Românii din Spania
Cu ocazia sărbătorilor Crăciunului din anul 2003 și începutul noului an 2004, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, s-a aflat în Spania, în mijlocul credincioșilor catolici originari din România. A mers acolo pentru a purta mesajul și salutul celor care sunt acasă. Prin prezența sa a dorit să-i încurajeze pe cei care duc dorul de țară, de tradițiile legate de Crăciun și Anul Nou.
Știam că sunt mulți români în Spania, răspândiți în toate localitățile acestei țări, la diferite munci, dar în câteva zile era greu să-i întâlnești pe toți. Am fost prezent la Lleida, unde își desfășoară slujirea pastorală pr. Leonard Diac. Din acest centru catalan am putut să fiu prezent în mijlocul a trei grupuri de catolici români, cu care am celebrat toate sărbătorile de Crăciun: la Lleida, Zaragoza și Tarragona. Nu erau grupuri mari, cum eram obișnuit să întâlnesc în Italia, ci comunități mici, formate din tineri și familii tinere, cu dorința sinceră de a cânta bucuria nașterii Domnului în limba maternă. Episcopul de Lleida și alți preoți spanioli au elogiat comunitățile credincioșilor români tocmai pentru lecția de "catolicitate" de care dau dovadă, în ciuda situațiilor vitrege în care continuă să se afle încă mulți dintre ei. Nu au uitat ce au primit de la părinți, de la preoții din țară, nu au uitat că trebuie să fie "catolici" pretutindeni.
Spaniolii sunt foarte devotați Maicii Domnului. Pretutindeni sunt sanctuare și icoane care poartă numele sfintei Fecioare și spre care se îndreaptă zilnic sute de mii de credincioși. Pentru ca și catolicii români să aibă "icoana" lor, pr. Leonard Diac a avut inițiativa pictării unei icoane a Maicii Domnului cu elemente specific românești, care să fie patroana tuturor românilor care lucrează în Spania. În ziua de 28 decembrie am sfințit această icoană și am fixat a doua duminică din luna mai ca zi în care se fie sărbătorită patroana și ocrotitoarea lor.
Icoana o prezintă pe sfânta Fecioară îmbrăcată în haine regești: mantia de culoare roșie pusă peste haina de culoare galbenă și cingătoare de culoare albastră. Imaginea este plasată pe harta României acoperită cu flori, amintind de cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea din timpul vizitei în țara noastră, când a spus că "România este grădina Maicii Domnului". În cele patru colțuri ale icoanei se află patru îngeri, ceea ce face trimitere la spiritualitatea orientală.
În ziua sfințirii icoanei, credincioșii au adus flori pe care le-au depus la picioarele acesteia, un simbol că ei înșiși vor să fie flori vii din această grădină a Maicii Preacurate.
Pentru Anul Nou am coborât în sudul Spaniei, la Malaga, unde am întâlnit doar câțiva catolici din România, dar am putut admira tradițiile populare și frumusețile din această regiune a Spaniei; m-a impresionat spontaneitatea și bucuria localnicilor de a ne avea în mijlocul lor.
Călătoria a continuat spre capitala Spaniei, pentru a-i întâlni acolo pe catolicii proveniți din România și pentru prima celebrare euharistică în limba română. Se vorbește de o prezență de circa 50.000 de români în această metropolă, dintre care vreo 2000 de catolici.
Pentru credincioșii noștri a fost un nou Crăciun sărbătorit departe de țară, de cei dragi; cu gândul la cei de acasă, cu nostalgia după sărbătorile frumoase din familii, dar și cu problemele de care se lovesc în Spania în fiecare zi: locul de muncă, integrarea în comunitățile spaniole, limba, rezolvarea șederii legale. Firea românului este însă optimistă; el speră mereu că toate aceste greutăți vor fi depășite cu bine.
Aurel Percă, episcop auxiliar