și a se epuiza din iubire pentru papa!", acestea au fost idealurile părintelui Luigi Orione. El insista de multe ori ca în congregația întemeiată de el să nu se facă nimic fără rugăciuni către Fecioara Maria. Motoul său îndrăgit era: "Bucură-te, Marie, și mereu înainte! Bucură-te, Marie, și mereu înainte!". A murit la 12 martie 1940.
Familia călugărească pe care a întemeiat-o la 3 iulie 1892, "Mica Operă a Divinei Providențe", este compusă din șase ramuri. Prima o constituie preoții; aceștia îndeplinesc diferite forme de apostolat: evanghelizare, misiune, apostolat cu muncitorii, asistență pentru bolnavi etc. Urmează apoi "Eremiții Divinei Providențe", pentru care a deschis în 1920 sediul lor central, în Mănăstirea "Sfântul Albert, abate". "Frații Ajutători" trăiesc alături de preoți și se dăruiesc operei lucrând în diverse domenii: tipografii, ateliere, oratorii etc. A întemeiat, de asemenea, mai multe ramuri pentru femei: "Micile Surori Misionare ale Carității", a cărei carismă este slujirea lui Cristos în cei săraci și abandonați; "Călugărițele Oarbe, Adoratoarele Sfântului Sacrament"; "Surorile Contemplative ale lui Isus Răstignit" (acesta este cel mai nou mugur în Opera Divinei Providențe, deoarece a apărut la 14 septembrie 1990, la mai bine de 50 de ani de la moartea lui Don Orione).
Congregația este astăzi răspândită în toată lumea. În România este încă din 1991, având acum mai multe centre (Iași, București, Oradea). Carisma pe care o exercită este aceea de a duce pe cei mici, pe cei săraci și întregul popor spre Biserică, spre papa, pentru "instaurare omnia in Christo" (a instaura toate în Cristos), prin cele mai diferite acțiuni caritative, cum ar fi: case pentru persoane cu handicap, școli, misiuni, tineri cu probleme deosebite, orfani, aziluri pentru bătrâni, parohii.