Impresii sinodale (I)
Convocat cu aproximativ trei ani în urmă, Sinodul diecezan a ajuns în faza sesiunilor plenare, stabilite să aibă loc în lunile noiembrie și decembrie. Pastorația tinerilor și a copiilor, educația catolică, implicarea Bisericii în mass-media, evanghelizarea și catehizarea, liturgia și caritatea au fost temele analizate în primele două sesiuni. Marea speranță a participanților la aceste adunări plenare este aceea de a contribui în mod propriu la edificarea în credință și în sfințenie a poporului creștin din Moldova. Prezentăm în continuare câteva impresii ale unor participanți la primele două sesiuni plenare.
- "Mă bucur că am ajuns la un asemenea moment, iar munca de pregătire aduce roade. Se observă interesul și spiritul de responsabilitate al tuturor participanților. Acest lucru reiese clar din înscrierile la cuvânt și observațiile care se fac". (pr. Ștefan Lupu)
- "A fost o primă sesiune reușită. Aceasta înseamnă că următoarea va fi și mai reușită. S-a văzut clar că în asemenea momente Duhul Sfânt lucrează din plin". (pr. Anton Dancă)
- "A fost o bucurie pentru mine să pot participa la eveniment. M-a impresionat participarea activă și promptă a participanților, precum și eficiența și operativitatea organizatorilor. Sunt nerăbdător să particip la sesiunile următoare". (fr. Iosif Beda, FSC)
- "Până acum ne-a lipsit curajul. Preoții, într-adevăr, nu pot face totul. Noi, laicii, trebuie să ne strângem rândurile. Degeaba spunem că-l iubim pe Dumnezeu, dacă pe fratele nostru îl ignorăm". (Ioan Pușcașu)
- "S-a putut observa un mare interes din partea participanților. E un semn că ne iubim Biserica și ne străduim să propunem proclamarea și trăirea credinței într-un mod cât mai autentic". (Ciprian Bișoc)
- "Am participat deja la două sesiuni plenare ale Sinodului și am rămas plăcut impresionată de modul în care se desfășoară aceste întâlniri. Pentru mine, un moment deosebit de emoționant și solemn, a fost la prima Liturghie de deschidere a adunării generale, când fiecare membru sinodal a făcut profesiunea de credință. Atunci am simțit din plin responsabilitatea asumată și mi-am dat seama de importanța momentului istoric pe care îl trăiesc. Este interesant că după prezentarea fiecărei teme au loc discuții, prilej pentru fiecare participant să-și exprime punctul de vedere. Îmi place că toate aceste întâlniri au un caracter deschis, iar ideile și propozițiile supuse spre votare pot fi completate cu sugestii și propuneri ale participanților. Cu siguranță că fiecare membru al Sinodului, participând la aceste sesiuni plenare s-a reînnoit și s-a îmbogățit sufletește. Îmi place să cred că fiecare dintre noi va vâsli mai curajos în viața de zi cu zi, pentru ca «barca lui Petru» (Biserica) «să înainteze în larg», indiferent de intemperiile care încearcă s-o împiedice de a ne duce în «port» (împărăția lui Dumnezeu)". (Cristina Ghercă)
- "Mă bucur că m-am numărat și eu printre cei aleși să participe la adunările plenare ale Sinodului diecezan. Îmi dau seama că trăiesc un moment important ce va intra în istoria Bisericii locale, de aceea toate temele supuse dezbaterii îmi dau un caracter de responsabilitate. Ceea ce este impresionant este numărul mare de persoane, preoți, persoane consacrate, laici, care se înscriu la cuvânt. Fiecare are de spus o sugestie, o propunere, semn că Duhul Sfânt este prezent în mijlocul nostru și lucrează! Sigur că este de admirat și caracterul organizat al Sinodului. Totul este pus la punct, până la cel mai mic amănunt. Cred că organizatorii merită toate felicitările! Iar noi, participanții, ne întoarcem acasă, de la această a doua sesiune plenară, mai bogați, mai generoși, mai responsabili...". (pr. Marian Fechetă)
Au consemnat Petru Tamaș și Anca Lucaci