Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Ecumenismul înseamnă viață

Ziua de 25 ianuarie a reprezentat încheierea Octavei de rugăciuni pentru unitatea creștinilor și în Dieceza de Iași. Ce a fost nou în acest an cu privire la întâlnirile ecumenice? Ce au adus ele în plus?

În primul rând noutatea constă în faptul că s-au înmulțit întâlnirile și parcă de la an la an se înregistrează o creștere. În Moldova întâlniri între catolici și ortodocși au fost la Onești, Huși, Roman, Bacău, Iași... În aceste întâlniri au fost implicați ierarhi, preoți, călugări, seminariști, credincioși tineri și adulți, coruri și grupuri corale...

Textele biblice asupra cărora s-a meditat în săptămâna de rugăciune au condus spre tema octavei: "Pacea mea o dau vouă" (In 14,27) - o temă de actualitate: pacea în lume care este zguduită de numeroase conflicte, pacea între comunități, pacea în suflete...

Legat de pace, într-una din serile de rugăciune de la Iași un preot amintea de cuvintele sfântului Francisc de Sales sărbătorit de Biserică la 24 ianuarie. Sfântul i-a răspuns unui student entuziast care l-a întrebat ce ar putea să facă pentru pacea în lume că trebuie să înceapă prin a nu trânti ușa așa tare, sugerând în felul acesta că micile probleme conduc la mari certuri, precum și faptul că marile iubiri sunt făcute din atâtea lucruri mici.

Punctul culminant al întâlnirilor ecumenice de la Iași l-a reprezentat ultimele două seri, când au participat ierarhii Bisericilor Catolică și Ortodoxă: ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, PS Petru Gherghel, episcop de Iași și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

În catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului", sâmbătă, 24 ianuarie, cuvântul de învățătură l-a ținut ÎPS Daniel. Pentru că evanghelia proclamată a fost cu cele zece fecioare, ierarhul a vorbit despre semnificația uleiului și a candelelor: credința activă; credința plină de conținut. "Ecumenismul înseamnă viață, dezbinarea este moarte", a amintit înaltul ierarh. Apoi a spus că împrejurările istorice ne îndeamnă la a continua drumul ecumenic. Sunt multe provocări cărora Bisericile trebuie să le facă față împreună. A apreciat că Biserica Catolică este organizată, de exemplu cu privire la transmiterea știrilor pe situri care sunt preluate și de Biserica Ortodoxă. A spus că marea majoritate a credincioșilor ortodocși plecați în străinătate s-au bucurat și se bucură de sprijinul Bisericii Catolice.

În catedrala mitropolitană ortodoxă veche, cuvântul de învățătură a fost ținut duminică, 25 ianuarie, de către PS Petru Gherghel. După ce a făcut un rezumat al celor opt zile, episcopul de Iași a spus: "Trebuie să pornim la drum..." "De ce este nevoie de inițiative comune ecumenice? De ce trebuie să ne apropiem unii de alții în drumul credinței noastre?!" - a întrebat episcopul. "Ca să fim mai tari, ca să fim mai puternici ca mărturia noastră să fie mai vizibilă" - a fost răspunsul. A fost citat apoi sfântul Atanasie care a folosit diferite asemănări pentru a arăta unitatea creației. Să trăim și să călătorim împreună "cu darul păcii în inimă și cu sentimentul de fii ai lui Dumnezeu și membri ai corului său, al Bisericii sale, unde maestru dirijor este Duhul Sfânt", a fost concluzia episcopului de Iași.

Și pentru că evanghelia vorbea de identificarea lui Isus cu cei bolnavi, flămânzi, goi, în închisoare, ÎPS Daniel la finalul întâlnirii a prezentat un exemplu de ecumenism practic: un tânăr ortodox de 17 ani, Vlad Stamate, întors recent în România, a dat mărturie că a fost salvat de la moarte printr-o operație grea la Padova prin intervenția celor doi ierarhi și cu ajutorul financiar al credincioșilor din Padova și al episcopului Antonio Mateazo.

Rămâne ca spiritul de unitate să fie trăit în cursul anului, așa cum au sugerat cele opt zile, prin apropierea de Cristos, convertirea inimii și ecumenismul faptelor bune.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat