Știri externe
Pentru Anul Euharistiei
Scrisoarea apostolică "Mane nobiscum, Domine" ("Rămâi cu noi, Doamne"), adresată de papa Ioan Paul al II-lea episcopilor, clerului și credincioșilor Bisericii cu ocazia Anului Euharistiei, a fost prezentată la 8 octombrie. Scrisoarea, semnată la 7 octombrie, are o introducere, patru capitole și o încheiere. Documentul "oferă îndrumări Bisericii despre cum să celebreze acest an special pentru a obține cât mai multe roade". Un document al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor răspunde la cererea papei de a se face "sugestii și propuneri" pentru Anul Euharistiei. Textul "Anul Euharistiei: sugestii și propuneri", publicat joi, 14 octombrie, oferă sugestii conferințelor episcopale, diecezelor, parohiilor, sanctuarelor, mănăstirilor și comunităților călugărești, seminariilor și caselor de formare, asociațiilor și mișcărilor catolice.
Studenții și Biserica
În după-amiaza zilei de vineri, 22 octombrie, în timpul unei celebrări euharistice din Vatican, papa Ioan Paul al II-lea i-a îndemnat pe studenții de la universitățile ecleziastice romane să își pună talanții "în slujba Bisericii, cu umilință și generozitate". Liturghia a fost prezidată de cardinalul Zenon Grocholewski, prefectul Congregației pentru Educația Catolică, cu ocazia inaugurării anului academic la universitățile ecleziastice. În predica sa, Sfântul Părinte i-a invitat pe studenți să se dedice muncii; să urmeze "exemplul sfântului Toma de Aquino și al tuturor învățătorilor Bisericii" și să se străduiască să obțină "din sacramentul altarului lumina înțelepciunii reînnoite și tăria constantă în viața evanghelică".
Africa și Europa
Primul Simpozion organizat de către Consiliul Conferințelor Episcopale Europene și Simpozionul Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar s-a desfășurat la Roma, între 11 și 13 noiembrie, având ca temă "Comuniunea și solidaritatea dintre Africa și Europa". Din România a participat și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Aproximativ 150 de episcopi și reprezentanți ai unor organisme internaționale și delegați din 62 de țări de pe cele două continente au participat la eveniment, precum și reprezentanți din șapte oficii ale Vaticanului și delegații ale Bisericilor din Asia, America Latină și America de Nord. Fiecare zi a avut o temă pentru întâlniri. La una dintre Liturghii, cântecele au fost interpretate de diverse grupuri, din Africa și din Europa. Comunitatea catolică română din Roma a fost prezentă printr-un mic grup de surori și laici condus de pr. Isidor Iacovici. Sâmbătă, 13 noiembrie, Ioan Paul al II-lea i-a primit pe participanții de la Simpozion. "Profit de această ocazie, a spus papa, să anunț că am intenția de a convoca a doua Adunare specială pentru Africa a Sinodului episcopilor".
Catalogul asociațiilor
Consiliul Pontifical pentru Laici a celebrat la Roma, între 24 și 28 noiembrie, Cea de-a XXI-a Adunare Plenară, cu tema "Redescoperind fața adevărată a parohiei". Au participat la eveniment membrii comitetului prezidențial și membrii și consultorii dicasterului. Recent a fost publicat un "Catalog al asociațiilor internaționale de credincioși". Acesta a apărut ca răspuns la invitația formulată de papa Ioan Paul al II-lea în exortația apostolică "Christifideles laici", de pregătire a unui index al asociațiilor aprobate oficial de Sfântul Scaun. Volumul, publicat acum în italiană, dar care va fi tradus în curând în engleză, spaniolă și franceză, are peste 300 de pagini, incluzând 123 de asociații ale credincioșilor, de la cele tradiționale la cele mai noi. În dreptul fiecărei asociații sunt trecute: numele oficial în limba originală, anul fondării, istorie, identitate, structură, prezența în lume, activitate, publicații, situri web, informații de contact ale sediilor principale.
Congres al Vieții Consacrate
Între 23 și 27 noiembrie, a avut loc la Roma Cel de-al II-lea Congres Mondial al Vieții Consacrate, organizat pentru prima oară în comun de Uniunea Superiorilor Generali și Uniunea Internațională a Superioarelor Generale. Tema a fost "Patimile lui Cristos, patimile omenirii". Nouă sute de persoane consacrate din 130 de țări au fost invitate la eveniment, printre care teologi, episcopi și reprezentanți ai altor confesiuni creștine și ai altor religii. În timpul întâlnirii, participanții au reflectat asupra evoluției vieții consacrate după Primul Congres Mondial din 1993 și după Sinodul dedicat vieții consacrate din 1994, la lumina exortației apostolice "Vita consecrata" și a scrisorilor apostolice "Tertio millennio adveniente" (1994) și "Novo millennio ineunte" (2001). Congresul a fost inspirat din două imagini evanghelice ce prezintă semnificația și scopul vieții consacrate: femeia samariteană și bunul samaritean. S-au căutat răspunsuri la fenomenul globalizării, al mobilității umane și al migrației, al culturii morții și al mișcărilor prolife, al pluralismului și al dialogului ecumenic, al viziunii secularizate asupra vieții.
Gest ecumenic
Papa Ioan Paul al II-lea a dăruit relicvele sfinților Grigore de Nazianz și Ioan Crisostomul, învățători ai Bisericii Răsăritene, patriarhului ortodox de Constantinopol. Gestul reconciliator a avut loc în timpul unei celebrări ecumenice în ziua de 27 noiembrie, în bazilica "Sf. Petru". Relicvele au fost dăruite cu trei zile înainte de sărbătoarea Sfântul Andrei, patronul Patriarhiei de Constantinopol (Istanbulul de astăzi din Turcia). Relicvele celor doi sfinți au fost aduse din Constantinopol, acum opt sute de ani. Gestul a prilejuit cea de-a doua întâlnire din acest an a papei Ioan Paul al II-lea cu patriarhul ortodox Bartolomeu I, după cea de la sfârșitul lunii iunie.
Rugăciuni pentru pace
În Coasta de Fildeș, în urma escaladării conflictului armat dintre armata guvernamentală și rebeli, în ciuda acordurilor de pace, la 4 noiembrie au avut loc lupte grele între cele două părți combatante, în care au fost implicate și forțele militare franceze din cadrul trupelor ONU. La intervenția statelor africane și a rezoluției ONU, situația a început să se normalizeze. Părinții Adrian Stoica și Gabriel Cimpoeșu, misionari în zonă, au rămas alături de credincioși, la Djebonoua, la 20 km de Bouake (reședința rebelilor). De asemenea, sr. Maria Dâscă se află la Yamoussoukro, în zona guvernamentală. Împreună, ei mulțumesc și cer credincioșilor să se roage în continuare pentru ca Dumnezeu să readucă pacea în această țară din Africa.