Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Sfântul Augustin

Sub motoul "Sfântul Augustin printre noi", în perioada 7-15 noiembrie, s-au desfășurat la Roma mai multe evenimente în cinstea sfântului Augustin de Hippona (354-430), cu ocazia împlinirii a 1650 de ani de la nașterea sa.

Relicvele sfântului Augustin au sosit din Pavia la Roma, duminică, 7 noiembrie, fiind primite în bazilica dedicată lui din Campo Marzio, unde se află și osemintele mamei sale, sfânta Monica. În zilele următoare au avut loc celebrări euharistice, congrese, expoziții, concerte etc. Joi, 11 noiembrie, Sfântul Părinte a primit în capela sa privată relicvele sfântului Augustin, în fața cărora s-a rugat mai mult timp în tăcere. Duminică, 14 noiembrie, relicvele au fost duse în bazilica din Ostia, unde s-a celebrat sfânta Liturghie, în cadrul căreia cardinalul Joseph Ratzinger a ilustrat figura sfântului Augustin.

Augustin s-a născut la 13 noiembrie 354, în Tagaste (Algeria), dintr-o mamă creștină (Monica) și un tată păgân (Patriciu). Și-a făcut studiile la Cartagina, ducând o viață dezordonată. Devenit retor, Augustin s-a stabilit la Milano. Convertirea lui a fost sprijinită de grija mamei și de lacrimile ei. Ruperea definitivă cu trecutul și hotărârea de a începe o viața nouă au fost determinate de o întâmplare ce a rămas un mister chiar și pentru Augustin. Se afla în grădină, frământat de gânduri; deodată a auzit vocea unui copil: "Ia și citește!" Fără să cerceteze cine a strigat, a intrat în casă, a deschis Scriptura și ochii i-au căzut pe cuvintele sfântului Paul: "Să trăim frumos ca în timpul zilei, nu în chefuri și în beții; nu în destrăbălări și în fapte de rușine; nu în certuri și invidii" (Rom 13,13). A luat legătura cu sfântul Ambrozie, s-a pregătit cu grijă și, în noaptea de Paști a anului 387, a primit Botezul. În anul 396 a fost ales episcop de Hippona. În cei 34 de ani de exercitare a acestui minister, a fost un model pentru credincioși, contribuind prin scrierile sale la o mai profundă înțelegere a credinței creștine. A murit la Hippona, în ziua de 28 august 430, în timp ce orașul era asediat de vandali.

Opera sa vastă cuprinde: scrieri autobiografice, filozofice, apologetice, dogmatice, moral-pastorale, monastice, exegetice, polemice, numeroase predici și scrisori. Multe dintre ele au fost traduse și în limba română: Mărturisirile, Despre nemurirea sufletului, Solilocvii, Despre muzică, Liberul arbitru, Enchiridion sau Despre credință, speranță și iubire etc.

Supranumit "doctorul harului", sfântul Augustin, episcop și învățător al Bisericii, a vorbit lumii întregi despre el însuși cu totală sinceritate și simplitate. Îndrumător de oameni, teolog și filozof, moralist și apologet, sfânt și polemist, el rămâne un maestru desăvârșit și un model demn de urmat.

Din scrierile lui Augustin

-"Iubește și fă ce vrei!" (Despre iubirea desăvârșită, VII, 8).

-"Trezește-te, omule: pentru tine, Dumnezeu s-a făcut om... Ai fi fost mort pentru totdeauna dacă el nu s-ar fi născut în timp" (Predici, 185).

-"Cel care este egal Tatălui... s-a făcut asemenea nouă, luând firea slujitorului... Făcându-se fiu al omului, Fiul unic al lui Dumnezeu îi transformă pe mulți dintre fiii oamenilor în fii ai lui Dumnezeu... și îi face liberi, ca să contemple natura lui Dumnezeu..." (Predici, 194, 3-4).

-"Domnul Dumnezeul meu, unica speranță!... De tine să-mi amintesc, pe tine să te înțeleg, pe tine să te iubesc! Când vom ajunge în prezența ta,... tu singur vei rămâne totul în toți!" (Despre Sfânta Treime, 15, 28).

-"Pentru tine ne-ai creat, Doamne, și neliniștită este inima noastră până când nu se va odihni în tine" (Confesiuni, I, 1).

-"Prea târziu te-am iubit, frumusețe atât de veche și atât de nouă, prea târziu te-am iubit!" (Confesiuni, X, 27).

- "Dacă limba ar trebui să tacă, atunci viața ta să fie un strigăt puternic" (Comentariu asupra psalmilor, 37, 28).

Emanuel Imbrea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat